Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Nacionalova redakcija

NEDOUMICE POVIJESTI

Zabranili rušenje Hitlerova hostela

  Austriji državni konzervatori zabranili su rušenje i preuređenje starog bečkog hostela jer ga smatraju povijesnim spomenikom budući da je nekoć u njemu kao siromašni slikar stanovao budući nacistički vođa Adolf Hitler. Ta odluka izazvala je u Austriji polemike jer mnogi smatraju da je sramotno čuvati zdanja samo zato što su imala veze s nacizmom, ali oni koji su tako odlučili tvrde da po pravilima svoje struke čuvaju sva zdanja koja imaju povijesno značenje, neovisno o ideološkim predznacima.
  Hitler je početkom 20. stoljeća živio u Beču, gdje se pokušao upisati na likovnu akademiju i afirmirati kao slikar, ali nije uspio. Budući da je bio bez novca, stanovao je od 1910. do 1913. u hostelu za beskućnike u Meldemann Strasse. Dok su se drugi ondje često opijali i tukli, Hitler je proučavao desničarske knjige i pamflete i formulirao nacističku ideologiju. Zbog svega onoga što je Hitler značio za povijest Europe, tu zgradu treba sačuvati, smatraju u austrijskom Saveznom uredu za čuvanje spomenika. Ali ta zgrada neće biti pretvorena u hotel, kako su neki predlagali, kako se komercijalno ne bi iskorištavalo to što je u njoj nekoć živio Hitler.
  Nedavno je ravnatelj bečkog kazališta Volkstheater dao srušiti sobu koja je između dva svjetska rata posebno sagrađena i uređena da se u njoj Hitler za boravka u Beču u kazalištu može družiti sa suradnicima, a nosila je Hitlerovo ime. Državni ured sada je naredio ravnatelju kazališta da tu sobu obnovi kako je izgledala u Hitlerovo doba.

Vezane vijesti

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Adolf Hitler kokainom je liječio sinuse i česte upale grla, ubrizgavao si je ekstrakt od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika