Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKI KABELSKI OPERATERI

Soros postao većinski vlasnik Digital City Media

Soros Investment Fund (SIF) postao je većinski vlasnik, sa 60-postotnim udjelom, u operateru kabelske televizije Digital City MediaSoros Investment Fund (SIF) postao je većinski vlasnik, sa 60-postotnim udjelom, u operateru kabelske televizije Digital City MediaSoros Investment Fund (SIF) postao je većinski vlasnik, sa 60-postotnim udjelom, u operateru kabelske televizije Digital City Media (DCM). Ovaj fond, koji upravlja imovinom od 200 milijuna dolara i dosad je investirao u 6-7 projekata u jugoistočnoj Europi, najavio je dodatno ulaganje u DCM u visini od 50 milijuna dolara u sljedećih pet godina, u kojem razdoblju namjeravaju imati 270 tisuća pretplatnika (trenutno ih imaju između 30 i 40 tisuća). Zajedno s ovom dokapitalizacijom, kojom je postao većinski vlasnik, SIF je dosad u DCM investirao 7,5 milijuna dolara. U DCM-u su za ljeto ove godine najavili početak pružanja usluge širokopojasnog Interneta, koja je trenutno u test-fazi, i za koju očekuju da bi u sljedećih godinu dana mogla cjenovno postati konkurentna sadašnjim uslugama za pristup Internetu.
Preostali vlasnici DCM-a su venture capital fondovi SEAF Croatia, SEAF Growth Fund i osječka tvrtka Elektromodul. Zanimljivo je da je drugi veliki venture capital fond u Hrvatskoj, Capital Adriatic, također značajan investitor u posao kabelske televizije i to u konkurentske tvrtke (IVB, Adriatic Kabel, kabelNET, Elektronic CATV) za koje su najavili konsolidaciju. Gavin Ryan, regionalni direktor SIF-a za jugoistočnu Europu i direktor DCM-a izjavio je ovom prilikom da postoje područja na kojima bi bilo logično da ove tvrtke zajednički djeluju, te da preostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.
Inače, SIF, kao partner fonda Chalemagne Capital, ima i vlasnički udio u Novoj banci, a također vlasnički sudjeluje u prvom srpskom i prvom bugarskom operateru kablovske televizije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika