Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

 

GAZETA

Rolling Stonesi protiv Angele Merkel

Najslavniji svjetski rock sastav The Rolling Stones optužio je njemačku političarku Angelu Merkel, kandidatkinju za kancelarku i glavnu favoritkinju na skorašnjim njemačkim parlamentarnim izborima, da je bez dopuštenja iskoristila jednu njihovu pjesmu za političku kampanju i tako oštetila njihova autorska prava. Organizatori njezine predizborne kampanje smatrali su kako bi bilo dobro da se na njezinim skupovima svira neka pjesma s kojom bi se mlađi birači mogli poistovjetiti, pa su izabrali popularnu pjesmu "Angie" s albuma "Goats Head Soup" iz 1973. Ta je pjesma odabrana ponajprije jer neki Angelu Merkel zovu Angie. Njezini birači dobro su je prihvatili jer je riječ o pjesmi koja se često svira, prilično je poznata, a korespondira s mlađom generacijom birača na koje Angela Merkel najviše računa.

  Predstavnik grupe The Rolling Stones izjavio je da su začuđeni i ogorčeni što se njihova pjesma svira na njezinim političkim skupovima. Rekao je da Angela Merkel nije zatražila dopuštenje da se koristi tom pjesmom u političke svrhe "a da je i zatražila, mi takvo dopuštenje ne bismo dali". Glasnogovornik za medije Angele Merkel izjavio je da ona nije napravila ništa nezakonito ni neetično jer je njezin izborni stožer zatražio odobrenje za izvođenje pojedinih manjih dijelova pjesme "Angie" od njemačke autorske agencije GEMA, koja ih je obavijestila da takvom djelomičnom reprodukcijom neće prekršiti autorska prava "The Rolling Stonesa".

  Prema tvrdnjama nekih njemačkih novinara, Angela Merkel u tom je sporu čak i dobro prošla jer predstavnik grupe nije ulazio u politički kontekst cijelog događaja, kao što je bio slučaj kad su neki drugi svjetski političari u predizbornim kampanjama koristili pjesme poznatih izvođača. Irski sastav U2 žestoko je reagirao zbog političkih razloga kada se na prošlim britanskim parlamentarnim izborima Laburistička stranka koristila njihovom pjesmom "Beautiful Day", a kad su britanski konzervativci u predizbornoj kampanji upotrijebili pjesmu "Man Next Door" sastava Massive Attack, članovi grupe su izričito zabranili njezino izvođenje "za propagiranje konzervativnog političkog govna".

 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika