Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

Nova HNB-ova devizna intervencija

Rohatinski već u očajničkoj borbi za rušenje tečaja eura

...

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiHrvatska narodna banka (HNB) ponovno je prošlog tjedna (treći put u ožujku i šesti put ove godine) intervenirala na deviznom tržištu prodavši bankama 54,5 milijuna eura po tečaju od 7,69 kuna za euro. Ovim je potezom sa tržišta povukla 419 milijuna kuna, dok je ukupan iznos deviza koje je HNB u ožujku plasirala na tržište dostigao 150,1 milijun eura. Intervencija je bila očekivana jer se tečaj eura na međubankarskom tržištu u nekoliko dana prije intervencije opet vrtio oko, čak i iznad granice od 7,7 kuna za euro.

Analitičari komentiraju da će efekti ove intervencije biti u ovisnosti najviše o potražnji na tržištu koju je u posljednje vrijeme stvorilo nekoliko velikih kompanija. Zasad nema najava nekih većih priljeva deviza, a sve dok je situacija u gospodarstvu takva da na jednog izvoznika dolazi više uvoznika, bit ćemo svjedoci veće potražnje za devizama, a time i visokog tečaja. U sljedećih nekoliko dana može se očekivati blago apreciranje kune zbog nešto veće količine deviza koja je, za razliku od prethodne intervencije, plasirana na tržište, dodaju analitičari.

Vezane vijesti

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ne ulazi u politku, prioritet mu je odgovorno završiti mandat u HNB-u. Navodi se to u odgovoru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika