Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Aleksandar Stanković ukinuo sam sebe

Pošto se ubio, Aca Faca postao najpoželjniji neženja

Ivan StarčevićIvan StarčevićOTVORENO
Utorak, HRT 1, 22.40
četiri kaktusa
Brbljesalo se kod nedodirljive Hloverke o sudskoj presudi stanovitom Predragu Matvejeviću Šuvaru koji je u polupismenom pamfletu u «Jutarnjem listu» oklevetao pjesnika i zemljaka Milu Pešordu da je kvisling i taliban kojem treba suditi. Pešorda ga je tužio i dobio spor. Osuđeni se na presudu ne će žaliti, jer priznaje samo sud svoje partije, tj. Šuvarovog SRP-a i sudove koji su u prvim poratnim godinama vrlo efikasno progonili hrvatske književnike, mada su to činili, drži slobodoumac Matvejević, nedovoljno strogo.
Prvi Hloverkin govornik Velimir Visković, karijerni leksikograf i predsjednik jednog od dva društva književnika, poučio je naciju i sve u studiju da polemičari ne smiju jedan drugoga davati na sud, npr. Slavko Kolar nije tužio Krležu koji je s njim polemizirao. Slobodumac i bivši partijski sekretar Visković slučajno je zaboravio pripomenuti sitnicu,da je tom prigodom Kolar, poslije harange koju je Krleža organizirao protiv njega, bio sretan što je izvukao živu glavu,

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
kaktus
U četvrtak tri pijana policajca u civilu pretukla zaštitara u Rijeci, u petak šef prometne policije u Poreču lagao o prometnoj nesreći svojeg sina, a u nedjelju naslov na prvoj stranici bivših novina Matije Babića: «Duge cijevi glupe i opasne» («24 sata», 13. o.m.). S obzirom na naprijed izloženo, karakterizacija dugih cijevi prilično točno odgovara dojmu kojeg na hrvatske građane ostavlja prosječni hrvatski policajac. Od onih najgorih ubojica u uniformi žandara, preko milicajaca, do današnjih policajaca, premalo se toga promijenilo na bolje, a da bismo se veselili zahtjevima ministra Kirina da policija nosi «duge cijevi». Posebno su veseli detalji o postupanju trojice nasilnika u policijskoj postaji, o čemu izvještava jedino Nova TV. Oni su nesmetano ulazili u prostor u kojem je zaštitar davao podatke dežurnom policajcu, prijetili mu i uzeli mu iskaznicu. I sad ti takvima daj kalašnjikov, a možda i pušku iz Prvog svjetskog rata i na njojzi bajunetu.

PORTUGAL-HRVATSKA
Subota, RTL TV, 21.45
kaktus
Tužni reporter Filip Brkić, u kombinaciji sa stručnim nogometašom Zvonimirom Bobanom, zaboravio je da prenosi nogomet, tj. nešto što bi trebalo zabaviti gledatelje. Svaka čast svakoj njihovoj primjedbi na svako udaranje svake noge i svake glave po lopti, ali toliko ozbiljnosti danas se rijetko viđa čak i na Mirogoju, o Miroševcu da i ne pričamo. Na današnjim i većim i manjim sprovodima uvijek ima ljudi koji idu za lijesom i slobodno čavrljaju, pa g. Brkiću, za početak, preporučujemo kraću specijalizaciju najprije na Miroševcu.

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.55
četiri kaktusa
Od nedjeljnog jutra do kasne noći, u svim emisijama vijesti, slušamo jedan te isti priglupi «vanzemaljski» izvještaj djedice Dušanovića iz dalekog Šangaja. Tamo je tenisač Ljubičić glatko pobijedio, a tenisač Federer jedva se izvukao, ali ipak, uspjelo mu je, jer je on, razmetljivo nas poučava nepismeni Dušanović: «ipak vanzemaljac». U javnom komuniciranju, u hrvatskom jezičnom standardu, zna to svatko osim sportskih novinara, kaže se «izvanzemaljac», pa bi HRT-u bilo bolje, umjesto da ih razašilje diljem globusa, da uloži nešto novaca u opće obrazovanje siromašnih duhom. Blago nama, jer možda bi tada g. Dušanović, u ovo malo vremena do zasluženog umirovljenja, ipak stigao razriješiti neke svoje dvojbe oko hrvatskog mu jezika. Treba vjerovati u ljude, pa bili oni i sportski novinari HRT-a.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
vijenac
Gost voditelja Aleksandra Stankovića bio je bošnjački političar Haris Silajdžić. Pitanje gledateljima bilo je: «tko je odgovoran za hrvatsko bošnjački sukob, hrvatsko ili bošnjačko vodstvo»? Pet tisuća i još 39 Stankovićevih gledatelja (45% njiha) smatra da je hrvatsko vodstvo krivo za sukob, a šest tisuća dvjesto šezdeset osam (55%) telefonski se izjasnilo da je bošnjačko vodstvo krivo za sukob.
Zbog sličnog pitanja i sličnih odgovora u svojoj emisiji «Otvoreno» Tihomir Ladišić odnedavno više nema tu svoju emisiju. Njegovo smjenjivanje je je HDZ-ov medijski prosvijetljen rentgenolog Andrija Hebrang, inače sin pok. Andrije Hebranga, bahato i cinično pozdravio kao korak bliže ka objektivnosti HRT-a. «Otvoreno» su naizmjenično vodili SDP Ladišić i HDZ Hloverka, inače zaštićena kao lički medvjed, jer nema te svinjarije zbog koje bi ona bila smijenjena, X-Man stoji uvijek čvrsto iza nje, ma što god to značilo. Račanov SDP, inače politička stranka, fino je odšutio Ladišićevu političku smjenu, pa je sve ostalo na slabim novinarskim plećima. Kao i obično, javno je istupio jedino Denis Latin (pismenim priopćenjem), a ni mudro rukovodstvo novinarske udruge nije ostalo nijemo. Predsjednik Dragutin Lucić našalio se da će se odsad emisija zvati «Zatvoreno».
Tako je, uglavnom sve u vedrom tonu, bilo do današnjih povijesnih 15 sati i koju minuticu. Tada je Stanković objavio rezultate slične onim Ladišićevim i pozdravio gledatelje. Zatvarajući svoj medijski dućan za danas, pred sebe je mirno i kao da ga se to ne tiče stavio malu ceduljicu na kojoj je pisalo «Zatvoreno». Pametnome dosta. Na ovom mjestu, oni koji jesu i koji nisu učili latinski, sada u sebi govore sapienti sat, ali pustimo mi sad vjerodajnice Mirka Galića i njegove sitne frankofonske veleposlaničke ambicije koje mu može ostvariti samo lažni član PEN-a i pravi doktor književnosti g. Ivo Sanader, naš prvi ministar. Stankovićeva razorno dobroćudna podrška smijenjenom Ladišiću ne samo da je izvedena efektno i ironično (prava duhovna okrepa gladnom narodu), ne samo da će mu ona pribaviti kratkotrajnu medijsku slavu i dugotrajne zasluge u borbi za slobodu od glavnoravnateljskih i uredničkih beskičmenjaka, nego je tu i riječ o izuzetno rijetkoj gesti, koju ovom prigodom imamo rijetku čast pozdraviti, jer voditeljski i ini pojavni novinarski zdrug svih naših televizija sastoji se uglavnom od bolesno ambicioznog i taštog polusvijeta koji ni za što na svijetu ne bi ugrozio svoju tzv. karijeru.
Da nam se iz ravnateljstva HRT-a ne bi zamjerilo da smo neobjektivni, pomoći ćemo u malom pranju ćelave glave, koje g. Aleksandru Stankoviću sigurno slijedi. U svibnju o.g. on je u emisiji o BiH imao gosta Senada Avdića, sarajevskog novinara. Pitanje za telefonsko glasovanje gledatelja bilo je: «Kakvu je politiku za vrijeme rata Franjo Tuđman vodio prema BiH, dobru ili lošu»? Tada je 5679 glasova (57%) Tukijevu politiku ocijenilo dobrom. Lošom: 4213 glasova (43%). Stanković, dakle, čini delikt u povratu, na što upozoravamo časni sud. Jedini gubitnik ostat će Andrija Hebrang. Koliko god ovaj HDZ-ov superjunak i rentgenolog zračio voditelje, gledateljima ne može ništa. Već mu se u tri navrata ove godine događa isti postotak građanstva koje ne odobrava Tukijevu bosansku politiku. Prokleti recidivisti, X-Man je očajan

Vezane vijesti

Branitelji ponovno napali Stankovića: 'Ugostio je Pupovca jer nije mogao...

Branitelji ponovno napali Stankovića: 'Ugostio je Pupovca jer nije mogao Mladića ili Martića'

"Aleksandar Stanković je u svoju emisiju vjerojatno pozvao Milorada Pupovca jer mu je bilo žao što ne može ugostiti Ratka Mladića ili Milana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika