Objavljeno u Nacionalu br. 381, 2003-03-05

Autor: Nacionalova redakcija

TRŽIŠTE KAPITALA

Ericsson Tesla se vraća na burzu

Ericsson Tesla se vraća na burzuEricsson Tesla se vraća na burzuKompanija Ericsson Nikola Tesla potvrdila je da je u petak 21. veljače Središnjoj depozitarnoj agenciji predala zahtjev za primitak u članstvo, odnosno uključenje u depozitorij te sustav prijeboja i namire SDA. Ova vijest nagoviješta povratak dionice ETK na hrvatsko tržište kapitala s kojeg je nestala prerastanjem Varaždinskog tržišta vrijednosnica u Varaždinsku burzu 16. srpnja prošle godine. Posljedica je bila promjena režima trgovanja dionicama onih tvrtki koje su, poput ETK, u svom statutu imale članak o obveznoj suglasnosti uprave za prijenos dionica (vinkulacija), što je bilo u skladu s tadašnjim zakonom. Burzovna pravila trgovanja su stroža od pravila javnog uređenog tržišta i zahtijevaju da dionica bude slobodno prenosiva s jednog vlasnika na drugog. Iako ETK nikad nije uskratio suglasnost za prijenos vlasništva, dionica je, uz još dvjestotinjak drugih, delistirana iz kotacije. Time je narušen i tržišni mehanizam koji određuje vrijednost dionice. Neke brokerske kuće pokušale su riješiti problem objavljivanjem prodajne i kupovne cijene na svojim stranicama, ali su oglas morale ukloniti nakon opomene Komisije za vrijednosne papire. Dionicama ETK moglo se trgovati samo tako da kupac i prodavatelj ovjere kod javnog bilježnika kupoprodajni ugovor, proslijede zahtjev za prijenos dionica u ETK i čekaju suglasnost.
I dok se dionicom trgovalo na VTV-u, brokeri su tvrdili da je dionica znatno potcijenjena, upravo zato što se njome trguje na javnom tržištu, a ne na burzi. Uvrštavanjem dionice u depozitorij SDA njihove želje i želje malih dioničara mogle bi konačno biti uslišene, i dionica bi se mogla naći u vodećoj kotacije jedne od hrvatskih burzi. A to bi razveselilo i menadžere obveznih mirovinskih fondova.

Na hrvatskom tržištu kapitala, koje mnogi opisuju kao tržište s dvije burze i dvije dionice, pojava svakog novog vrijednosnog papira u prvim kotacijama je značajan događaj, a dionica ETK itekako je tržišno zanimljiva. ETK je dobitnik nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna kao najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj u 2002, sjedište je jednog od tri europska Ericssonova Mobility World Centra, a lani je ostvarila dobit prije oporezivanja od 168 milijuna kuna uz rast narudžbi za 33 posto. Sasvim sigurno je bi takvu dionicu u kotaciji rado imale obje burze, a dobit će je samo jedna… No, u SDA upozoravaju da je ETK predao nepotpunu dokumentaciju: nedostaje knjiga dionica. Tek kad kompanija i nju dostavi, Agencija će pokrenuti postupak uvrštavanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika