Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Nacionalova redakcija

Industrija softwarea

Odlazi suosnivač SAP-a

...

Hasso Plattner, suosnivač SAP-a, najveće europske software kompanije, odlazi u svibnju iz menadžmenta tvrtkeHasso Plattner, suosnivač SAP-a, najveće europske software kompanije, odlazi u svibnju iz menadžmenta tvrtkeHasso Plattner, suosnivač SAP-a, najveće europske software kompanije, odlazi u svibnju iz menadžmenta tvrtke završavajući tako karijeru u jednom od najuspješnijih europskih poduzeća današnjice. Nakon višetjednih spekulacija, iz kompanije je potvrđeno da će Plattner odsad biti u nadzornom odboru. Inače, 59-godišnji Plattner zadužio je kompaniju izumom softvera za planiranje resursa poduzeća, koji je postao osnova za poslovanje mnogih velikih kompanija umrežavajući njihove ključne odjele.

Zajedno s još četvoro bivših IBM-ovih zaposlenika Plattner je osnovao kompaniju koja je unijela nov način poslovanja u njemački korporativni život, preuzevši neke elemente poslovanja iz silikonske doline, te istovremeno postavši ozbiljan konkurent američkoj softverskoj industriji.

Plattner napušta mjesto pomoćnika izvršnog direktora kompanije, a pri odlasku u nadzorni odbor slijedit će ga još jedan suosnivač Dietmar Hopp, koji će odstupiti s mjesta predsjednika kompanije. Upravljanje kompanijom prepuštaju Henningu Kagermannu, koji je bio zamjenik izvršnog direktora posljednjih pet godina.

Plattner odlazi u trenutku kada je i njemačka kompanija ozbiljno uzdrmana svjetskom krizom u tehnološkoj industriji, iako još uvijek odolijeva najvećim rivalima i ostvarila je značajne uspjehe u razvijanju korporativnih aplikacija. SAP je ipak 2001. prvi put bio prisiljen smanjiti broj zaposlenih.

Skiper, snowboarder i vrsni gitarist Plattner ima reputaciju jednog od najosebujnijih njemačkih poslovnjaka. Kao skiper na jahti često se natjecao s Larryjem Ellisonom, osnivačem Oraclea, koji se ove godine natjecao u America’s Cupu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika