22.07.2005. / 14:44

Autor: Maroje Mihovilović

NACIONALOV KOMENTAR DANA

Londonski atentat

Maroje MihovilovićMaroje MihovilovićBritanski premijer Tony Blair ima mnogo razloga za zabrinutost, jer se London pretvara - u bojište. Teroristi su pokazali mnogo smjelosti kada su točno dva tjedna nakon prvog napada na javni promet u Londonu organizirali drugi, koji - na sreću po Londončane - nije bio jednako tako krvav kao i prvi - čini se - samo stoga što eksplozivne naprave iz tehničkih razloga nisu eksplodirale. Po nekim mišljenjima stručnjaka one nisu eksplodirale jer su bile pripremljene prije dosta vremena, kada i one što su upotrijebljene u prvom napadu, ali se zbog dugog stajanja eksploziv nije aktivirao. Iako nisu izvršili pokolj bombaši su napravili ono što su željeli, pokazali su premijeru Tonyju Blairu i britanskoj vladi da mogu udariti ponovno, te da London i dalje neće biti siguran grad, jer može slijediti i treći i četvrti napad. Oni koji su ovog četvrtka bili spremni umrijeti izazivajući pokolj bit će to spremni i ponovno.
 

To znači da je u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci i godina stvorena mnogo šira teroristička mreža, nego što se u prvi trenutak pretpostavljalo, mreža koju britanske tajne službe, nisu uspjele detektirati. Štoviše, niti nakon prvog bombaškog napada, iako su sami bombaši vrlo brzo identificirani, britanski istražitelji nisu uspjeli otići mnogo dalje u raskrinkavanju te mreže. Istraga je zapela, pažnja je usmjerena na činjenicu da su neki od bombaša iz prvog napada nedavno bili u Pakistanu, pa se javljalo o tome koga hapse pakistanske vlasti, a u samoj Velikoj Britaniji nije postignut nikakav značajan uspjeh kako bi se identificirali njihovu suučesnici, mentori i šefovi. Očito je da će se istražitelji morati mnogo jače koncentrirati na taj dio istrage, jer je mreža široka, jako konspirativna i dobro organizirana, te vrlo odlučna i samouvjerena kada je krenula i u ovaj drugi napad. A dok ne bude razotkrivena i razbijena London će ostati bojište.
    

Fotogalerija

  • Maroje Mihovilović

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika