17.12.2005. / 10:35

Autor: Ante Pavić

EU

Makedoniji status kandidata, dogovoren proračun EU-a

Britansko predsjedništvo Europske unije priopćilo je u subotu da su šefovi država ili vlada 25 zemalja Europske unije odobrili su u subotu u Bruxellesu Makedoniji status kandidata za članstvo. Datum za otvaranje pristupnih pregovora, međutim nisu odredili.   Summit EU-a bio je posvećen pregovorima oko novog dugoročnog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013., koji su uspješno okončani, a kandidatski status za Makedoniju izravno je ovisio o tom dogovoru. Europski čelnici pozdravili su "značajan napredak" Makedonije u ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo, ali i poručili da Skoplje mora još mnogo raditi želi li da ga se uzme u obzir za punopravno članstvo. Podržali su također nedavne zahtjeve Francuske da se prije novih proširenja Europske unije u Europi provede široka javna rasprava. Europska komisija preporučila je u izvješću 9. studenoga ove godine da se Skoplju odobri status kandidata, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om Makedonija je potpisala u travnju 2001. Makedonija je zahtjev za članstvom u Europskoj uniji podnijela 17. ožujka 2004., za vrijeme irskog predsjedništva EU-a.

Britansko predsjedništvo objavilo je i da je postignut dogovor oko novog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. godine. Britanski premijer Tony Blair dogovor je ocijenio velikim uspjehom koji će omogućiti izgradnju moderne Europe. "Ovo je dogovor koji omogućuje Europi da krene naprijed... omogućuje nam da dokažemo svoju solidarnost", rekao je. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dogovor je ocijenio "važnim signalom za Europu" i izrazio zadovoljstvo što je Unija izbjegla financijsku paralizu. Podsjetivši da su za vrijeme britanskog predsjedništva otvoreni pristupni pregovori s Turskom i Hrvatskom, Barroso je čestitao Blairu na "dobro obavljenom poslu". Europski čelnici dogovorili su da će novi dugoročni proračunski okvir za razdoblje od 2007. do 2013. iznositi 1,045 posto BDP-a EU 27 (25 plus Bugarska i Rumunjska), što iznosi ukupno 862,3 milijardi eura. Britanija je također pristala smanjiti svoj rabat u idućem sedmogodišnjem razdoblju za 10,5 milijardi eura kako bi pomogla novim zemljama članicama. Konačni dogovor uključuje i poziv Europskoj komisiji da obavi reviziju svih europskih prihoda i rashoda, uključujući Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP), na koju odlazi više od 40 posto europskog proračuna, te 2008./09. o rezultatima podnese izvješće.Europsko vijeće podržalo je i uspostavu posebnog globalizacijskog fonda za pomoć radnicima koji zbog strukturnih reformi ostanu bez posla. Fond neće biti dio Financijske perspektive, a maksimalno će moći raspolagati s 500 milijuna eura na godinu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika