Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Nacionalova redakcija

  Izraelska vlada ljuta je na slavnog američkog filmskog režisera i producenta Stevena Spielberga što je u skoroj diskreciji započeo rad na filmu o jednoj vrlo kontroverznoj temi. On je počeo snimati film o likvidaciji početkom sedamdesetih godina od strane izraelskih tajnih agenata palestinskih terorista, pripadnike grupe "Crni rujan", koji su izvršili otmicu izraelskih sportaša na olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine, kojom prilikom je poginulo 11 Izraelaca, jedan njemački policajac i troje palestinskih terorista. Film je obavijen tolikom tajnošću da mu se čak ne zna niti ime, obznanjeno je vrlo malo detalja o njemu, na primjer da će glavnu ulogu igrati australski glumac hrvatskog porijekla Eric Bana, a scenarij se također držao u tajnosti, te ga je Spielberg pokazao samo odabranim ljudima, od kojih je tražio savjet o nekim detaljima događaja.

  Nakon tog krvavog događaja u Munchenu izraelska tajna služba Mossad je organizirala ekipu ubojica, koji su krenuli u potragu za vodećim ljudima "Crnog rujna", osumnjičenih da su planirali ili organizirali akciju, da ih likvidiraju. Sljedećih godina ubijali su ih jednog po jednog, ponegdje podmetnutom bombom, ponegdje iz zasjede, upadom u njihove kuće, i to bilo gdje bi ih našli. Neke su smaknuli u Bejrutu, druge u južnom Libanonu, no, najveći broj u Zapadnoj Evropi. Smaknuli su ih ukupno deset, među ostalima i neke vrlo znalajne palestinske vođe. No, operacija je završila strašnim debaklom, jer su izraelski agenti u norveškom gradu Lillehammeru pogrešno identificirali jednog tamošnjeg marokanskog konobara, da je on značajan palestinski operativac, te su na ulici ustrijelili tog nevinog čovjeka, i to tako nespretno da je norveška policija uspjela pohvatati članove ekipe izraelskih ubojica.

  Izrael je uvijek službeno nijekao bilo kakvu umiješanost u ova ubojstva, ali je u brojnim novinskim člancima, te u nekoliko knjiga cijela operacija sa završnim debaklom detaljno opisana, ali je u međuvremenu i uvelike zaboravljena. Izrael je nezadovoljan što je Spielberg sada sa svojim filmom ponovno skrenuo pozornost da tu operaciju koja bi se mogla proglasiti i državnim terorizmom. U Izraelu su nezadovoljni i stoga što se on nije obratio službenim izraelskim arhivima kako bi dobio i tamošnje informacije. No, teško da Spielberga mogu optužiti da je antiizraelski nastrojen, jer je Spielberg i sam po narodnosti Židov, te je snimio potresan film o holokaustu "Schindler's List", a godinama radi na prikupljanju svih mogućih dokumenata o stradanjima Židova u Drugom svjetskom ratu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika