07.09.2005. / 00:00

Autor: Marijana Zrinjski

PRILOG BANKA

Troškovi kredita

Zatrpani mnogobrojnim ponudama banaka za široki spektar kredita koji se nude na hrvatskom tržištu često se ne možemo ili ne znamo odlučiti za onaj najpovoljniji i za nas najbolji. Da bi kredite mogli pametno odabrati najvažnije je raspolagati pravim informacijama. Zato prije nego što uđete u banku i zatražite zajam pažljivo proučite gdje možete dobiti popust te gdje su uvjeti dobivanja kredita jeftiniji. Naime, neke banke nude razne povlastice i popuste za pojedine klijente ili interesne skupine.

  Među osobama koje imaju popuste na prvom mjestu su određeni zaposlenici banke. U Zagrebačkoj banci povlašteni su pak i stomatolozi, arhitekti, javni bilježnici i sl. U Hypo Alpe-Adria-Banci jednako kao i u Raiffeisen banci prednost se daje vlastitim klijentima, odnosno osobama koji imaju otvoren žiro ili tekući račun u njihovoj banci putem kojih primaju mjesečna primanja. U Hypo banci popust ćete dobiti ako vaš poslodavac ima sklopljen ugovor s bankom o poslovnoj suradnji.

  Kamatna stopa u Raiffeisen banci ako plaću primate putem njihove poslovnice za stambeni kredit u eurima iznosi u eurima 6,35 ili 4,50 posto u francima, a za osobe koje ne primaju mjesečna primanja putem njih kamatna stopa za jednaki kredit iznosi u eurima 7,95 posto. Za nenamjenski kredit ako ste klijent Raiffeisen banke kamatna stopa u eurima je 8,95 posto, a za ostale klijente 9,75 posto.

  Stambeni kredit u Privrednoj banci pak najpovoljnije dobivaju mladi. Redovita kamatna stopa za kredit od 80 tisuća u eurima uz korištenje paketa "inovacija" je 5,85 posto, a za mlade kamatna stopa iznosi 5,50 posto. Mjesečna rata za dvadeset godina kredita je 707,80 eura, a za mlade rata iznosi 687,89 eura. I dalje, ukupan iznos koji će mladi na kraju isplate dati je 165.092 eura, a ostali će u banci ostaviti 169.873 eura.

  Umirovljenici također imaju popust u Privrednoj banci, ali za gotovinske kredite. Kamatna stopa za njih bez valutne klauzule je 8,88 posto, a za ostale iznosi 8,90 do 10,48 posto ovisno o depozitu.

  U Zagrebačkoj banci umjesto jamaca klijent prema vlastitim sklonostima ili mogućnostima izabire različite kombinacije instrumenata osiguranja kredita. Mogući instrumenti su hipoteka, depozit, ulog u novčane fondove ZB plus, ZB global, ZB trend te polica životnog osiguranja i naknada. Osim toga klijenti stambenih kredita imaju mogućnost počeka otplate do 12 mjeseci. Ako klijent angažira ZANE kao procjenitelja tada plaća povoljnu procjenu koja je trenutačno najniža na tržištu neovisno o kvadraturi stana, a iznosi 490 kuna.

  Korisniku stambenog kredita nudi se i mogućnost podizanja povoljnog kredita za opremanje stambenog prostora uz osam posto godišnju kamatnu stopu na rok od 84 mjeseca. Kamatna stopa na 80 tisuća eura je 4,50 posto godišnje. Mjesečna rata na rok od 20 godina je 2401 kunu, a na 30 godina 1917 kuna. Naknada za obradu kredita je jedan posto, ali ukoliko je klijent već korisnik stambenog kredita u Zagrebačkoj banci ima popust od 70 posto. Ukoliko je i korisnik paket računa popust je dodatnih 30 posto. Dakle, u Zagrebačkoj banci moguće je da se uopće ne plaća naknada za obradu kredita. Postoji i mogućnost isplate deset posto većeg iznosa kredita u gotovini za razne troškove kao plaćanje poreza, opremanje stambenog prostora i slično.

  Erste banka u svom poslovanju primjenjuje individualni pristup svakom klijentu i nema popuste za određene interesne skupine. Inače, Erste banka ostvarila je značajan porast u stambenom kreditiranju tako što je prošle godine hrvatskom tržištu ponudila posebnu liniju stambenih kredita za građane s niskom nominalnom godišnjom kamatnom stopom za kredite vezane valutnom klauzulom uz švicarski franak. S obzirom na velik interes klijenata, prvotnu posebnu ponudu banka je produžila te dijelom i modificirala uvjete. Danas se stambeni krediti u Erste banci vezani valutnom klauzulom uz euro u toj banci odobravaju s nominalnom godišnjom kamatnom stopom već od 6,25 posto, dok se stambeni krediti vezani valutnom klauzulom uz švicarski franak odobravaju po nominalnoj kamatnoj stopi već od 4,50 posto. Bitno je naglasiti da za svoje klijente ova banka stambene kredite odobrava bez jamaca, uz povoljan omjer iznosa kredita i vrijednosti hipoteke 1:1, na rok otplate do 30 godina i mogućnošću počeka do 6 mjeseci, naknadu od svega jedan posto te jamstveni polog ili depozit od 10 posto iznosa glavnice kredita što je moguće isplatiti iz kredita. Znači na iznos stambenog kredita od 80 tisuća eura i rok otplate na trideset godina mjesečna rata iznosila bi 2980 kuna. Klijent još ima troškove obrade kredita od jedan posto te procjene nekretnine ukoliko se ne radi o novoj nekretnini. S obzirom da se ne traže jamci potrebna je polica životnog osiguranja čija vrijednost mora pokrivati 40 posto iznosa kredita i ista se može sklopiti u banci ukoliko klijent nema otprije policu osiguranja.

  Ako želite kupiti automobil u Zagrebačkoj banci iznos kredita nije ograničen, a moguće ga je otplaćivati do sedam godina uz povoljne mogućnosti kombinacije instrumenata osiguranja. Kamata je od ožujka ove godine dodatno snižena i sada iznosi 7,5 posto za kredite uz valutnu klauzulu u eurima i 5,8 posto za kredit vezan uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.

  Banka nudi posebnu mogućnost kupnje motornog vozila od Grupe Zubak uz još povoljniju kamatnu stopu od 7,20 posto uz valutnu klauzulu u eurima i 5,60 posto uz valutnu klauzulu u francima. Od rujna ove godine Renault Nissan Hrvatska ponudit će svojim kupcima nove kredite pod nazivom "Renault financiranje" za Renault i Daciu te "Nissan financiranje" za Nissan i to u cijeloj mreži ovlaštenih koncesija u Hrvatskoj. Pored standardnog kredita Classic koji će uz valutnu klauzulu bilo eura, bilo franaka s promjenjivom kamatnom stopom od 5,65 posto za franke i 7,20 posto za eure rokom otplate od 7 godina i bez učešća vrijediti za kupnju novih i rabljenih Renaulta, Nissana i Dacia vozila, prva faza Renault financiranja donosi i potpuno novi oblik financiranja koji predstavlja alternativu dosadašnjem načinu kreditiranja. Ove kamatne stope vrijede samo za nova vozila. Za rabljena su 7,80 posto u eurima i 6,20 posto u francima. Riječ je o Mini-Maxi kreditu namijenjenom isključivo kupnji novih Renaultovih vozila koji je danas prisutan u mnogim europskim zemljama. Uz prvotno odabranu razinu učešća omogućuje mjesečnu otplatu dijela iznosa do najviše četiri godine te završni izbor kupaca u pogledu povrata vozila koncesionaru po isteku završetka ugovora ili u konačnoj otplati njegove vrijednosti standardnim kreditom.

  Takav način financiranja vozila u tri dijela donosi niže rate na kredit uz kraće vremensko razdoblje, a uz mogućnost izbora češćeg mijenjanja automobila za novi kao i manje troškove održavanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika