23.09.2005. / 15:05

Autor: Ante Pavić

LOKALNI IZBORI

Prof. Ivan Koprić: Neposredno izabrana vlast neće biti efikasnija

Povodom rasprave u Saboru o izmjenama Zakona o nepsrednom izboru lokalnih čelnika Nacional je razgovarao s profesorom Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivanom Koprićem. Prijedlog je komentirao rekavši da se o njemu u stručnoj javnosti nedovoljno argumentirano raspravljalo prije no što je upućen zastupnicima. «Argument da će vlast izabrana na takav način biti efikasnija samo je fraza iza koje se krije nešto drugo s obzirom da će načelnik imati jak legitimitet i biti vrlo jaka figura nasuprot lokalnih službenika, koje će moći mijenjati po svom slobodnom izboru» kazao je Koprić te ustvrdio da će time doći do nepotrebne politizacije koja se ovim prijedlogom navodno trebala izbjeći.

Koprić je također smatra problematičnim u prijedlogu Zakona što se izbori za   lokalne načelnike i izbori za zastupnike lokalnih skupština neće održavati istovremeno, što će dovesti do povećavanja troškova.

Što se tiče iskustva drugih država o neposrednom izboru lokalnih čelnika, u Sloveniji su imali iznimno loša iskustva, tako da je profesor ljubljanskog pravnog fakulteta Gorazd Trpin prilikom jedne tribine savjetovao Hrvatskoj da ne uvodi takav model neposrednog izbora lokalnih čelnika. S druge strane, prof. Koprić ističe da Italija svoja iskustva ocjenjuje kao pozitivna.

Način opoziva načelnika također je nejasno određen u prijedlogu Zakona, jer je nedefinirano hoće li ga građani moći opozvati preko svojih predstavničkih tijela ili građani sami.

Koprić također napominje da bi cijeli sustav mogao postati skup i neefikasan, jer ako načelnik nije iz iste stranke kao i većina   u skupštini, tada bi u slučaju neslaganja došlo do čestih raspisivanja novih izbora, kao što je čest slučaj u Sloveniji. U slučaju da načelnik zastupa interese većinske stranke uskupštini, njegova moć postaje neograničena.

Koprić također napominje da bi pojedini lokalni moćnici mogli dobiti na ovaj način i mogućnost guranja svojih interesa u Saboru, jer prijedlogom Zakona nije zabranjeno da načelnici ujedno budu i zastupnici u Saboru.    

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika