29.01.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

KNJIŽEVNOST

NAJPOZNATIJI HRVATSKI PJESNIK TIN UJEVIĆ BIO JE STIPENDIST SRPSKE VLADE


Knjiga dr. Srećka Lipovčana »Mladi Ujević, politički angažman i rana proza (1909. – 1919.)«, predstavljena u utorak u Društvu hrvatskih književnika, djelo je koje osvjetljava dosad manje poznato razdoblje života najpoznatijeg hrvatskog pjesnika Tina Ujevića za kojeg se ispostavilo da je bio i stipendist srpske vlade.
U knjizi se obrađuje Ujevićeva rana proza, desetogodišnje razdoblje od dolaska na studij u Zagreb 1909. do povratka iz emigracije 1919., u kojem on nije bio samo književno nego i politički aktivan. Ujević je tada prolazio različite faze, od starćevićanske pozicije do zauzimanja za jugoslavensku ideju, a bio je i jedan od čelnika Nacionalističke omladine. »Nije bilo jednostavno čitati neke tekstove iz tog perioda zbog njihova ideološkog usmjerenja. No, njegovi su motivi bili utemeljeni u uvjerenju da se Hrvatska može ostvariti samo uz pomoć Srbije, što je bila zabluda«, rekao je dr. Srećko Lipovčan, koji je obradio 148 tekstova rane Ujevićeve proze.
Dopredsjednik DHK Anđelko Novaković istaknuo je da ova knjiga »po mnogima, prvi put temeljito govori o temi koja pokatkad golica i izaziva neke dvojbe«.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika