29.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

SABOR

ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA SABOR NIJE GLASAO O RATIFIKACIJI SPORAZUMA SA SLOVENIJOM O NE KRŠKO

ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA SABOR NIJE GLASAO O RATIFIKACIJI SPORAZUMA SA SLOVENIJOM O NE KRŠKO

Do glasovanja o ratifikaciji sporazuma sa Slovenijom o NE Krško nije došlo jer se u Velikoj vijećnici nije okupio kvorum od 76 zastupnika., nakon što je klub zastupnika HSLS-a odlučio da se njihovi zastupnici neće pojaviti na glasovanju. Predvečer je održana i sjednica kluba zastupnika HSLS-a nakon koje je Dražen Budiša rekao kako liberali neće ući u Veliku vijećnicu jer ne žele sudjelovati u farsi.
‘Tako važno pitanje, kao što je ugovor o nuklearki Krško, zaslužuje da se donese konsenzusom’ rekao je Budiša i dodao da to ne znači kraj koalicije.
Pobijajući te tvrdnje ‘Večernji list’ u subotu prenosi Budišinu izjavu u kojoj je, navodno, rekao stranačkom kolegi: ‘ovo kraj, doduše mjesec dana prije nego što smo mislili’.
‘Ne mogu vam reći postoji li petorka’, prenosi izjavu Ivice Račana Slobodna Dalmacija u subotu, nakon što je premijer navodno na sastanaku petorke u Tomčićevu kabinetu zaprijetio ostavkom ako se ugovor o nuklearki Krško ne ratificira.
Budiša je navodno ogorčen time što je Vlada poslala u Haag transkripte njegovih razgovora s Tuđmanom. Na to je Račan izjavio: ‘Gospodin Budiša je obaviješten. O tome smo raspravljali uoči sjednice i na samoj sjednici Vlade. Ne bih htio u ovom trenutku tu važnu temu opteretiti ipak manje važnom temom kao što su transkripti’. Naglasio je kako je i on razgovarao s Tuđmanom, ali da se svojih transkripata ne boji. Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić je rekao kako koalicija formalno postoji, ali ne zna hoće li opstati. Rasprava o Krškom jedva je uvrštena na dnevni red sa 54 glasa za i 49 protiv. Tako tijesnom rezultatu ponajviše su pridonijeli HSLS-ovi zastupnici koji su se složili sa HDZ-om i HSP-om da je nepotrebna svaka rasprava i glasovanje o sporazumu kad je istu raspravu odgodio slovenski parlament.

Vezane vijesti

Zelena akcija: Produženje rada NE Krško je neprihvatljivo

Zelena akcija: Produženje rada NE Krško je neprihvatljivo

Zelena akcija ocijenila je danas da je produženje rada NE Krško do 2043. godine "apsolutno neprihvatljivo" jer se njime "višestruko povećava rizik od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika