Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Isprazna mizantropija

'Palindromi' Todda Solondza lišeni su provokacije, likova, atmosfere i humora

Dean ŠošaDean ŠošaNajnoviji film Todda Solondza "Palindromi" zaobišao je hrvatska kina, iako njegov domaći distributer u posljednje vrijeme hrabro pušta u kinodistribuciju kudikamo opskurnije i manje poznatije naslove od najnovijeg filma redatelja kultne i u nas solidno gledane "Sreće". Nakon gledanja "Palindroma" jasno je i zašto: za razliku od razigrane, duhovite i subverzivne "Sreće", ""Palindromi" su – unatoč tobožnjoj tematskoj provokativnosti i pomalo eksperimentalnoj narativnoj strukturi – dosadno, konvencionalno i neduhovito djelce koje je posve zasluženo loše prošlo na američkim kinoblagajnama.

Glavna junakinja "Palindroma" je dvanaestogodišnja Aviva (ime se, u skladu s naslovom, jednako čita u oba smjera), djevojčica koja očajnički želi ostati u drugom stanju, kako bi dobila osobu koju može bezrezervno voljeti. Nakon što spava sa sinom obiteljskih prijatelja, Aviva zanese, no njezini je proračunati roditelji pritisnu da napravi pobačaj. Tijekom operacije stvari krenu nizbrdo i djevojčica ostaje neplodna. Nakon toga pobjegne od kuće i naleti na pedofila (jedan moj kolega nesumnjivo se neće složiti s takvim opisom sredovječnog čovjeka koji spolno opći s nesvjesnom 12-godišnjoj djevojčicom) i na koncu završi na ranču obitelji Sunshine, utočištu nesretne i odbačene djece čiji vjerski opsjednuti voditelji potajno naručuju ubojstva ljudi koji obavljaju abortus!
Bizarnu fabulu "Palindroma" upotpunjuje i podjednako bizarna narativna struktura. Malu Avivu glumi, naime, osam glumica, među kojima i jedna ogromna, sredovječna crnkinja, jedan dječak i Jennifer Jason Leigh. Kombinacijom značenja naslova i odlukom da lik Avive tumače različite glumice (i jedan glumac), Solondz je, valjda, želio poručiti da su stvari iste iz kojeg god ih mi kuta promatrali i da je usud svima jednak, bez obzira na uzrast, boju kože ili spol. Poneseni radnjom filma, brojni su kritičari protumačili "Palindrome" kao film o pobačaju, a bilo je i onih kojima se učinilo kako je Solondz nastavio impresivno secirati američku suburbiju.

Događajna razina Solondzu je međutim posve nebitna, baš kao i likovi: glavni je lik svih njegovih filmova ponajprije provokacija. Nakon što je u "Sreći" došao do zida tematske provokacije, koji mu se u "Pričam ti priču" odbio u glavu, Solondz u "Palindromima" tematsku provokaciju upotpunjuje onom strukturnom, dajući ulogu 12-godišnje djevojčice različitim i što bizarnijim tumačima. Razne glumice unutar jedne uloge nisu nikakva novost, čak ni u okvirima "normalnije" kinematografije. Unatoč Solondzovim tvrdnjama kako takvo što nitko nije napravio, već i najpovršniji filmofili prisjetit će se posljednjeg Buñuelova remek-djela "Taj mračni predmet želja" u kojem predmet opsesije Fernanda Reya glume dvije glumice, Carole Bouquet i Ángela Molina. Poput većine ostalih redatelja koji dandanas poetike grade isključivo na provokaciji i nihilizmu, i Solondz je zapravo eklektik koji u nekim opskurnijim filmovima davno otkrivene stvari pakira u ambalažu zanimljivu najuglednijim festivalima. Lišena provokacije, Solondzova su ostvarenja filmovi ni o čemu, lišeni pravih likova, atmosfere, humora, tromo režirana eksploatacijska djelca u kojima kreacija ustupa mjesto negaciji, opterećena silnom redateljevom mizantropijom. Osobito su besmislena iščitavanja Solondzova opusa kao intrigantne analize naličja američke suburbije. Posljednjih nekoliko godina nezavisnih je filmova o pomaknutim američkim obiteljima i klincima iz predgrađa koji se drogiraju i ubijaju snimljeno barem koliko i romantičnih komedija ili akcića. Hrpetina banalnih filmića o naličju američkog sna rezultirala je na koncu čitavim novim podžanrom, čiji su izdanak primjerice "Umišljeni junaci", sterilnijim od bilo kojeg postojećeg, u koji se nažalost uklapaju i posljednja dva filma Todda Solondza "Pričam ti priču" i "Palindromi".
Prema Klaićevu rječniku, palindrom je "riječ koja se može čitati i naopako, a da zadrži isti smisao". Najnoviji film Todda Solondza posve je besmislen, gledali ga naopako ili od početka prema kraju.

DISCOVERY
DVD+VHS

Palindromes, am. drama, 2004. R: Todd Solondz GL: Ellen Barkin, Emani Sledge, Jennifer Jason Leigh, Rachel Corr, Valerie Shusterov
FILM: 1
DVD: 2

SIN CITY
UCD
DVD+VHS
"Sin City" Roberta Rodrigueza i Franka Millera, snimljen prema kultnom stripu potonjeg, jedno je od ugodnijih filmskih iznenađenja u posljednjih godinu-dvije. Realiziran "blue-screen" tehnikom, osebujni noir krimić spaja dva medija na dosad neviđen način, upućujući kako bi trebale izgledati neke sljedeće stripovne ekranizacije. Riječ je o možda "najstripovskijem" filmu uopće, a svakako o dosad najboljem Rodriguezeovu djelcu.
Iako i "Sin Cityju" nešto nedostaje da bi ga se moglo okarakterizirati kao posve uspio film, vizualno fascinantna mala enciklopedija noira, nevjerojatne atmosfere i raspoloženih glumaca, gleda se bez daha, a novi nastavci željno iščekuju.
Sin City, am. krimić, 2005.
R: Robert Rodriguez, Frank Miller GL: Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba, Benicio Del Toro
FILM: 4
DVD: 2

POGODI TKO DOLAZI NA VEČERU
Continental film
DVD+VHS
Napisati da je film u kojem glume Ashton Kutcher i Zoe Saldana bolji od originala čije su zvijezde bile genijalni Spencer Tracy i Katharine Hepburn graniči sa svetogrđem, no zanatlija Kevin Rodney Sullivan jednostavno je bolji redatelj od zloglasnog Stanleya Kramera, pa je i njegova slobodna prerada čuvene antirasističke pričice "Pogodi tko dolazi na večeru" nadmoćna glasovitoj verziji iz 1967., u kojoj su nastupali spomenuti giganti. Za razliku od originalne, ova se priča zbiva unutar crnačke obitelji u koju se pokušava infiltrirati jedan bijelac. Štosovi su predvidljivi ali dopadljivo osmišljeni, karakterizacija likova iznenađujuće suptilna, a Sullivanov osjećaj za ritam odličan. Ukratko, pojavio se jedan dobar hollywoodski redatelj komedija.

Guess Who, am. komedija, 2005. R: Kevin Rodney Sullivan GL: Ashton Kutcher, Zoe Saldana, Bernie Mac, Judith Scott
FILM: 3
DVD: 3

UMIŠLJENI JUNACI
VTI
DVD+VHS

Izvrsna glumica Sigourney Weaver jedna je od onih koji pažljivo odabiru nove projekte. Jednu od najboljih uloga odigrala je u briljantnom filmu Anga Leeja "Ledena oluja", glumeći majku jedne američke disfunkcionalne obitelji. U "Umišljenim junacima" Weaverica je ponovno loša majka čija se obitelj nakon samoubojstva uzorna sina raspada, međutim debitant Dan Harris, koscenarist filma "X-Men 2", Leeju nije ni do koljena. Njegov je crnjak tek napola uspjelo djelce, gledljiva dramica, nažalost bliža sve brojnijim bezveznim filmićima o naličju "americane" negoli ozbiljnim filmovima poput Leejeva. Poslovično dobra Sigourney Weaver izgubljena je unutar banalnih scena i replika, a ostali glumci krajnje nezainteresirani.

Imaginary Heroes; am.-njem.-belg. drama; 2004.
R: Dan Harris
GL: Sigourney Weaver, Emile Hirsch, Jeff Daniels, Kip Pardue
FILM: 2
DVD: 2

OSTALI NOVITETI
E.T.-BLITZ
ŽALAC-BLITZ
PAKLENI POSLOVI-BLITZ
NEMESIS: IGRA-DISCOVERY
ZLATO ZA ODVAŽNE: ISSA
MOST SUDBINE-UCd

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika