23.12.2005. / 11:45

Autor: Marijana Zrinjski

SILOVANJE

Predsjednik udruge sudaca: Ne postoji sudac čije su odluke prošle sve instance

Predsjednik udruge sudaca Đuro Sessa komentirao je za Nacional obrazloženje odluke suca gospićkog Županijskog suda Branka Milanovića, da prst u anus nije silovanje i koji je tu radnju izjednačio sa rukovanjem kao i informaciju da će Milanović nastaviti suditi

«On ima pravo tumačiti svoj stav o apstraktnoj situaciji kako želi, to je njegovo pravo i slobodno sudačko uvjerenje. Ne postoji sudac na svijetu čije su sve odluke prošle sve instance. U nekim slučajevima teško je biti nepristran. Shvaćam da je ovo za javnost osjetljiv slučaj jer se radi o silovanju, no pustimo Vrhovni sud da radi svoj posao», izjavio je za Nacional Predsjednik udruge sudaca Đuro Sessa komentirajući vijest da sudac Branko Milanović poznat po svojoj čudnoj definiciji silovanja, neće izgubiti posao jer je za sudačko mišljenje izrečeno u obavljanju svog posla ne može biti kažnjen. Podsjetimo, kod izricanja presude u nedavno završenom slučaju američke košarkašice koja je tužila ličkog tajkuna Josu Mraovića zbog silovanja, izjavio je da «prst u anus nije silovanje i izjednačio tu radnju sa rukovanjem». Riječko Županijsko državno odvjetništvo uputilo je žalbu Vrhovnom sudu kojom se traži službeno ponovo suđenje Mraoviću, micanje suca Branka Milanovića sa tog predmeta i prebacivanje suđenja iz Gospića u Rijeku. Sessa je ipak priznao da Milanović nije bio dobar izbor za vođenje slučaja Ilishe Jarret «Prije suđenja tužitelje sam upozoravao da bi za ovaj slučaj bilo dobro uzeti nekog drugog suca s obzirom na stavove koje je ovaj ranije iskazivao, kao obrazloženje presude jednom je Srbinu rekao da njegovi preci zajedno s osmanlijama već 500 godina vrše genocid nad Hrvatima», rekao je Sessa.

U petak je pak objavljeno u Novom listu  da je bivši predsjednik Općinskog suda u Gospiću Marko Mudrovčić sada u zatvoru jer je osuđen zbog pronevjere baš na sudu. On je krivotvorio uplatnicu jednog osuđenika, dopisujući nule i za sebe i zadržao višak novca. Nakon upravnog nadzora Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nije željela komentirati stanje gospićkog suda, ali je potvrdila da se Vrhovni sud očito morati obaviti nadzor na tamošnjem Županijskom sudu nakon čega će biti poduzete određen mjere. Interesantno je što su Ministarstvo pravosuđa i Vrhovni sud već proveli nadzor u gospićkom sudu, no što se poduzelo nije poznato u javnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika