Objavljeno u Nacionalu br. 503, 2005-07-04

Autor: Nacionalova redakcija

VIPnet najavio ulazak u fiksnu telefoniju i lov na velike tvrtke

  Jedan od dvaju vodećih hrvatskih GSM operatera, tvrtka VIPnet, predala je Agenciji za telekomunikacije zahtjev za dozvolu obavljanja usluga u fiksnoj telefoniji. VIPnet će tako postati jedanaesti igrač na tržištu na kojem će, sudeći prema nedavnim trzavicama između Optima Telekoma i T-Coma, uskoro nastati nepoštedna borba. Predsjednica uprave VIPneta, Marie-Helen Magenschab, rekla je da je to logičan potez s obzirom na to da je VIP od početka svoga rada aktivno sudjelovao u liberalizaciji hrvatskog telekomunikacijskog tržišta.
  "Ne želimo biti 'standardan' fiksni operater, nego ćemo svoje aktivnosti usmjeriti prema poslovnim korisnicima kako bismo im osigurali kompletnu uslugu te ponudili rješenja koja će zadovoljiti njihove potrebe, kako za glasovne usluge tako i za prijenos podataka u mobilnoj i fiksnoj telefonskoj mreži", rekla je Marie-Helen Magenschab. Na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare VIPnet je istaknuo da je u razdoblju od travnja 2004. do travnje ove godine u kapitalne investicije u Hrvatskoj uložio 700 milijuna kuna, u što je uključeno i ulaganje u UMTS licenciju. U prvom kvartalu 2005. prihodi VIPneta povećali su se 11 posto u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, dok je EBITDA porasla 19,4 posto u istome razdoblju, odnosno na 33,9 milijuna eura.
  Bez obzira na ulazak na tržište fiksne telefonije, može se očekivati da je 2005. posljednja godina u kojoj VIPnetovi poslovni rezultati rastu prema godišnjoj stopi većoj od 10 posto.
  Treći mobilni operater Tele2 potkraj prošlog tjedna ostvario je prvi telefonski poziv i time pokrenuo vlastitu mrežu u kojoj se prvi komercijalni poziv očekuje na jesen. Najavljeno je pokrivanje signalom 20 posto teritorija Hrvatske do 1. kolovoza, a u roku od tri godine bit će pokrivena cijela Hrvatska.
  Osim toga, dozvolu za rad u fiksnoj telefoniji ima deset tvrtki, od kojih su neke već krenule u lov na velike poslovne korisnike. Portus je još prije dva mjeseca sklopio sporazum sa sustavom ACI marina, a Optima Telekom dosad je uspjela privući deset tvrtki. Također, VIPnet teško može računati na to da će privući tvrtke koje čine konzorcij okupljen oko Tele2. Pored švedskog operatera, u hrvatsko-švedskom konzorciju su Privredna banka Zagreb, Dalekovod, Jamnica, Croatia osiguranje, Nexe grupa, Konstruktor inžinjering, FIMA holding, M San grupa i  Institut građevinarstva Hrvatske.
  No VIPnetova je prednost što jedini uz T-HT tržištu istodobno može ponuditi usluge fiksne i mobilne telefonije, pa će mu potencijalna fleksibilnost u ponudi omogućiti i postizanje veće konkurentnosti. Ne treba zanemariti ni to da je VIPnet dio austrijske telekomunikacijske grupe Telekom Austria, s razvijenim znanjem i tehnologijom u fiksnoj telefoniji.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika