07.12.2005. / 16:00

Autor: Ante Pavić

RATNI ZLOČIN

Suđenje Milanu Martiću počinje 13. prosinca

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale najavio je u srijedu da će suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, kojega je Haški sud optužio za ratne zločine protiv hrvatskih i drugih nesrpskih civila početi u utorak 13. prosinca. Dan prije, 12. prosinca, bit će održana predraspravna konferencija na kojoj će strane u postupku najaviti broj svjedoka i dokaznih predmeta koje namjeravaju izvesti na suđenju. Milan Martić bio je bivši ministar policije i obrane u vladi pobunjenih Srba u Kninu, te predsjednik pobunjeničke paradržave 1994. i 1995. godine, a u pritvoru ICTY-a je od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002. U predraspravnom postupku opetovano je izražavao nezadovoljstvo zbog dugog boravka u pritvoru i tražio da suđenje počne što prije, ističući kako se "ne boji presude". Njegovi su branitelji prosvjedovali što je predmet svrstan u 3. kategoriju po važnosti, navodeći da je ipak riječ o "predsjedniku" i žaleći se da im ICTY ne osigurava dostatna sredstava za obranu. Tužiteljstvo je u lipnju ove godine predložilo da se Martiću sudi zajedno s Vojislavom Šešeljem, Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem ali je sudsko vijeće taj zahtjev odbilo. Protiv Martića je optužnica podignuta 18. prosinca 2002. i u 19 točaka ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima na okupiranim teritorijima Hrvatske 1991.-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine. Optužen je za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, istrebljenje, ubojstva, zatvaranje, mučenje, nehumana djela, deportacije, okrutno postupanje, napade na civile, bezobzirno razaranje sela, uništavanje vjerskih objekata, pljačku javne i privatne imovine. U optužnici se navodi da se Martić od 1991. do 1995. nalazio na raznim vodećim položajima u takozvanoj "Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina" i takozvanoj "Republici Srpskoj Krajini", te da je sudjelovao u formiranju, financiranju, opskrbi, obuci, rukovođenju i zapovijedanju policijskim i vojnim snagama pobunjeničke paradržave u Kninu, cijelo vrijeme usko surađujući suradnji sa Službom državne sigurnosti Srbije. Tereti ga se da je i osobno sudjelovao u vojnim akcijama i kasnijim zločinima tih policijskih i vojnih snaga.
Optužen je za istrebljenje ili ubojstvo više stotina hrvatskih, muslimanskih i drugih nesrpskih civila, uključujući žene i starije osobe, u Dubici, Cerovljanima, Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači i okolnim zaseocima, Škabrnji, Nadinu i Bruškoj u Hrvatskoj, te u Prnjavoru u BiH. Optužen je i za dugotrajno i rutinsko zatvaranje i zatočenje više stotina hrvatskih, muslimanskih i drugih nesrpskih civila u zatočeničkim objektima u Hrvatskoj i izvan nje, uključujući zatvoreničke logore koji su se nalazili u Kninu i Titovoj Korenici u Hrvatskoj te u Bosanskom Novom i Prnjavoru u BiH. Martić je, prema optužnici, sudjelovao u planiranju, pripremi i izvršenju preuzimanja kontrole nad teritorijima u Hrvatskoj i djelovima BiH te otvoreno prihvaćao i zagovarao stvaranje homogene srpske države koja bi obuhvatila te teritorije. Optužen je za deportacije i prisilno preseljenje desetina tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila s navedenih područja. Također je optužen da je planirao je i naredio topničke napade na Zagreb u svibnju 1995. godine. Martić je optužen da je zločine počinio kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata srpskog vodstva s ciljem prisilnog uklanjanja većine hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske te velikog dijela BiH, radi njihova pripajanja jedinstvenoj srpskoj državi.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika