19.02.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

NOBELOVA NAGRADA

BONO PREDLOŽEN ZA NOBELOVU NAGRADU

Slavni rocker Bono, pjevač irske rock-grupe “U2”, kandidat je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Kao što je objavio Nobelov institut u norveškom glavnom gradu Oslu, do sada je primljeno 150 nominacija, a sasvim je sigurno da će broj nominacija premašiti rekordnih 156 iz prošle godine. Članovi izborne komisije, koja će se prvi puta sastati 25. veljače, sada imaju pravo i sami predlagati kandidate. Nobelov institut nikada ne obznanjuje imena nominiranih, no, iz drugih izvora ‘’procurila’’ su imena nekolicine najistaknutijih kandidata. Bono je nominiran jer se snažno angažirao u pomoći siromašnim zemljama i traži da im bogate zemlje oproste dugove, a ostali su poznatiji kandidati papa Ivan Pavao II, donedavni češki predsjednik Vaclav Havel, kineski disident Wei Jingsheng i kubanski disident Oswaldo Paya, te nekoliko humanitarnih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.
Kandidat za Nobelovu nagradu je i donedavni guverner američke savezne države Illinois George Ryan, koji je posljednjeg dana u službi pomilovao svih 150 osuđenika na smrt u svojoj saveznoj državi. Ipak, njegovi su izgledi mali jer je prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobio bivši američki predsjednik Jimmy Carter, a Nobelov komitet nikad ne daje nagradu osobama iste nacionalnosti dvije godine za redom.

Vezane vijesti

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je dvojici američkih znanstvenika, Thomasu J. Sargentu i Christopheru A. Simsu. Komisija im je dodijelila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika