Objavljeno u Nacionalu br. 365, 2002-11-13

Autor: Nacionalova redakcija

AFERA 'JADRAN'

Direktor tvornice smijenjen jer je ortačkim ugovorom htio preuzeti tvornicu

Gotovo istodobno kada je Josip Jakić, razriješeni direktor “Tvornice čarapa Jadran”, u ponedjeljak održavao tiskovnu konferenciju na kojoj je javnost pokušao uvjeriti kako je uz pomoć zaštitara nizom falsifikata nasilno smijenjen iz tvornice koju je učinio jednom od najuspješnijih domaćih tekstilnih tvrtki, Nacional je dobio ortački ugovor zbog kojeg je on zapravo smijenjen. Afera je počela nakon što je nedavno Fond za privatizaciju kao vlasnik 25 posto dionica te tvrtke iz peteročlanog Nadzornog odbora povukao svog člana i zamijenio ga Vinkom Barišićem.

Barišić, koji ima iskustva u tekstilnoj industriji, predložen je na inicijativu malih dioničara, koji gotovo posve kontroliraju ostatak tvrtke (nijedan pojedinac ne može imati više od 10 posto dionica). Odmah potom, sazvana je sjednica Nadzornog odbora na kojoj je većinom glasova Jakić smijenjen s funkcije direktora i na njegovo mjesto imenovan je Vinko Barišić. Jakić je zatim većini medija pokušao dokazati kako je nasilno smijenjen bez razloga, te kako država gura u propast tvrtku koju je on odlično vodio.

Međutim, on je na sjednici Nadzornog odbora smijenjen zato što su članovi tog tijela doznali da je Jakić zajedno s još 10 malih dioničara sklopio ortački ugovor kojim oni u 11 točaka razrađuju kako će praktično preuzeti kontrolu nad tvornicom. Do te informacije došli su i članovi Nadzornog odbora koji su ga odlučili smijeniti. Jakić je smijenjen i zato što zapravo tvrtku nije vodio uspješno kako je to prikazivao. On je posljednjih godina redovito podbacivao u ispunjenju obećanih poslovnih rezultata. Tvrtka je od primarne djelatnosti zarađivala, ali zarada je bila tek simbolična u odnosu na onu koju je Jakić obećavao, a ostatak zarade dolazio je od iznajmljivanja poslovnih prostora. Jakić je tvrtku i konstantno zaduživao, tako da je ona kratkoročno zadužena sa 15 milijuna kuna, od čega su četiri već dospjela na naplatu. Posebno je zanimljivo da je Jakić dio novca posuđivao od tvrtki koje su u stečaju (“Sloboda” i “Monter Termo”), a odluku o dodjeli tih kredita donosila je Jakićeva supruga Biserka Jakić, koja je u tim tvrtkama stečajni upravitelj. Nakon što je Jakić smijenjen, ona je odmah blokirala račun “Jadrana” radi hitne naplate jednog od kredita koji iznosi 1.100.000 kuna. Nakon izbijanja afere Fond za privatizaciju odlučio je ustrajati na raspisivanju javnog natječaja za direktora tvrtke, vjerojatno dijelom i zbog oštrog lobiranja Jakića, koji je problem uspio podići i na višu političku razinu. Među prvima ga je neopravdano uzela u zaštitu Dorica Nikolić iz HSLS-a. Nacional je doznao i da se trenutačni direktor Vinko Barišić vjerojatno neće kandidirati za direktora ako se spriječi da desetorica ortaka predvođenih Jakićem, Dubravkom Luić-Koricom i Gordanom Marohnić preuzmu tvrtku. Uzgred, tvrdi se da se ortački ugovor drži u tajnosti ponajviše zato što je Jakić ortacima bitno povisio primanja kako bi oni lakše otplaćivali svoje dionice.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika