20.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

IZRAEL

DRUGI SAMOUBILAČKI NAPAD U POSLJEDNJIH 36 SATI

6 UBIJENIH i 50 RANJENIH

DRUGI SAMOUBILAČKI NAPAD U POSLJEDNJIH 36 SATI

Šestero ljudi je ubijeno a pedesetak ranjeno – od toga je četvero u teškom stanju – u drugom samoubilačkom napadu koji se dogodio sinoć u Jeruzalemu. U napadu su poginuli petogodišnja djevojčica i njena baka te granični policajac koji je nastojao zaustaviti napadača.
Napad je uslijedio kao odgovor na sinoćnje napade Izraelskih oružanih snaga u Gazi, što je pak bila izraelska odmazda na jučerašnji samoubilački napad na autobus u Jeruzalmu, u kojem je poginulo 19-ero ljudi.
Prema tvrdnjama očevidaca, napadač je iskočio iz auta na raskršću French Hilla – koje se smatra najpopularnijom terorističkom metom u zemlji – te je trčeći dostigao autobus zaustavljen na stanici nakon čega je aktivirao bombu. French Hill je naselje u istočnom dijelu Jeruzalema koje je pripojeno Izraelu tokom šestodnevnog rata 1967.
Odmah nakon napada, policija je okružila područje te aktivirala helikoptere u potrazi za crvenim Audiem iz kojega je napadač istrčao. Traženi automobil je, međutim, pobjegao zametnuvši svaki trag u palestinskim četvrtima istočnog Jeruzalema.
Odgovornost za ovaj napad preuzele su Al Aqsine brigade mučenika, objavila je libanonska televizijska postaja Al Manar, vođena militantnom islamističkom organizacijom Hezbollah. U izjavi je upućeno otvoreno upozorenje «cionistima» da će se samoubilačke akcije nastaviti sve dok traje izraelska okupacija palestinskog teritorija.
Američki predsjednik George W. Bush odlučio je privremeno obustaviti službenu objavu svog plana stvaranja Palestinske države, najavljenu za ovaj tjedan smatrajući kako objava u ovakvim okolnostima ne bi naišla na pozitivne reakcije. Otkazano je i službeno putovanje američkog državnog tajnika Colina Powella na Bliski Istok koje je bilo najavljeno za sljedeći tjedan.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika