19.09.2005. / 13:09

Autor: Viktor Zahtila, Dinko Boić

EKSPLOZIJA U BRITANSKOJ AMBASADI

Veleposlanik Rumsden zahvalio hrvatskim vlastima, ozlijeđeni zadržan u bolnici

Kako se doznaje ozlijeđena osoba, inače zaposlenik veleposlanstva i hrvatski državljanin, odvedena je u zagrebačku traumatološku kliniku. Lakše je ranjen u lijevu potkoljenicu i izvan životne je opasnosti, doznaje se u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.
'Riječ je o lakim tjelesnim ozljedama, odnosno o nekoliko ranica u predjelu lijeve potkoljenice', izjavio je novinarima ravnatelj Klinike za traumatologiju Gojko Buljat.
Dodao je da će pacijent idućih 24 sata biti zadržan na promatranju, iako za to nema potrebe. Objasnio je da je to uobičajeno kod sličnih slučajeva te da se na taj način pacijenta želi zaštititi od pritiska javnosti.

Britanski veleposlanik Sir John Ramsden na današnjoj konferenciji za novinare, koja se održala u 13 sati povodom terorističkog napada na britansko veleposlanstvo nije iznio nikakve nove pojedinosti te je samo potvrdio da se eksplozija dogodila u 7,30 ujutro. Veleposlanik Ramsden izričito se zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova i premijeru Ivi Sanaderu na promptnoj reakciji, dok na pitanja prisutnih novinara nije imao komentara. Nacionalov reporter svjedočio je kako policija iz veleposlanstva iznosi velike kutije i vreće u policijske kombije, u kojima se najvjerojatnije nalaze pisma, pošiljke, te ostali dokazni materijali.

U poruci britanskom veleposlaniku Sir Johnu Ramsdenu predsjednik Stjepan Mesić izrazio je solidarnost sa svim djelatnicima britanskog veleposlanstva te izrazio uvjerenje da će nadležna tijela Republike Hrvatske u najkraćem mogućem vremenu ući u trag počiniteljima. "Predsjednik Republike Stjepan Mesić najoštrije je osudio teroristički napad izveden eksplozivnom pošiljkom protiv veleposlanstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj”, stoji u priopćenju. Eksplozivna naprava eksplodirala je unutar britanskog veleposlanstva u Zagrebu jutros oko 7,30 sati, a jedna je osoba lakše ranjena, kazala je za Hinu glasnogovornica britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

U ponedjeljak ujutro oko 7.30 eksplodirala je eksplozivna naprava u Britanskoj ambasadi u Zagrebu. U eksploziji je ozlijeđena jedna osoba, a naprava je eksplodirala u sobi za zaprimanje pošte. "Mjere osiguranja su pooštrene, a lokalne vlasti istražuju uzroke eksplozije", potvrdio je za Reuters glasnogovornik britanske ambasade. Nitko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju, no britanska ambasada u Hrvatskoj je u zadnjih desetak godina povremeno dobivala anonimne prijetnje. Zadnja prijetnja je stigla u ožujku ove godine i britanski diplomati su je okarakterizirali kao posljedicu jačanja antieuropskog raspoloženja u Hrvatskoj. Kako doznajemo, u ambasadi je ostao dio osoblja te se čini kako je otklonjena svaka dodatna opasnost.

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika