Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Dean Sinovčić

ISPOVIJEST POSRNULOG KOŠARKAŠA

'Kockarske noći i banćenja su iza mene'

Damir Markota, veliki talent Cibone, gotovo je uništio karijeru zbog noćnog života, kockanja i alkohola: Nacional donosi priču o košarkašovim sukobima s klubom i suigračima te problemima u obitelji

Damir Markota, veliki talent Cibone, gotovo je uništio karijeru zbog noćnog života, kockanja i alkoholaDamir Markota, veliki talent Cibone, gotovo je uništio karijeru zbog noćnog života, kockanja i alkoholaPosljednjih nekoliko sezona momčad Cibone slovi kao jedna od najslabijih u Euroligi, no na opće iznenađenje s lakoćom prolazi iz prvog kruga sa 32 momčadi u drugi krug među 16 najboljih europskih momčadi. Isto se događa i ove sezone kada je najveći doprinos iznenađenju dao 19-godišnji Damir Markota, igrač za kojeg su mnogi mislili da će ga noćni život, kockanje i alkohol uništiti kao košarkaša. Markota je 210 cm visoko krilo, lagan i brz, s odličnom tehnikom i šutem za tri poena. Njegov talent nikada nije bio upitan, no sklonost mračnoj strani života gotovo je prouzročila prekid njegove košarkaške karijere. Danas kaže: "Sve je to iza mene, ovo je novi Markota." Trenutačno se čini da se njegov život potpuno promijenio. Prošle godine igrao je pod prezimenom Omerhodžić, no zbog sukoba s ocem uzeo je majčino djevojačko prezime, a kaže da je promijenio i odnos prema Ciboni, klubu koji ga je na kraju prošle sezone suspendirao na mjesec i pol dana jer više nisu mogli trpjeti njegovo neodgovorno ponašanje.
Markota je rođen u Sarajevu, no odrastao je u Švedskoj jer se početkom rata u Bosni i Hercegovini s roditeljima i šest godina starijom sestrom Meri preselio u Stockholm. Zbog svog talenta i visine postao je jedan od najzapaženijih košarkaša, zajedno s vršnjakom Maciejom Lampeom, Poljakom čiji su roditelji također emigrirali u Švedsku i koji danas igra za NBA momčad New Orleans Hornets.

"U ljeto 2000. bio u sam u Švedskoj te smo ja i moj prijatelj Maciej Lampe, koji trenutačno igra u NBA, igrali za švedsku reprezentaciju do 14 godina. To nije bilo to, uvijek smo željeli otići van i pokazati se. Tog ljeta sam uz pomoć moje sestre Meri i njezina tadašnjeg dečka odlučio preko interneta pronaći nešto o Ciboni i općenito o hrvatskim klubovima. Vidjeli smo da Cibona ima ljetni kamp. Došao sam u taj kamp, zadovoljio i ostao u Zagrebu."

Kako sam kaže, Markota je u Švedskoj igrao od 10. do 14. godine, "ali to nikada nije bila ozbiljna košarka, samo dva treninga tjedno". U to vrijeme još s prezimenom Omerhodžić, uz hrvatsko je imao i švedsko državljanstvo, jer ga je njegova majka, inače podrijetlom iz Hercegovine, jako brzo dobila pa je igrao za juniorsku reprezentaciju Švedske.
Nakon jedne sezone u Ciboni i dvije na posudbi u drugoligaškim momčadima Zaboku i Karlovcu, Markota se vratio u Cibonu. Kada je prošle sezone trebao napraviti ključni korak od talenta prema vrhunskom igraču, došlo je do potpunog zastoja. Prema onome što se moglo doznati, Markotu je u problematičan način života uveo Zoran Planinić, također Hercegovac, kojeg je odlazak u NBA klub New Jersey Netse spasio od kraha karijere. Navodno je Planinićeva djevojka nakon njegova odlaska u Ameriku ostala u Markotinu ljubavnom zagrljaju, a on je nastavio s uzbudljivim noćnim životom, o čemu danas ne voli pričati, ali ga i ne poriče.

"Da sam prošle godine dobio priliku, ne bi bilo bančenja, nego bih se posvetio košarci. Ove sam godine dobio priliku i zato sam se maksimalno posvetio košarci. Sada me ništa više ne zanima. Na neki je način i klub kriv što nisam dobio priliku. Kada znaš da nećeš igrati, onda ni noć ni dvije noći prije nisi motiviran, nije te briga jer znaš da ti noćni izlazak neće škoditi. Ove godine kada znam da ću igrati nema šanse da iziđem van. To ne znači da uopće ne izlazim. Imam 19 godina - kad ću izlaziti ako neću sada?" objašnjava Markota.

Vrlo je problematičan pojam "dobivanja prilike" jer statistika kaže da je Markota prošle godine u svakoj utakmici Goodyear lige igrao prosječno 17 minuta, u Euroligi je u prvom krugu igrao u sedam od 14 utakmica, i to u prosjeku 15 i pol minuta, dok je u drugom krugu igrao u četiri od šest utakmica s prosjekom od 10 minuta. Za igrača kojem je poker bio draži od lopte to je i te kako dobra statistika. "Žao mi je zbog toga jer sam u Zagreb došao samo zbog košarke, ali sam malo skrenuo s puta. Bilo pa prošlo, ove sezone nema zajebancije. Prošle se godine nisam vidio u toj momčadi Cibone, a ove godine vidim da mogu igrati 20-25 minuta. Na neki sam način počeo razmišljati da neću uspjeti u Ciboni. Bilo je i po pet utakmica u kojima nisam igrao i automatski sam bio izgubio volju", tvrdi Markota.

Pisalo se da se Markota zadužio zbog kockanja, i to kod opasnih dečkiju iz podzemlja, što on odlučno demantira. "Pa nemam ja ugovor s Cibonom na 100 tisuća eura. Imam sitni ugovor, nisam imao previše love za kockanje. Bilo je kockanja, no tko to nije probao? Gluposti su da sam upao u dugove zbog kockanja. Volio bih znati tko je pustio te priče pa da ta osoba to meni kaže u lice. Nemam ja novca za kockanje danju i noću, ali odem, hvala Bogu. Dobro, nije hvala Bogu, ali da sam otišao - jesam. Neki novinari imaju nešto protiv mene, ali ni sam ne znam zašto. Nisam bio u dugovima, nema šanse", tvrdi Markota koji doista nema velika primanja. Čak su mu i suigrači pokušali objasniti da njegovo problematično ponašanje ne vodi nikamo. "Damir Kus mi je prije govorio - 'nemoj to raditi, posveti se treningu' - ali ga nisam slušao. Bio sam mlad, u pubertetu. Mislio sam da to nije strašno, a sada vidim da je ipak bilo."

Vidio je to i Dražen Anzulović, trener Cibone, koji je odavno rekao da mu mladi igrači ne mogu "prodavati fore" o tome kako su proveli noć jer je i on sam kao igrač provodio noći tulumareći. A Markota ne samo da je tulumario nego je ponekad i kasnio na treninge zbog pijanstva ili se pojavljivao u polusvjesnom stanju. Markota je prešao sve granice kada se potkraj prošle sezone na treningu navodno potukao sa suigračima. Nitko iz Cibone nikada nije želio potvrditi te tvrdnje. Suspendiran je na mjesec i pol dana te je uz pomoć svog menadžera Danka Drakulića i američkog menadžera Marca Cornsteina tijekom ovog ljeta otišao u Ameriku. "Bio sam mjesec i pol dana u Clevelandu, New Yorku, svugdje pomalo. Ti treninzi u Americi dobro su mi došli. Nije mi osnovni cilj bio dospjeti na draft, nego trenirati, što u Ciboni nisam mogao jer sam bio suspendiran", kaže Markota, iako je istina da bi ostao u Americi da je kojim slučajem bio uvršten u prvi krug izbora za NBA. Kada je vidio da se neće naći u prvom krugu mladih igrača koje će birati NBA klubovi, shvatio je kako je bolje da se vrati u Cibonu. Čak i za boravka u Americi, lokalne novine koje pišu o mladim košarkaškim nadama objavljivale su da Markota često tulumari i dolazi u sukob s trenerom.

Uz sve probleme u Zagrebu, dogodili su se i obiteljski problemi - razvod roditelja i sukob s ocem, zbog čega je odlučio promijeniti prezime. "Situacija u obitelji je bila loša, odrekao sam se prezimena Omerhodžić i stao na maminu stranu. Majka nam je rekla: 'Djeco, kada odrastete, sami odlučite što ćete napraviti. Nije normalno kako vaš otac postupa i reagira.'" A da njegov otac ne postupa normalno, kako bi to rekla njegova majka, jasno je i iz informacija da je u međuvremenu završio zatvoru iz kojeg je nedavno izišao. "S ocem nemam kontakta, ali pretpostavljam da živi u Stockholmu. Zatvor? Nešto je bilo, tamo-vamo, ali to nije bitno. To je naša privatna stvar. On je ipak moj otac, bez obzira na sve", kratko je rekao Markota.
Nakon povratka iz Amerike bio je najbolji igrač hrvatske reprezentacije do 18 godina na Europskom prvenstvu, nakon čega je uvršten u širi popis igrača za nedavno odigrano Europsko prvenstvo u Beogradu. No zajedno s Ivanom Tomasom proglašen je viškom. "Juniorsko prvenstvo mi je jako dobro došlo. Došao sam u reprezentaciju kod izbornika Spahije, odradio kompletne pripreme i spreman ušao u sezonu." Sezona je za njega doista dobro počela - u Euroligi igra prosječno 24 minute i postiže 11 koševa, uz 54 posto ubačaja za tricu.

"Prije sam znao izići noć prije utakmice, što sada ne bih napravio. Griješio sam, štetio sam samom sebi. I ove godine iziđem, ali jednom u mjesec dana", pokušao nam je objasniti Markota svoju situaciju. Što se tiče same igre, svima je jasno da prije svega treba ojačati. "Nije moj stil igre da se guram pod koš. Lakše mi je izići van, nemam tu težinu za guranje pod košem, lakše mi je koristiti brzinu i tehniku. Moram nabaciti još kilograma, što nije lako jer svaka tri dana igramo utakmice. Kada dobijem na težini, igrat ću više pod košem", kaže Markota. Ni sam ne zna koliko će još ostati u Ciboni ni koliko mu još traje ugovor: "Imam još dvije-tri godine ugovor s Cibonom, ne znam ni sam točno, nisam dobro vidio, nisam dugo čitao ugovor."
Unatoč kajanju, čini se da mu u Ciboni ne vjeruju do kraja.

Napravio je previše pogrešaka prošle sezone da bi olako prihvatili njegove tvrdnje kako je sada sve u redu. Uostalom, ni danas ne može završiti trening a da nekog od suigrača ne upita: "Hej, hoćemo u sto eura da ću pogoditi tricu?" što pokazuje njegovu kockarsku strast. Kada smo ga pitali što ga u životu najviše fascinira, rekao je: "Dobra zabava, dobra utakmica, dobar trening, dobra klopa, dobar film." Možda je dobra zabava sasvim slučajno spomenuta kao prva, a možda i ne. Šteta za košarkaša koji bi već sada morao igrati za reprezentaciju Hrvatske.

Vezane vijesti

Mandat na raspolaganju: Polančecova sudbina u rukama premijerke

Mandat na raspolaganju: Polančecova sudbina u rukama premijerke

Iako su koalicijski partneri HDZ-a, prvenstveno HSS i SDSS, posljednjih dana inzistirali da politički dio afere Podravaka bez rasprave u Saboru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika