Objavljeno u Nacionalu br. 500, 2005-06-14

Autor: Berislav Jelinić

POLITICAL REPORT

Račan i Tomčić zbog HSP-a prekidaju suradnju

Nakon što su Socijaldemokrati blokirali izbor HSP-ova dožupana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, SDP i HSS, stranke koje su do nedavnih razmirica oko postizbornog koaliranja ozbiljno pregovarale o usklađivanju gospodarskog programa, sada su udaljenije nego ikada

Ivica Račan i Zlatko TomčićIvica Račan i Zlatko TomčićU ljeto 2004. u Kamanju, malome mjestu u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije, u vikendici predsjednika SDP-a Ivice Račana neformalno su se sastala vodstva SDP-a i HSS-a. Na njemu se uz janjetinu i vino prvi put razgovaralo o koaliranju dviju stranaka na netom održanim lokalnim izborima, ali i mogućoj koaliciji na eventualnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

  "Negdje poslije šeste litre vina Željko Pecek izravno je upitao Ivicu Račana hoćemo li po potrebi u naše koalicije na lokalnim razinama uključivati i HSP. Račan mu je odgovorio potvrdno, pripomenuvši da s time možda ipak ne bi trebalo pretjerivati. Dakle, odgovorio je pozitivno. Zato smatramo da je SDP krajnje licemjeran kada je odlučio ne podržati HSP-ova kandidata za dožupana u Bjelovarskoj županiji", izjavio je prošlog tjedna za Nacional visoki dužnosnik HSS-a i sudionik tog sastanka u Kamanju.

  Privremeni zastoj formiranja lokalnih vlasti u Bjelovarskoj županiji prouzročio je ozbiljno javno prepucavanje SDP-a i HSS-a, a Ivica Račan i Zlatko Tomčić, šefovi stranaka, potvrdili su da će revidirati svoje stavove o suradnji. Govoreći o situaciji u Bjelovarskoj županiji Račan je izjavio da SDP nikoga nije izigrao, a njegova zamjenica Željka Antunović rekla je da HSS laže i podmeće, pregovarajući ondje s HDZ-om iza leđa SDP-u. U HSS-u tvrde da posjeduju videosnimku govora jednog člana lokalnog SDP-a, koja će dokazati da Željka Antunović nije u pravu, te da se ponašala u najmanju ruku nepristojno dajući takve izjave. Tu joj snimku namjeravaju poštom poslati na privatnu adresu za nekoliko dana.

  Opisani incident i naknadna prepucavanja posve su narušila ionako loše odnose dviju stranaka, iako u dijelu HSS-a tvrde da bi negativne emocije možda ipak mogle splasnuti. Dužnosnici više oporbenih stranaka Nacionalu su izjavili da Račan na sastancima na kojima se pregovara o formiranju lokalnih vlasti ružno govori o Tomčiću. Prema njihovim tvrdnjama, Račan Tomčića naziva trgovcem konjima, koristeći taj izraz kao metaforu najprljavije moguće vrste trgovca, s maksimalnim zahtjevima bez pokrića. U vrhu SDP-a Tomčiću spočitavaju i to da više nema kontrolu nad vlastitom strankom, jer se u pregovorima gdje postavlja maksimalne zahtjeve i ignorira zahtjeve suprotne strane uglavnom opravdava, tvrdeći da ne može utjecati na lokalne dužnosnike HSS-a u nekim sredinama.

  U vrhu HSS-a Nacionalu su potvrdili da zbog nastale situacije s velikom sigurnošću mogu ustvrditi da na eventualnim prijevremenim parlamentarnim izborima neće koalirati s SDP-om. No vjeruju i da će izostanak te koalicije Račanu otežati ponovni uspon na vlast. Osim toga, u HSS-u kao razloge za prilično izvjesno odustajanje od koaliranja s SDP-om na parlamentarnim izborima navode i da je HSS u svim lokalnim sredinama gdje je koalirao s SDP-om postigao lošije rezultate nego na prijašnjim izborima. Zato u HSS-u vjeruju da ta koalicija jednostavno ima negativnu sinergiju.

  Osobe bliske vrhu HSS-a tvrde da su tjedni nakon posljednjih lokalnih izbora najnemoralnije razdoblje u političkim odnosima između stranaka od nastanka hrvatske države. Zato vjeruju da će najkasnije šest mjeseci nakon izvanrednih parlamentarnih izbora biti održani i izvanredni lokalni izbori. Dotad će oštro zagovarati promjenu postojećeg izbornog sustava, za koji tvrde da omogućava perfidnu političku prostituciju. Promjene koje će predložiti trebale bi omogućiti izravan izbor kandidata za gradonačelnike, te onemogućiti postizborna natezanja i trgovine oko formiranja vlasti.

  Krugovi bliski vrhu HSS-a tvrde da će do raspisivanja izvanrednih parlamentarnih izbora doći i prije kraja druge godine mandata aktualne vlade, i to zbog dva moguća razloga. Prvi vide u relativno izvjesnoj ponovnoj odgodi početka pregovora o priključivanju Hrvatske EU, jer nema nikakvih jamstava da će Vlada do jeseni uspjeti locirati ili uhvatiti odbjegloga generala Gotovinu, niti uvjeriti glavnu haašku tužiteljicu da čini sve da to učini. Drugi, još vjerojatniji razlog za raspisivanje izvanrednih izbora vide i u najnovijim zahtjevima MMF-a, koji uključuju dodatno rezanje socijalnih prava ionako ugroženim slojevima stanovništva, bolne ekonomske mjere, konsenzus oko zdravstvene reforme koji će također biti teško postići i slično.

  U vrhu HSS-a zahtjeve MMF-a smatraju neprihvatljivim, te drže da bi njihovo provođenje moglo dovesti do socijalnih nemira, što bi moglo poslužiti kao izravni povod za pad Vlade. Do zadnjih međusobnih razmirica u HSS-u su, tvrde u vrhu stranke, s SDP-om vrlo ozbiljno pregovarali o približavanju programskih smjernica stranaka na ekonomskom polju.


U HSS-u su gotovo sigurni da na eventualnim prijevremenim izborima neće koalirati sa SDP-om
Zbog loših izbornih rezultata u sredinama gdje je su koalirali sa SDP-om, u HSS-u vjeruju da ta koalicija ima negativnu sinergiju

  U HSS-u tvrde da će ekonomski koncept koji bi trebale zagovarati obje stranke, neovisno o suradnji na izborima, imati dva dijela. Prvi će uključivati povrat monetarne suverenosti stvaranjem nove jake nacionalne banke i više komercijalnih banaka pod kontrolom države, koje bi trebale biti generatori rasta proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Drugi dio uključuje uvođenje zaštitnih mjera u određene dijelove gospodarstva, što bi trebalo ojačati domaće tvrtke u borbi s inozemnom konkurencijom. Te mjere prisutne su u raznim oblicima i u nekim zemljama EU, pa to ne bi trebalo negativno odjeknuti u svjetlu prilagodbe Hrvatske EU standardima, nadaju se u vrhu HSS-a.

  HSS nije jedina stranka koja vjeruje u neminovnost izvanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti i uvod u izvanredne lokalne izbore. I u HSP-u čvrsto vjeruju da bi već do kraja godine mogla pasti Sanaderova vlada, najvjerojatnije prilikom izglasavanja proračuna za 2006., gdje bi se moglo vidjeti kako će vladajuća koalicija reagirati prema zahtjevima MMF-a.

  U HSP-u vjeruju da će Račan kao šef SDP-a morati tražiti raspisivanje izvanrednih izbora, jer bi u protivnom mogao imati problema sa zadržavanjem liderske pozicije u stranci. Također vjeruju da bi se dijelom i zato SDP mogao suprotstaviti zahtjevima MMF-a.

  U tom svjetlu zanimljivo je i kako HSP vidi dosadašnji tijek formiranja lokalnih vlasti, jer bi njihovo raspoloženje nakon tih iskustava moglo donekle odrediti i kako bi se mogli ponašati prilikom pregovora o koaliranju na eventualnim izvanrednim parlamentarnim izborima.

  Krugovi bliski vrhu HSP-a tvrde da bi za njih bila najprirodnija koalicija s HDZ-om, ali da na njoj neće ustrajati po svaku cijenu. Tvrde i da dosadašnji sukus njihovih pregovora s HDZ-om HSP-u nije stvorio nikakvu obavezu koaliranja s najjačom strankom u državi, te da su u tom smislu posve neovisni. U HSP-u tako razmišljaju zato što je, po njima, uspio samo manji paket pregovora s HDZ-om, koje su otpočeli prije nedavnih lokalnih izbora. HSP je isprva htio postići veliki dogovor s HDZ-om, koji bi uključivao suradnju i na nacionalnoj i na lokalnim razinama, ali koji nije uključivao ulazak HSP-a u Vladu. Prema viđenju HSP-a, u lokalnim kontekstima ta je suradnja podrazumijevala da u omjeru rezultata na lokalnim izborima u koaliciji s HDZ-om HSP dobije i neke župane i neke gradonačelnike. U HSP-u su računali na otprilike 4-5 ili župana ili gradonačelnika, ali se to neće dogoditi. Manji paket dogovora s HDZ-om dosad su uspješno realizirali u sedam županija gdje su uspješno pregovarali o formiranju lokalnih vlasti.

  Osobe bliske HSP-u tvrde da je do posljednjih svađa između HSS-a i SDP-a dijelom došlo i zato što se Račan boji da Tomčić ne podrži izbor Ante Đapića za osječkoga gradonačelnika, gdje Račan ima druge kalkulacije. Isti krugovi tvrde da su se Tomčić i Đapić dogovorili da HSP prepusti HSS-u željene funkcije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u Virovitičko-podravskoj županiji, ali uz uvjet da HSS podrži Đapića za novog osječkoga gradonačelnika. Navodno je upravo zato SDP blokirao izbor HSP-ova dožupana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, uz izgovor da ne bi trebalo pretjerivati s koaliranjem s HSP-om, te da se te koalicije trebaju zadržati samo na simboličkoj razini.

  Te Račanove tvrdnje izazvale su žestoke neformalne polemike i u SDP-u. Račanovi oponenti tvrde da je doista licemjerno navodno simboličku koaliciju s HSP-om realizirati, primjerice, u Velikoj Gorici, gdje bi ona trebala na gradonačelničkoj funkciji uhljebiti njemu stranački odanog Tonina Piculu, ili u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su po njihovu mišljenju lokalni pravaši politički vrlo radikalni, a ne i u drugim sredinama, kako se, navodno, ne bi pretjeralo.

  U dijelu HSP-a su pregovore s SDP-om ili HSS-om u nekim lokalnim sredinama doživjeli kao mogući uvod i u neke šire razgovore o međusobnoj suradnji, možda i na nacionalnoj razini. Ovisno o njihovu ishodu testirat će i mogućnost ozbiljnije koalicije s SDP-om ili HSS-om. Da za njih ta koalicija u budućnosti nije nemoguća pokazuju i nedavne trzavice između HSP-a i HDZ-a na lokalnim razinama. Đapić je tako krajem tjedna upozorio HDZ da će raskinuti sve lokalne koalicije s tom strankom ako ne ponište tajne dogovore s SDSS-om, jer oni iz razgovora s njima ne žele biti isključeni.

  Zbog vlastitog pozicioniranja u sljedećim mjesecima u HSP-u pomno prate i neka naoko nebitna politička prestrojavanja, koja bi također mogla uvjetovati strukturu nacionalnih predizbornih koalicija. Sve to pokazuje da bi konačni ishodi pregovora o formiranju vlasti na lokalnim razinama mogli biti zametkom formiranja i nekih dosad teško vjerojatnih koalicija, koje će kandidirati za eventualno vladanje Hrvatskom nakon Ive Sanadera.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika