Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Dragan Đurić

GAZETA

Aktivisti odustali od kritike

  Centar za suočavanje s prošlošću Documenta, koji su osnovale četiri hrvatske nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava, u zadnjem je trenutku odustao od kritike govora najviših hrvatskih državnih dužnosnika na nedavnom obilježavanju desete obljetnice "Oluje". Prema riječima Vesne Teršelić, voditeljice Documente, koja najavljuje i objavljivanje knjige s popisom svih poginulih i nestalih u ratnim sukobima do 1995., očitovanje je izostalo zbog toga što je predsjednik Stjepan Mesić u svom govoru rekao sve što je bilo nužno naglasiti kada je riječ o "Oluji".
  Kao glavni razlog za nastojanja Documente, koju su zajednički osnovali Centar za mirovne studije, Hrvatski Helsinški odbor, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Građanski odbor za ljudska prava, navodi se "dosadašnje iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ratnih zbivanja od 1941. do 2000. godine". Osvrćući se na samo obilježavanje "Oluje", Vesna Teršelić je ocijenila da će ono biti potpuno tek kad se na njega budu odazvali i predstavnici srpske zajednice i strani diplomati.
  Documenta će, kako je najavila njezina voditeljica, sudjelovati i u regionalnim projektima bliže surađujući s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, koji vodi Nataša Kandić, te Centrom za dokumentaciju i istraživanja iz Sarajeva na čelu s Mirsadom Tokačom. Također će pratiti suđenje za zločine na Ovčari, suđenje "Bjelovarskoj grupi", zločin u logoru "Foča", zločin nad obitelji svećenika Matanovića, te slučajeve Koranski Most, Borovo Selo, Lovas i Mikleuševci.

Vezane vijesti

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Ono što je Nacional najavio prije više od dva mjeseca trebalo bi se, prema svim najavama, i ostvariti u subotu, 9. veljače, na sjednici Središnjeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika