Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Hrvatska neće izručiti 'brokericu' iz Omiša

  Hrvatska neće izručiti Sonju Antičević SAD-u, čak niti ako to SAD od nje zatraži jer je se kosi s hrvatskim propisima, doznao je Nacional iz krugova bliskih Državnom odvjetništvu. SAD bi mogao provesti postupak protiv nje i zatražiti izručenje. Prema Ustavu RH, hrvatski se državljanin ne može izručiti stranoj zemlji, jedino ako je riječ o zahtjevu Međunarodnog kaznenog suda. S obzirom to da je prema medijskim informacijama Sonja Antičević već dobila poziv da se pojavi na američkom sudu, ona se vjerojatno neće odazvati iz bojazni da je ondje ne uhite. Američke vlasti mogle bi zatražiti od Hrvatske da se Sonju Antičević ne samo kazneno goni u Hrvatskoj nego da je hrvatske vlasti podvrgnu ispitivanju.
  Do ponedjeljka navečer nitko od mjerodavnih inozemnih institucija, poput Interpola ili američkog FBI-ja, nije od MUP-a zatražio nikakve informacije ili provjere vezane uz Sonju Antičević, 63-godišnju Omišanku, koja se od kraja prošlog tjedna našla u središtu navodnog burzovnog mešetarenja dionicama Reeboka na newyorškoj burzi. U MUP-u su uvjereni da američke vlasti uopće i ne namjeravaju ozbiljno se baviti Sonjom Antičević, nego da je njihov interes prije svega usmjeren prema američkim krakovima te afere, odnosno na zaposlenika Reeboka, ili Adidasa, koji je vjerojatno i inicirao cijelu aferu.
  Unatoč tomu, u MUP-u su čim je izbila afera neformalno temeljito provjerili kojim podacima o Sonji Antičević raspolažu. "Pokazalo se da se ona u životu nije niti krivo parkirala, jer joj se ime ne spominje ni u kakvim evidencijama. Nije pravomoćno osuđivana, čak niti sumnjičena ni za koje kazneno djelo ili prekršaj", izjavio je za Nacional izvor iz Vlade.
  Sonja Antičević našla se u središtu pozornosti nakon što je USA Today, utjecajne američke novine, objavio priču da je tamošnje povjerenstvo za trgovinu vrijednosnicama zatražilo od austrijskih vlasti da zamrzne njen račun u Salzburgu zbog sumnje da je nezakonito zaradila oko dva milijuna dolara na trgovini dionicama Reeboka, svjetski poznatog proizvođača sportske obuće i odjeće. Sredinom prošlog tjedna tvrtka Adidas najavila je preuzimanje Reeboka. Računi su joj zamrznuti nakon što je novac navodno pokušala prebaciti s računa burzovnog posrednika na račun u inozemstvu, vjerojatno radi izbjegavanja plaćanja poreza u SAD.
  Sve je počelo kada su analitičari američkog tržišta opcijama primijetili da se intenzivirao promet pravima na trgovanje dionicama Reeboka po cijeni između 42,5 i 47,5 dolara po dionici do 19. kolovoza. Prošli je utorak na kraju radnog vremena dionica Reeboka stajala 43,95 dolara, ali se već sutradan povećala 30 posto i dosegla 57,14 dolara, i to nakon što je Adidas objelodanio da namjerava preuzeti Reebok i za dionicu tvrtke platiti 59 dolara. To je burzovne analitičare ponukalo na sumnju da je neki ulagač dobio tzv. insider informaciju te tako zaradio velik novac, što je nezakonito.
  Američko povjerenstvo za trgovinu vrijednosnicama rekonstruiralo je da je 2. kolovoza na račun Sonje Antičević uplaćeno 130 tisuća dolara, kojima je kupljeno 1997 tzv. out of money opcija za dionice Reeboka. Transakcija je provedena dan poslije, a neposredno potom na račun Sonje Antičević u banci Direkt Alage u austrijskom Salzburgu prebačeno je 870 tisuća dolara. Mjerodavna američka tijela potom su zatražila zamrzavanje tog novca. Odmah se počelo istraživati što je u pozadini transakcije te se brzo zaključilo da Sonja Antičević to nije mogla sama napraviti.
  Sonja Antičević je umirovljenica koja živi u Omišu u Ulici fra Stjepana Vrlića broj 10 sa suprugom Marinom i kćeri Žanom. Aferu je odbila komentirati tvrdeći da su je novinari izludjeli učestalim pozivima. Međutim, ona nije posve jasno opovrgnula upletenost u aferu. Utoliko je možda i bila upoznata s nekim dijelovima onoga što joj se danas stavlja na teret, ali sigurno nije raspolagala informacijama o krajnjim razmjerima afere. Moguće je da je nekomu dala punomoć da se koristi njenim računom te da joj je za to obećana provizija, ali čak i da je to istina, to neće biti lako dokazati. Sonja Antičević ne koristi se internetom niti se ikada bavila ulaganjima. Ubrzo su se počele javljati i brojne verzije onoga što bi moglo biti u pozadini afere.
  Da bi se bilo što dokazalo, istražitelji će morati pronaći mogući izvor povjerljive informacije, od kojeg je vjerojatno sve i krenulo. U ponedjeljak su se pojavile sumnje da bi iza svega mogao biti David Pajčin, nećak Sonje Antičević, i navodno rođak Marijane Pajčin, brokerice u novosadskoj tvrtki. David Pajčin navodno se bavi brokerskim poslom u New Yorku. Marijana Pajčin zanijekala je rodbinstvo s Davidom Pajčinom. Do zaključenja ovog broja, Nacional mu nije uspio ući u trag.
  Kako i nekoliko dana nakon što je izbila afera nitko iz službenih američkih institucija nije zatražio nikakve postupke protiv Sonje Antičević, sve je više onih koji vjeruju da se ništa neće moći dokazati, ali i onih koji vjeruju da je sve plod "sretnog pogotka". Dobro upućeni financijski stručnjak Nacionalu je o ovom slučaju izjavio sljedeće: "Ako je točno da se radi o nezakonitom bogaćenju, zasnovanom na povjerljivim informacijama, onda je sve izvedeno prilično diletantski. Sve se moglo napraviti i puno pametnije. Ako je Sonja Antičević bila nečiji paravan, onda je onaj tko je u pozadini, mogao pronaći i još desetak sličnih osoba, pa bi sve izgledalo puno manje sumnjivo".
  Ako Sonja Antičević nije žrtva prijevare te ako doista posjeduje račun u inozemstvu na kojem je blokirano nekoliko stotina tisuća dolara, možda bi mogla prekršajno odgovarati zbog eventualno nezakonitog otvaranja računa u inozemstvu. Mnogi Hrvati u inozemstvu imaju nezakonito otvorene račune.
  Financijski stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao tvrde da je u slučaju navodnog računa Sonje Antičević zanimljivo to što je račun otvoren u Salzburgu. Prema njihovim tvrdnjama, austrijske vlasti velik dio takvih računa grupiraju u banke u južnom dijelu Austrije, ponaprije u Grazu, dok za otvaranje računa u Salzburgu traže dodatnu dokumentaciju, navodno čak i potvrde o boravku i zaposlenju. Krugovi bliski MUP-u potvrdili su Nacionalu da MUP niti to ne provjerava jer ih to nitko i ne traži, a i da traži, morali bi prilično utemeljeno obrazložiti taj zahtjev.
  Bez obzira na aferu koja je izbila zbog sumnji u nezakonito trgovanje dionicama, Adidasovo preuzimanje Reeboka svakako je jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih poslovnih događaja. Ne toliko zbog transakcije od 3,1 milijarde eura (3,8 milijardi dolara), nego zbog toga što njihove proizvode kupuje velik broj ljudi u svijetu. Sportsku obuću i odjeću ne nose samo sportaši; ona je postala dio svakodnevnog stila odijevanja. Njemački proizvođač sportske opreme tim je potezom zaoštrio borbu na tržištu, čija se vrijednost procjenjuje na približno 11,5 milijardi dolara.
  Preuzimanje američke tvrtke Reebok zapravo je bio jedini način da se Adidas donekle približi Nikeu, najjačem igraču na tržištu sportske opreme. Adidas, koji je prije osam godina preuzeo tvrtku Salomon, zajedno s Reebokom imat će čak 28 posto tržišta i približiti se Nikeu, koji drži 31 posto tržišta. Tvrtka Adidas-Salomon, čije je sjedište u njemačkom gradu Herzogenaurachu, prošle je godine imao prihod od 5,9 milijardi eura i profit od 314 milijuna eura. Reebok, koji je na tržištu sportske opreme treći po snazi, lani je prodao robu u vrijednosti 3,8 milijardi dolara. Kada se zbroje, njihovi prihodi i dalje zaostaju za Nikeovima za približno dvije milijarde dolara. To je otprilike svota jednaka prihodima četvrte po snazi tvrtke na tom tržištu - Pume.
  Da je sklopljen posao s Reebokom, javno je obznanjeno samo nekoliko dana nakon objave Adidasovih rekordih poslovnih rezultata. U drugom tromjesečju ove godine ta je njemačka tvrtka ostvarila profit od 94 milijuna eura, što je 34 posto više od 70 milijuna, ostvarenih u istom razdoblju lani. Prihod od prodaje povećao se osam posto - na 1,52 milijarde eura.
  Uz jačanje pozicije na globalnom tržištu, Adidasu je ta akvizicija važna i zbog pomaka na tržištu Sjedinjenih Država, gdje je Nike bio praktički nedodirljiv. To je potvrdio i glavni izvršni direktor Adidasa, Herbert Hainer, koji je izjavio da je Reebok savršen partner za Adidas zbog svoje pozicije na američkom tržištu, na kojem Adidas u posljednje dvije godine bilježi pad udjela. Iako će nova tvrtka u Americi udvostručiti prodaju, čime će držati 20 posto tržišta, ona neće ni približno ugroziti Nike koji ondje drži 36 posto tržišta.
  Hainer procjenjuje da će Adidas u prve tri godine nakon spajanja uštedjeti između 120 i 125 milijuna eura. Uz to, Adidas će tom transakcijom preuzeti i Reebokove ugovore za opskrbu odjećom vodećih američkih sportskih liga u američkom nogometu i košarci - NFL i NBA. S obzirom na to da je otprije glavni pokrovitelj najvećih europskih nogometnih događaja, a sljedeće godine i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, marketinški učinci mogli bi Adidasu omogućiti još veću tržišnu ekspanziju. Adidas je pokrovitelj i niza slavnih ličnosti, poput engleskog nogometaša Davida Beckhama i američke rap pjevačice Missy Elliot. Reebok ima drukčiji pristup marketingu i manje se služi velikim imenima za reklamiranje svojih proizvoda.
  Tvrtku Adidas osnovao je 18. kolovoza 1949. Adolf Dassler. Tvrtka je dobila naziv tako što je spojio svoj nadimak Adi s prva tri slova svog prezimena - das. Tvrtka je 80-ih godina prošlog stoljeća upala u ozbiljne financijske probleme, osobito nakon smrti Horsta Dasslera, sina Adolfa Dasslera, godine 1987. Tri godina poslije Adidas je kupio francuski biznismen, kasnije poznat po brojnim sportsko-poslovnim skandalima, Bernard Tapie, i to za 320 milijuna dolara. Tapie je u to vrijeme bio poznat kao biznismen koji se specijalizirao za spašavanje tvrtki u bankrotu, na čemu je i zaradio veći dio svog bogatstva.
  Njegovom odlukom Adidas je preselio glavninu svoje proizvodnje u Aziju, a sklopio je i sporazum s Madonnom, što je prvi slučaj da je Adidas u marketinške svrhe angažirao globalnu zvijezdu koja nije sportaš. Tapie, koji je u to doba bio ministar u francuskoj vladi, zapao je u novčane poteškoće te je godine 1992. Adidas od njega preuzela banka Crédit Lyonnais kod koje se zadužio. Banka je godinu dana poslije Adidas prodala Robertu Louisu-Dreyfusu, Tapiejevu prijatelju i rođaku Julije Louis-Dreyfus, glumice u američkoj TV seriji "Seinfeld". Robert Louis-Dreyfus, koji je inače i predsjednik francuskog nogometnog kluba Olimpique iz Marseillea, imenovan je glavnim izvršnim direktorom Adidasa. Nekoliko godina poslije Tapie je bankrotirao i završio u zatvoru zbog financijskih prijevara, a Adidas je krenuo u ekspanziju kupnjom Salomon grupe.
  Prerastanje Adidasa u drugog po snazi proizvođača sportske opreme okrunjeno je preuzimanjem konkurenta Reeboka. Premda će ta transakcija biti dovršena sredinom sljedeće godine, Reebok će ostati marka: zadržat će svoje ime i sjedište u američkoj saveznoj državi Massachusettsu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika