Objavljeno u Nacionalu br. 512, 2005-09-05

Autor: Plamenko Cvitić

ULAGAČI U TURIZAM

Dubrovčani kupuju svoje hotele

Četrdesetak dubrovačkih poduzetnika i lokalna samouprava pokreću investicijski fond koji će kupovati tamošnje hotele: obećavaju da će ih obnavljati domaće tvrtke

 Ideja osnutka Dubrovačkog investicijskog fonda u svojoj je osnovi vrlo jednostavna. Umjesto pojedinačnih pokušaja preuzimanja nekih turističkih objekata, u čemu je neminovna pomoć neke bankarske institucije, dubrovački poduzetnici zaključili su da udruženi i svojim zajedničkim snagama mogu postići puno bolje efekte i imati više šanse za preuzimanje hotela Ideja osnutka Dubrovačkog investicijskog fonda u svojoj je osnovi vrlo jednostavna. Umjesto pojedinačnih pokušaja preuzimanja nekih turističkih objekata, u čemu je neminovna pomoć neke bankarske institucije, dubrovački poduzetnici zaključili su da udruženi i svojim zajedničkim snagama mogu postići puno bolje efekte i imati više šanse za preuzimanje hotela"Lokalne vrijednosti treba zadržati u lokalnim okvirima, pa je tako naš cilj da Dubrovčani budu vlasnici i upravljači hotela na ovom području", riječi su Nikše Ivanovića, jednog od inicijatora osnutka Dubrovačkog investicijskog fonda. Riječ je o projektu u kojem bi oveća skupina dubrovačkih malih i srednjih poduzetnika uložila vlastiti novac za preuzimanje hotela koji još nisu privatizirani.
Ideja nastala u razgovorima nekolicine dubrovačkih poduzetnika već se nekoliko mjeseci intenzivno razvija: lokalni političari već su prepoznali vrijednost tog projekta pa će Dubrovačko-neretvanska županija čak biti i jedan od osnivača, a Dubrovčani već tjednima pričaju o ideji prema kojoj bi upravo oni trebali postati vlasnici hotela na dubrovačkom području koji još nisu prodani i privatizirani. Ideja je nastala u užem krugu dubrovačkih malih poduzetnika koji su odlučili uzeti aktivnije učešće u privatiziranju još neprivatiziranih trgovačkih društava Dubrovnika i županije: "Naša ideja je vrlo jednostavna, odnosno nastala je kao rezultat promišljanja o potrebama samih Dubrovčana i ovdašnjih poduzetnika. Naime, prije godinu dana ovdje se počelo razmišljati o osnivanju privatne hotelijerske srednje škole koja bi trebala biti rasadnik kadrova za brojne dubrovačke hotele. Uz to, mnogo se razmišljalo i o osnivanju menadžment kompanije koja bi objedinjavala upravljanje nad svim turističkim objektima, ali i plasiranje usluga i znanja u svim sektorima - od vođenja hotela, financija i kontrolinga, prodaje do funkcioniranja kuhinja i restorana. S obzirom na to logično je bilo da nam se rodi ideja da u jednom trenutku odemo i korak dalje: zašto ne bismo vlastitim kapitalom stekli i vlasništvo nad preostalim dubrovačkim hotelima?" pojašnjava Nikša Ivanović, direktor i vlasnik dubrovačke informatičke tvrtke ITI Computers.
Ideja osnutka Dubrovačkog investicijskog fonda u svojoj je osnovi vrlo jednostavna. Umjesto pojedinačnih pokušaja preuzimanja nekih turističkih objekata, u čemu je neminovna pomoć neke bankarske institucije, dubrovački poduzetnici zaključili su da udruženi i svojim zajedničkim snagama mogu postići puno bolje efekte i imati više šanse za preuzimanje hotela. "Osnivači Dubrovačkog investicijskog fonda su dubrovački mali poduzetnici i lokalna samouprava. Trenutačno je na našu ideju pristalo četrdesetak poduzetnika, a do osnivačke skupštine koja će biti održana kroz tjedan dana planiramo da ta brojka naraste i na pedeset tvrtki. Riječ je o uspješnim privatnim dubrovačkim tvrtkama, koje su sve startale od nule, a danas su snažan generator razvoja ovog kraja. Kad se sve te male tvrtke udruže, dolazimo do podataka koji vam jednostavno mogu prikazati o kakvoj je potencijalnoj snazi riječ: to je više od 860 zaposlenih čiji godišnji promet prelazi iznos od milijardu i pol kuna", navodi Tomislav Vuličević, vlasnik Vulixa, dubrovačke građevinske tvrtke koja ima devedesetak zaposlenih. "Naša snaga je u našem zajedništvu. Ako uzmete u obzir da na svakog od gotovo devet stotina zaposlenih dolazi i prosječno četveročlana obitelj, možemo zaključiti da je već u inicijalnoj fazi u cijeli projekt uključeno gotovo 15 posto stanovnika Dubrovnika. A to je tek početak", ponosno ističe Nikša Franović, direktor dubrovačkog Duhana, tvrtke koja broji sedamdesetak zaposlenih.
Fond čiji će osnivači i ulagači biti sami Dubrovčani odmah nakon osnutka planira prikupiti sredstva za kupnju i preuzimanje nekoliko dubrovačkih hotela, a takvom bi strategijom postigli više učinaka. Uz zadržavanje lokalnih turističkih objekata u rukama domaćih ljudi, takvo preuzimanje jamčilo bi da na poslovima obnove i upravljanja rade upravo lokalne tvrtke, što bi, prema mišljenju osnivača, trebala biti osnova gospodarskog uzleta cijelog kraja. "Mi na fond gledamo kao na okvir u kojem su nam važni upravo oni posredni efekti, o kojima se često vrlo malo zna ili govori. Uobičajeno je da se u postupcima privatizacije najčešće postavljaju samo dva pitanja - koliko će novi vlasnik platiti dionice i koliko namjerava uložiti. To, međutim, nisu najvažnija pitanja. Mnogo je važnije kako će se provoditi obnova i radovi na određenom objektu jer se u tom segmentu može naći puno prilika za lokalne tvrtke. Ako neki dubrovački hotel za određenu svotu kupi stranac, koji se tom prilikom obveže na nekakvo ulaganje čiji iznos često i premašuje svotu kupljenih dionica, jasno je da lokalne tvrtke, ali i politika očekuju da upravo oni imaju korisne učinke od toga. Međutim, ako novi vlasnik za primjerice obnovu uposli građevinsku tvrtku iz svoje zemlje, a ne isto tako kvalitetnu dubrovačku građevinsku tvrtku, onda je očito da lokalno poduzetništvo, a indirektno i lokalna samouprava od takvog ulaganja neće imati velike koristi", kaže Đuro Lonza, jedan od osnivača Fonda i vlasnik dubrovačke trgovačke tvrtke Spiona Land.
Premda isprva namijenjen dubrovačkim poduzetnicima, Fond će nakon osnivanja uputiti i javni poziv građanima Dubrovnika, ali i mogućim investitorima iz drugih krajeva Hrvatske, neovisno je li riječ o fizičkim osobama ili tvrtkama. "Odavno poduzetnici svoj zarađeni novac ne čuvaju kod kuće u čarapi. Međutim, prošlo je i vrijeme da se novac drži u bankama jer kamatne stope na štednju i nisu tako velike. Budući da je svuda u svijetu postalo uobičajeno da se novac plasira u fondove, zašto to ne bi bilo moguće i u Hrvatskoj, i to još u lokalnim okvirima? Ako se utvrdi da naš novi fond godišnje ima prinos i za minimalnih pola posto veći od uobičajene bankarske kamate, zašto bilo koji poduzetnik ne bi svoj novac uložio kod nas?" pita se Nikša Ivanović, jedan od inicijatora Dubrovačkog investicijskog fonda.
Da je ideja osnutka Fonda prihvaćena i kod samih Dubrovčana, ali i kod lokalnih političara govori i činjenica da posljednjih tjedana u Dubrovniku o novoj poslovnoj inicijativi razgovaraju gotovo svi. Ozbiljnost projekta potvrdili su i sami predstavnici lokalne samouprave, pa će tako osnivači biti Općina Župa dubrovačka, kao i Grad i Županija. Nakon osnivačke skupštine koja će biti sazvana u sljedećih nekoliko dana, prvi korak u projektu bit će osnivanje društva Dubrovnik Riviera Invest d.o.o. To će društvo biti subjekt koji će se pojaviti kao ponuđač na prvom javnom natječaju, s obzirom na to da trgovačko društvo može investirati kompletan prikupljeni novac, dok Fond podliježe zakonskoj regulativi koja limitira visinu uloga Fonda u odnosu na ukupna sredstva kojima raspolaže. Nakon kupnje prvog hotelskog poduzeća, Dubrovnik Riviera Invest osnovat će Društvo za upravljanje fondom, u zakonskom roku ishodit će se licencija za poslovanje Fonda i projekt će, kako ističu osnivači, krenuti u svoj poslovni život.
Bez obzira na potporu lokalne politike, osnivači Fonda poriču uvjetovanost cjelokupne ideje političkim okvirima. "Mi želimo biti daleko od politike. Naš projekt je po svojoj prirodi proizišao iz gospodarstva. Ako je kao model dobar, nema razloga da se jednostavno ne prenese i u druge dijelove Hrvatske. Lokalna politika od dobre primjene projekta može imati samo višestruke koristi, od poreznih davanja do povećanja broja zaposlenih u regiji, pa jedino što očekujemo od političara jest da nas puste da ostvarimo svoje ideje. Korist od projekta ionako ćemo imati svi mi: osnivači, poduzetnici, lokalna samouprava, ali i sami građani Dubrovnika", kaže Nikša Ivanović.
"Namjera Fonda je u proces privatizacije uključiti i zaposlenike društva koje Fond ima namjeru preuzeti. Naime, prije prijave Fonda na javni natječaj, Fond će ponuditi partnerski ugovor zaposlenicima, koji su nerijetko i vjerovnici društva u kojem rade", ističe Nikša Ivanović, jedan od inicijatora osnutka Dubrovačkog investicijskog fonda.

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika