14.10.2005. / 10:25

Autor: Ivanka Rade

NOBELOVA NAGRADA

Kontroverzni dramski pisac dobio Nobela za književnost

Nobela je dobio pisac koji se zauzeo za oslobađanje Slobodana Miloševića

Kontroverzni britanski dramski pisac, autor drama "Rođendanska zabava" i "Izdaja", 75-godišnji Londončanin Harold Pinter osvojio je Nobelovu nagradu za književnost za 2005. godinu. Nakon što je desetljećima odlazila u ruke romanopisaca i pjesnika Harold Pinter je tek deseti dramatičar koji je dobio Nobela za književnost. Pokretač inicijative "Oslobodite Miloševića!" poznat i po angažmanu u kampanjama za zaštitu ljudskih prava osvojio je nagradu vrijednu milijun i tristo tisuća dolara. Glasan kritičar politike Margaret Thatcher i Ronalda Reagana slovi za najvećeg živućeg britanskog dramskog pisca. U obrazloženju nagrade piše: "Pinter je kazalište vratio njegovim osnovnim temeljima: zatvorenom prostoru i nepredvidljivom dijalogu, gdje su ljudi prepušteni jedni drugima na milost i nemilost, a njihova prijetvornost se urušava."

O inicijativi "Oslobodite Miloševića!"

Za vrijeme bombardiranja Jugoslavije od strane NATO-a, Pinter je tvrdio je da se NATO-ovo bombardiranje kosi sa svim propisima međunarodnog prava, a bombardiranje zgrade beogradske televizije nazvao je ubojstvom i rekao da se zbog toga stidi što je Britanac. "Poljubi me u dupe ili ću te natjerati da se uvučeš u njega", riječi su kojim je opisao američku politiku prema bivšoj Jugoslaviji. Kampanji "Oslobodite Miloševića!" Pinter se pridružio 2001. godine jer je smatrao da Haški sud nije nadležan, da suđenje neće biti pošteno i da je hapšenje Slobodana Miloševića nezakonito. "Svjestan sam činjenice da je Milošević divlji i nemilosrdan, no mislim da je nepravedno prozvan balkanskim krvnikom. Taj nadimak bolje pristaje Vojislavu Šešelju", tvrdio je tada Harold Pinter. Objasnio je da ako se sudi Miloševiću, za bacanje milijuna kasetnih bombi koje raznose djecu treba suditi Clintonu i Blairu.

Vezane vijesti

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Gospodar prstenova možda je bio uzor tisućama sljedbenika, možda je okrunjen i kao najdraža knjiga u Britaniji, milijuni primjeraka prodani su diljem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika