Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

2006. bit će dosad najteža za Sanadera

U oporbi je postignut konsenzus o napadu na HDZ i pokušaju rušenja Vlade do kraja 2006. godine, a Sanadera neće štedjeti čak ni stranke koje ga formalno podržavaju, poput HSLS-a

HDZ će uskoro biti izložen čak i napadima iz stranaka koje podržavaju Vladu, poput HSLS-a koji će se nakon kongresa ujedinjenja što će se održati 11. veljače 2006. također pokušati osamostaliti tako da kritizira postupke VladeHDZ će uskoro biti izložen čak i napadima iz stranaka koje podržavaju Vladu, poput HSLS-a koji će se nakon kongresa ujedinjenja što će se održati 11. veljače 2006. također pokušati osamostaliti tako da kritizira postupke Vlade"Premijer Sanader se vara ako misli da će njegova vlada lako preživjeti 2006. Apsolutne sve relevantne parlamentarne stranke učinit će sve kako bi do kraja iduće godine srušile HDZ-ovu izvršnu vlast i izazvale prijevremene izbore. Budite sigurni kako će udar na Vladu započeti najkasnije prilikom izglasavanja idućeg proračuna, što znači da će u Hrvatskoj početkom 2007. biti održani parlamentarni izbori", predvidio je prošlog tjedna za Nacional jedan od vodećih opozicijskih političara.

Mišljenje tog dužnosnika jedne od glavnih stranaka temelji se na uvidu u interne sastanke koji su se proteklih tjedana odigrali u oporbi. U svim opozicijskim strankama postoje strategije kojima se - u predizbornoj 2006. - želi napraviti oštar odmak od Vladine politike i HDZ predstaviti kao glavnog krivca za stanje u državi. U političkom pogledu slijedi najteža godina u karijeri Ive Sanadera jer svi ljudi s kojima je Nacional razgovarao tvrde da će uskoro krenuti u protuvladinu kampanju. HDZ će uskoro biti izložen čak i napadima iz stranaka koje podržavaju Vladu, poput HSLS-a koji će se nakon kongresa ujedinjenja što će se održati 11. veljače 2006. također pokušati osamostaliti tako da kritizira postupke Vlade. "Nemamo ni jednog ministra i baš nikakav razlog da poštedimo Sanadera. Osim toga, Đurđa Adlešić dobro zna da joj politička budućnost ovisi o tome u kojoj će mjeri novu stranku predstaviti kao istinski samostalan liberalni projekt, a ne o tome što je povremeno u Banskim dvorima potapšaju po leđima", smatra jedan od suradnika predsjednice Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

Najjača oporbena stranka, SDP, također namjerava izrazito zaoštriti odnos prema HDZ-u. U iduća dva mjeseca dovršit će se konsolidacija stranke i dovesti novi kadrovi u sredinama koje se nisu slagale s Račanovom politikom. "Kada to napravimo, više se nećemo trošiti u raspravama o profilu naše stranke i krećemo u napad na Vladu. Želimo pokazati da je ova izvršna vlast slaba i nekompetentna i zato je treba srušiti. Ako se Sanader usudi staviti na dnevni red ratifikaciju sporazuma o povratu imovine folksdojčerima, najoštrije ćemo biti protiv, a može se dogoditi i da već tada zatražimo raspravu o povjerenju Vladi", ispričao je za Nacional član najužeg vrha socijaldemokratske partije.

U SDP-u vjeruju kako će Vladin rejting znatno pasti i zbog neuspjele zdravstvene reforme. Međunarodni monetarni fond zahtijeva od Hrvatske teške rezove zdravstvenog sektora, poput povećanja participacija za građane do reduciranja usluga poput oduzimanja prava na originalne lijekove. Pritom se za najjaču oporbenu stranku javlja problem jer iako su SDP-ovci uvjereni kako reforma zdravstva može bitno narušiti rejting HDZ-a, niti oni nisu sigurni što treba napraviti. Budući da novca u proračunu ionako nema dovoljno, ne žele se razmetati nerealnim obećanjima, a unutar stranke postoji dvojba oko kandidata za ministra zdravstva. Iako postoji jaka struja koja podupire neurokirurga Josipa Paladina, većina vodećih esdepeovaca preferira Rajka Ostojića, nekadašnjeg pomoćnika ministra zdravstva. Račan smatra kako je Paladino bolje rješenje, međutim u SDP-u ionako ima dosta nezadovoljnih promoviranjem nestranačkih kadrova kao što su Ivo Josipović ili Ljubo Jurčić, i pitanje je želi li predsjednik socijaldemokrata ući u nove sukobe zbog jednog čovjeka.
SDP namjerava žestoko napasti i prijedlog gradnje mosta za Pelješac. Argument će mu biti da je 300.000.000 eura pretjerano skupa investicija, a da se taj novac treba uložiti u gospodarstvo. U SDP-u žele postići rast stranke na 33 posto. "To je naš temeljni cilj, bez obzira na to kada će biti idući izbori. Mislim da nemamo problema s vlastitom snagom nego je problem to što su naši potencijalni partneri nejaki. Imam osjećaj da ćemo morati pojačati svoje apetite, osvojiti 40 posto pa će nam se svi drugi nuditi kako bi ušli u našu vladu", optimističan je jedan od Račanovih savjetnika.
"HSS će ove godine dokazati da nismo euroskeptici, ali moramo hrvatskoj javnosti objasniti da Sanaderova vlada uopće nije pripremljena za teške pregovore s EU. Seljaci se boje za svoju budućnost, a saborski zastupnici nisu dobili ni jedan dokument u kojem se iznosi pregovaračka strategija. U takvim okolnostima nije čudno što Ružica Gelo, voditeljica poljoprivrednog tima, ne zna kakva je strategija glede GMO hrane ili prodaje zemljišta stranim državljanima", upozorava Marijana Petir.
Dana 10. siječnja formirat će se novo Predsjedništvo HSS-a i tada će biti postavljeni temelji stranačke strategije. Iako je novi predsjednik Josip Friščić najavio svojevrsnu ekvidistancu prema HDZ-u i SDP-u, visoki HSS-ov izvor tvrdi kako je u stvarnosti riječ o razočaranosti mlakom politikom socijaldemokrata: "Račan je u protekle dvije godine radio sve da ne naškodi vladajućoj stranci. Kao šef najjače stranke opozicije trebao je učiniti mnogo više da okupi stranke koje nisu formirale vladajuću koaliciju, no on je to propustio. Sada je veliko pitanje u kojoj ćemo mjeri surađivati, iako nam je svima zajedničko mišljenje da ova vlada loše radi svoj posao".

Jedna od prvih prilika za HSS otvorit će se u skoroj budućnosti. Uskoro će službeno biti objavljeni zahtjevi EU za značajnim smanjenjem izvoznih kvota hrvatskog šećera, sa sadašnjih 250.000 tona godišnje na samo 80.000 tona. Vladin pregovarački tim nema prevelik manevarski prostor i teško će izvući veće koncesije od 100.000 tona, što znači da će idućih godinu dana bankrotirati najmanje jedna od tri preostale hrvatske šećerane. U HSS-u najavljuju žestok napad na Sanaderov kabinet ako ne odbije zahtjeve iz Bruxellesa i zadrži postojeće kvote. Potpuno isto reagirat će ako Vlada pristane na zahtjev za prodajom šuma i zemljišta strancima, u čemu bunt predvodi Božidar Pankretić. Koliko god su pojedini rezolutni stavovi HSS-a teško održivi, novom vodstvu okupljenom oko Friščića jasno je da mogu opstati samo snažnim distanciranjem od stranke na vlasti i njezinih pregovaračkih polazišta u pregovorima s EU.
Na sličan način rezonira i vodstvo HSP-a. Anto Đapić i njegovi najbliži suradnici nedavno su se dogovorili kako HSP ni u kojem slučaju neće podržati HDZ-ov proračun za 2007. Ostvari li se to obećanje, Sanader će jako teško skupiti natpolovičnu većinu u Saboru i održati se na vlasti do studenog 2007., kada se trebaju održati redoviti izbori.
Dva su razloga zbog čega HSP mijenja odnos prema HDZ-u. Prvo, u proteklih godinu dana uspješno su se transformirali i u velikoj mjeri riješili neoustaškog naslijeđa i od tada ih gotovo sve stranke prihvaćaju kao političkog partnera. Drugo, posljednja istraživanja pokazuju kako su se po rejtingu približili HDZ-u, a dobar dio vodstva smatra da HSP može postati najjača konzervativna stranka u državi. Osim toga, Đapić i ekipa smatraju kako je Sanader neiskren i HSP koristi kao rezervnu varijantu samo da bi mogao ucjenjivati ostale stranke, ponajprije HSS i HNS. Već u veljači će izići sa zahtjevom za promjenom gospodarske strategije, a ovih dana Đapić će se sastati sa skupinom poznatih liječnika koji će mu iznijeti plan promjene zdravstvene politike. HSP namjerava napasti HDZ zbog loše politike prema susjednim državama, a ako Vlada u parlament pošalje sporazum s Austrijom o obeštećenju prognanika, HSP bi se mogao pridružiti socijaldemokratima u zahtjevu za izglasavanjem nepovjerenja Sanaderovu kabinetu, potvrdio je za Nacional Đapićev blizak suradnik.
Dobro obaviješteni politički krugovi tvrde kako predsjednik Stipe Mesić također nije zadovoljan Vladinom politikom. Mesić smatra da Sanader nema gospodarsku strategiju, međutim predsjednik Republike u potpunosti dijeli stajalište opozicije glede obeštećenja folksdojčera i gradnje mosta za Pelješac. On je uvjeren kako je potonji projekt financijski neracionalan, a politički kontraproduktivan jer zaoštrava odnose s BiH. Iako se od njega ne može očekivati eksplicitno svrstavanje, oni koji ga dobro poznaju tvrde da mu ne bi bilo nimalo teško raspisati prijevremene izbore kada bi opozicija odradila svoj dio posla.

I u HNS-u u prvom dijelu 2006. planiraju snažno napasti rad Sanaderove vlade. Na to ih je - po mišljenju nekoliko članova stranačkog vodstva koji su govorili za Nacional - natjerao pad rejtinga, nakon što su nedavno stigle najave o mogućem koaliranju s vladajućom strankom. Iako je krajem ljeta, zahvaljujući javno istaknutoj premijerskoj kandidaturi Radimira Čačića, HNS naglo skočio, sada dobiva oko 7 posto. Dio anketa pokazuje kako su ih pretekli čak i HSS-ovci, koji donedavno nisu prelazili izborni prag. Stoga dio vodećih HNS-ovaca zahtijeva jačanje oporbene retorike i snažnije medijske istupe vezane uz gospodarstvo i kapitalne investicije. Nacionalov izvor tvrdi da je i Stipe Mesić nezadovoljan ponašanjem svoje posljednje stranke prije stupanja na predsjedničku dužnost. Mesić najave koaliranja HNS-a s HDZ-om smatra političkom pogreškom kojom narodnjaci gube identitet, a time i glasove lijevo-liberalnog političkog tijela.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika