Objavljeno u Nacionalu br. 389, 2003-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

Srbija

Vlada raspisala natječaj za Beopetrol

...

Srpsko ministarstvo za privatizaciju objavilo je natječaj za privatizaciju Beopetrola, drugog najvećeg naftnog trgovačkog poduzeća u Srbiji, osnovanog 1990., između ostalog i na temelju Ininih benzinskih stanica koje hrvatska naftna kompanija potražuje natrag u svoje vlasništvo. Na prodaju je ponuđen udio od sedamdesetak posto kapitala u društvu koje u vlasništvu ima dvjestotinjak benzinskih stanica na području Srbije. Iz MOL-a i slovenskog Petrola izjavili su da će o svojem eventualnom sudjelovanju na natječaju odlučiti na temelju uvjeta, dok je OMV u skladu sa korporativnom politikom odbio komentirati zanimanje za srpsku kompaniju. György Mosonyi, jedan od čelnih ljudi MOL-a, prošlog je tjedna izjavio da znaju za Inino potraživanje, ali da vjeruju da će srpska vlada ponuditi čistu situaciju prije privatizacije sa garancijom da je postignuto rješenje između dviju kompanija. Predsjednik Nadzornog odbora slovenskog Petrola Miran Mejak protivi se mogućoj ponudi za kupnju Beopetrola: “Inin je udio u Beopetrolu bio nezakonito oduzet. Dok se problem ne riješi, protivit ću se ponudi za kupnju ove kompanije”. Osim toga, kupnja Beopetrola u ovim okolnostima ugrozila bi odnose s Hrvatskom, smatra Mejak. U Ini su “duboko ogorčeni odlukom Agencije za privatizaciju Srbije, tim više što su proteklih godina stizali ohrabrujući signali da će se to pitanje riješiti temeljem pravnih činjenica”, te su najavili da će i dalje poduzimati sva zakonska i pravna sredstva za povrat svoje imovine u Srbiji.

Spor koji je hrvatska naftna kompanija Ina pokrenula pred Trgovačkim sudom u Beogradu u vezi s imovinom “Beopetrola” nije prepreka raspisivanju javnoga natječaja za prodaju dionica te tvrtke, izjavili su u srpskoj Agenciji za privatizaciju. Tamo drže i da ukoliko “Ina dobije spor, bit će joj nadoknađena vrijednost imovine”.

Vezane vijesti

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

U domaćoj javnosti već godinama kolaju spekulacije o postojanju velikog crnog tržišta nafte u Hrvatskoj te milijunskim zaradama koje moćni pojedinci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika