Objavljeno u Nacionalu br. 516, 2005-10-03

Autor: Sina Karli

MILENA KITIĆ U NEW YORKU

Beogradska Carmen zvijezda Metropolitana

Milena Kitić (38), beogradska mezzosopranistic koja već pet godina živi u SAD-u, 6. listopada pjevat će Carmen u New Yorku, a na premijeri će biti i njezin suprug Milan Panić s kojima ima 4-godišnjeg sina

'Kad sam pjevala 1997. u Njemačkoj, proglasili su me najboljom interpretatoricom Carmen i to mi je bio velik plus za budućnost. Pročulo se i uslijedilo je mnogo poziva iz opernih kuća', kaže Milena Kitić'Kad sam pjevala 1997. u Njemačkoj, proglasili su me najboljom interpretatoricom Carmen i to mi je bio velik plus za budućnost. Pročulo se i uslijedilo je mnogo poziva iz opernih kuća', kaže Milena KitićBeogradska operna pjevačica Milena Kitić koja već pet godina živi u SAD-u i ostvaruje sve veće uspjehe na američkim pozornicama svojim mezzosopranom, ovih dana doživljava najveće priznanje – 6. listopada pjevat će Carmen u newyorškom Metropolitanu. Ta 38-godišnja lijepa plavuša zlatnoga glasa, kako o njoj pišu američki mediji, zanimljiva je i po tome što je udana za nekadašnjeg premijera SRJ Milana Panića, bogatog poslovnog čovjeka, vlasnika nekoliko farmaceutskih tvornica u Sjedinjenim Državama i Europi, s kojim ima 4-godišnjeg sina.
S Milenom Kitić razgovarali smo dok je u New Yorku sa svojom beogradskom profesoricom Biserkom Cvejić, nekadašnjom velikom svjetskom opernom divom, koja je mnogo puta nastupala u Metropolitanu, svakodnevno vježbala i sudjelovala na probama za "Carmen", produkciji čuvenog filmskog i opernog režisera Franca Zeffirellija. Partner joj je mladi talijanski tenor Marco Berti.
"Carmen sam pjevala u operi u Washingtonu 2002., potom u Baltimoreu, u Los Angelesu prije godinu dana i, eto, sada u New Yorku. To je moj veliki debi u Metropolitanu u spektakularnoj Zeffirellijevoj produkciji u kojoj se na pozornici pojavljuju konji, magarci, psi. Dirigent je 31-godišnji Švicarac Philip Jordan s kojim sam prije nekoliko godina surađivala u Essenu, a smatraju ga jednim od najperspektivnijih mladih glazbenika. Pjevat ću u tri predstave u listopadu kojima Met ove sezone počinje seriju predstava "Carmen", što je također velika čast za mene", kaže Milena Kitić.
Milena Kitić prvi je put pjevala Carmen 1992. u Belgiji, te na još nekoliko europskih pozornica. Pjevala ju je i u Beogradu, kaže, još kao studentica te u četrdesetak predstava u Essenu, u Njemačkoj, gdje je bila u angažmanu tri godine. Uspjeh u Americi smatra prirodnim nastavkom europske karijere.
"Kad sam pjevala 1997. u Njemačkoj, proglasili su me najboljom interpretatoricom Carmen i to mi je bio velik plus za budućnost. Pročulo se i uslijedilo je mnogo poziva iz opernih kuća", kaže Milena Kitić. U veljači ove godine novinari su je proglasili divom godine. U svibnju je pjevala u Los Angeles Operi u Verdijevu "Falstaffu", listopad je rezerviran za Metropolitan. No Milena Kitić kaže da je njezin kalendar pun tri godine unaprijed. U SAD-u živi od 2000. Onamo se preselila iz Njemačke. "Otišla sam živjeti u Kaliforniju zbog svog sadašnjeg supruga, jer smo se vjenčali i ubrzo dobili sina Milana Spencera. Svog supruga Milana Panića upoznala sam u Beogradu. Dolazio je tamo i nakon svog premijerskog mandata. Sreli smo se prvi put na proslavi 50. godišnjice tvornice Galenika gdje sam pjevala. Od tada smo se počeli viđati. Pratila sam i poštovala njegovo zalaganje u politici i biznisu i pokazalo se da je u svakom pogledu bio u pravu. Na našu žalost, Jugoslavija je upropaštena bez ikakve potrebe. U doba kad je on bio premijer, nitko nije bio spreman slušati ga. Mislim da je bio ispred svih u svojim zamislima, iskustvu i potezima, ali uzalud. Znala sam da je u SAD-u vrlo cijenjen kao poslovni čovjek i zasluživao je moje divljenje. Iz svega toga rodili su se ljubav i poštovanje", sjeća se pjevačica.
Paniću, koji je rođen 1929. u Beogradu, to je treći brak. S prvom suprugom, danas pokojnom, ima troje odrasle djece, od druge, Amerikanke, razveo se. Kao što je poznato iz vremena dok se u Srbiji bavio politikom, te je početkom 90-ih dvije godine bio premijer, Panić se obogatio farmaceutskim biznisom. U SAD je emigrirao 1956. i odmah se nastanio u Kaliforniji, gdje je završio i studij uz američku stipendiju. Nakon početnih poslova vidio je priliku da se uključi u znanstvena istraživanja radioaktivnih spojeva. Ubrzo je s uglednim biokemičarom s sveučilišta UCLA osnovao vlastitu kompaniju ICN i postigao brzi uspjeh u vrijeme tzv. biološke revolucije. Magazin Forbes proglasio je sredinom 90-ih njegovu kompaniju ICN jednom od top kompanija dvije godine zaredom. Iz te kompanije kandidirana su i dva znanstvenika za Nobelovu nagradu. Nakon što je ostvario poslovni uspjeh u Americi, posljednjeg desetljeća Panić je širio posao na istočnu Europu i Rusiju.
Milena i Milan Panić žive u Pasadeni i Newport Beachu u Kaliforniji. O tome ona kaže: "Kuću u Pasadeni Milan je kupio prije 45 godina, malo nakon dolaska u Ameriku. To je velika obiteljska kuća u kojoj smo gotovo cijelu godinu, osim ljeti kad se obično preselimo na jug u kuću na plaži u Newport Beachu uz Tihi ocean. To je vrlo idilično mjesto u kojemu svi uživamo."
Milena Kitić kaže da se najbolje osjeća kad je kod kuće uz svog malog sina. Vodi ga, kaže, sa sobom i kad ide na gostovanja, kao sada u New York. Naravno, zajedno sa ženom koja ga čuva. Panić je, ovisno o poslu, povremeno posjećuje, a nikad ne propušta njezine premijere. On je, otkrila je, velik ljubitelj opere. Cijeli život kupuje ploče i ima fantastičnu opernu kolekciju. "Ispričao mi je kako je kao dječak u Beogradu često odlazio u Narodno pozorište na opere i drame. To je tada bila glavna zabava, kaže. Ima i veliko glazbeno znanje. No tek sada, otkad smo zajedno, uvjerio se kako je pjevanje težak rad. To je danas natjecateljski posao, poput sporta, u kojemu samo najbolji uspijevaju", kaže Milena Kitić.
Oboje su upravo zahvaljujući sportu i u svom profesionalnom životu postigli veliku disciplinu. Milena Kitić bavila se gimnastikom od malih nogu u Beogradu, a Panić je bio skijaš i 50-ih biciklistički olimpijski reprezentativac nekadašnje Jugoslavije. Ona i danas redovito ide na fitness, jer smatra da je fizička snaga ključna u njezinu poslu, pa je u tome mnogima postala primjer. Odlično izgleda i odlično se kreće pozornicom. O tome kaže: "Kad sam u dobroj tjelesnoj kondiciji, lako izdržim sve napore, pa se ne znojim i ne gubim dah u zahtjevnim opernim scenama. Naprotiv, pjevam i krećem se potpuno opušteno."
Iako 76-godišnjak, Panić ni danas, kako tvrdi Milena Kitić, nije smanjio svoj radni i životni tempo. I dalje proširuje svoj biznis. Više ne u kompaniji ICN Pharmaceuticals, kojoj nije na čelu od 2002., nego MP Biomedicals koju je kupio 2003. Ima velike tvornice u Kaliforniji, Clevelandu i nekoliko u Europi. Na pitanje ima li on još političkih ambicija u Srbiji, Milena Kitić kaže: "Njegov je interes bio da pomogne svojoj domovini, jer njemu ništa nije trebalo ni onda ni sad. On je milijunaš u američkim razmjerima. Mislio je u jednom trenutku da bi svojim iskustvom i utjecajem u Americi i Rusiji mogao pomoći. Mislim da ga politika, u smislu da bi se ponovo kandidirao za neku funkciju, uopće ne zanima. Pomalo je razočaran što je prevladala glupost pa je sve bilo uništeno, poginulo je puno ljudi, a pred svijetom smo ispadali divljaci."
Milena Kitić posljednjih godina samo je jednom bila u Beogradu, kad je njezina profesorica Biserka Cvejić slavila 20-godišnjicu svog pedagoškog rada. Poznaju se iz njezinih studentskih dana u Beogradu, gdje je Milena Kitić bila jedna od najboljih studentica pjevanja. Biserka Cvejić prati karijere svojih bivših studenata i često dolazi raditi s njima kad pripremaju pojedine opere. "Osim mene tu su Željko Lučić, vrlo uspješan bariton, Svetlana Serdar, Dunja Hinić, Snežana Stamenković i drugi. To su pjevači koji poput mene grade svjetske karijere i pomažu mi kad god ih pozovem", kaže Milena Kitić.
Ona je najveće uspjehe postigla kao Carmen i Dalila. U proljeće će pjevati u "Aidi" u SAD-u i u Portoriku , a za godinu dana opet u Metropolitanu pjevat će Lauru u "Giocondi". Pjevat će u operi "Rat i mir" 2007. s maestrom Valerijem Gergijevom trenutačno jednim od najvećih svjetskih dirigenata. I tako do 2008. Nakon Milana Panića, malog jugoslavenskog emigranta koji je s obitelji i 20 dolara u džepu došao u Ameriku i ostvario svoj američki san, i Milena Kitić, pedeset godina poslije u istoj zemlji ostvaruje prestižnu opernu karijeru i svoj san.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika