Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Nacionalova redakcija

GLUMCI

Robin Williams ide u Irak zabavljati vojnike

  Robin Williams, poznati hollywoodski komičar, veliki je protivnik američkog vojnog angažmana u Iraku, ali će uskoro četvrti put otići na Bliski Istok i u Irak da zabavlja američke vojnike, nastavljajući tako tradiciju koja u SAD-u postoji dulje od 60 godina i koju njegovi kolege sve više izbjegavaju. Od početka Drugog svjetskog rata hollywoodski glumci, komičari, pjevači i sportske zvijezde odlaze diljem svijeta gdje su američki vojnici kako bi ih zabavljali, osobito u ratno doba, pa su tako svojedobno na takve turneje odlazile najveće zvijezde kao što su Marilyn Monroe, Marlene Dietrich i Raquel Welch. No udruga koja se bavi organiziranjem takvih turneja sada ima mnogo problema da privoli američke zabavljače da sudjeluju u takvim priredbama. Neki se boje da bi se sudjelovanje u takvim turnejama moglo tumačiti kao potpora politici američkog predsjednika Georgea Busha u Iraku, dok se drugi boje otići u Irak zbog brige za vlastitu sigurnost.
  Ipak, ima nekih koji su spremni otići u Irak, a to su mahom glumci i pjevači koji se protive Bushovoj politici i ratu u Iraku, ali smatraju da to nema veze s njihovom obvezom da pokažu kako cijene njihovu žrtvu. Williams je jedan od takvih, a on o svojem angažmanu kaže: "Tamo idem ne zbog Busha, nego zbog vojnika, i pozivam svoje kolege da čine isto jer će ondje sresti neke fantastične ljude." On tijekom svojih komičarskih nastupa pred vojnicima pazi da sa šalama ne ulazi u politička pitanja jer su neke šale na Bushov račun hladno primljene.
  Dok sada od velikih zvijezda na takve turneje ide samo Williams, tijekom prijašnjih ratova situacija je bila drukčija. Williams nastavlja tradiciju velikih komičara kao što su Bob Hope, braća Marx, Steve Martin, koji su zabavljali vojnike u prethodnim ratovima. Mnogo je teže, međutim, nastaviti tradiciju da na takvim turnejama uvijek bude i neka slavna seksi ljepotica, kao što su prije bile Marilyn Monroe, Jane Russell ili Raquel Welch. Sadašnje ljepotice izbjegavaju takav angažman, a jedina koja je spremna otići je pjevačica Jessica Simpson, no ona nikako ne spada u prvu hollywoodsku ligu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika