Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Nacionalova redakcija

ŠAH

Izabire se najljepša šahistica na svijetu

Svjetski šah potresa seksualni skandal, a izazvala ga je grupa vrhunskih šahista koji su željeli na neobičan način promovirati šah i tako privući sponzore, kojih je sve manje. Šah je nekada bio igra o kojoj je pisala svjetska štampa, najveći svjetski šahisti bili su velike zvijezde, posebno u vrijeme kada se šah smatrao i posebnom vrstom političkog i intelektualnog nadmetanja između zapadnih zemalja i SSSR-a, gdje je šah bio sponzoriran od države. Danas više tog hladnoratovskog naboja nema, pa se značajno smanjio interes za šah, zato je i manje sponzora, koji radije novac daju u neke atraktivnije igre, kao što je, na primjer, poker. Da bi dokazali kako i šah može biti atraktivan neki od vodećih velemajstora na čelu s bivšim kandidatom za svjetskog prvaka Britancem Nigelom Shortom organizirali su natjecanje za najljepšu igračicu šaha na svijetu, te otvorili odgovarajući internet site.
World Chess Beauty Contest smjesta je izazvao brojne komentare i veliko zanimanje, pa mnogi odlaze na tu internet stranicu, jer su tamo objavljene fotografije nekih stvarno atraktivnih svjetskih igračica šaha, koje se uvelike razlikuju od nekadašnjih šahistkinja. Tamo se može naći i privremena rang lista najljepših šahistkinja, a prema dosadašnjem glasovanju na prvom mjestu je australska tinejdžerka Vaness Reid, koja odlično igra šah a izgleda kao fotomodel.
Neke od onih koji su se našle na listi nemaju nikakvih primjedbi, na primjer, Maria Manakova, koja se svojedobno slikala gola za jedan moskovski magazin. No, neke šahistkinje indignirane su cijelim tim natjecanjem, kao i činjenicom da su tamo tretirane kao seksualni objekti. Ima i neobičnih primjedbi šahistkinja, pa se jedna buni što glasovati smiju samo velemajstori, koji su osmislili ovaj reklamni trik, a ne i obični ljubitelji šaha i lijepih žena.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika