19.02.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

IRAK

OPOZICIJSKE SNAGE UŠLE NA SJEVER IRAKA

OPOZICIJSKE SNAGE UŠLE NA SJEVER IRAKA

Oko 5.000 vojnika opremljnih teškim oružjem ušlo je najmanje 15 kilometara na područje sjevernog Iraka iz susjednog Irana, izvijestili su visoki Iranski dužnosnici. Vojnicima, odanima Iračkom šijitskom vođi Ayatollahu Mohammadu Baqiru al-Hakimu, zadatak je osigurati iračko-iransku granicu u slučaju izbijanja sukoba. Iran se, navodi se u izvješću, boji napada svojih opozicijskih snaga koje u Iraku financira režim Saddama Husseina. Područje sjevernog Iraka inače kontroliraju Kurdi, što je u više navrata dovodilo do vojnih intervencija susjedne Turske, koja također ima problema sa kurdskom manjinom. Šijiti su vjerska muslimanska manjina na jugu Iraka, pa je Baqirova vojska do sada bila smještena na samom jugu Irana u blizini iračke granice.
Prije nekoliko mjeseci na sjever Iraka počele su pristizati i američke specijalne postrojbe, koje za sada samo prikupljaju obavještajne podatke.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika