29.12.2005. / 15:06

Autor: Ante Pavić

STRANKE

Oporba najavila oštriji ulazak u Novu godinu

Oporbene parlamentarne stranke najavile su ulazak u Novu godinu s oštrijim stavovima prema vladajućima. Uz prijetnje prijevremenim izborima upozorili su Vladu Ive Sanadera na stagnaciju Hrvatske, nedemokratsko ponašanje i pozvali na promjenu gospodarske strategije . Tako SDP tvrdi da iako neće inicirati prijevremene izbore, u toj stranci ipak vjeruju da bi u idućoj godini «što skoriji izbori bili dobri za Hrvatsku, za građane kojima je dosta politike stagnacije koju provodi HDZ-ova vlast». To je u četvrtak na konferenciji za novinare izjavila zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović. "Neprihvatljiva nam je politika čekanja koja karakterizira HDZ-ovu vlast. Hrvatska usporava i stagnira u svim aspektima državne uprave i vlasti", kazala je potpredsjednica SDP-a". "Nećemo inicirati izbore sve dok ne procijenimo da Hrvatska strmoglavo propada, a za sada stagnira, ali još uvijek funkcionira", naglasila je Antunović. Rekapitulirajući, kako je rekla, ovu godinu u političkom i društvenom smislu, iznijela je niz kritika i optužbi na račun HDZ-ove vlasti, prozivajući ju za nesposobnost, izostanak gospodarske vizije i reformskih zahvata, nedemokratsko ponašanje, političke pritiske na slobodu medija, korupciju i političku trgovinu. Da je HDZ-ova vlast nesposobna i loša za građane, Antunović vidi i u sve brojnijim odlukama Vlade koje se kasnije povlače, poput posljednje o ukidanju hitne stomatološke službe i ograničenju u propisivanju lijekova. Željka Antunović drži da je Hrvatska sve manje demokratska, a posebno zbog, kako kaže, HDZ-ovih napada na neovisnost medija, poglavito na HRT, sve u cilju "da se javni mediji stave u službu ne državne, nego HDZ-ove politike, jer HDZ naklonost medija ne zna pridobiti dobrim potezima već silom, prijetnjama i ucjenama".

Konferenciju za novinare održao je i HSP, a njen predsjednik Anto Đapić izjavio je da će zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora, ne bude li Vladina gospodarska strategija u skladu s potrebama hrvatskog društva, jer drži da postojeća gospodarska politika vodi Hrvatsku u propast. Najavio je da će gospodarstvo biti glavna tema na kojoj će HSP inzistirati u slijedećoj godini i tražit će da se učini sve kako bi se sačuvao hrvatski gospodarski suverenitet. Dodao je da će se HSP suprotstaviti daljnjoj privatizaciji po istom modelu, jer se njime osiromašuje Hrvatska i produbljuje gospodarska kriza. U osvrtu na proteklu godinu ocijenio je da je hrvatska vanjska politika u velikoj mjeri određivala unutarnju i da je za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom plaćena vrlo visoka cijena. Vanjska politika se obvezala na beuzvjetnu suradnju s Haaškim tribunalom, čime je doveden u pitanje identitet Domovinskog rata, a u gospodarskoj su bezuvjetno ispunjavani zahtjevi MMF-a što je dovelo do problema funkcioniranja Vlade, a najočitije u reformi zdravstva. «Iduća godina bit će najteža za Vladu, jer u ožujku u Hrvatsku dolazi Misija MMF-a provjeriti kako se provodi stand by aranžman, a o njezinoj ocjeni ovisi hrvatski kreditni rejting», kazao je Đapić. Nakon što je izrazio težnju da njegova stranka postane   prva stranka desnog centra europske orijentacije sa snažno izraženim nacionalnim vrijednostima i identitetom, rekao je kako na parlamentarnim izborima očekuje relativan uspjeh. Također je rekao da će pozorno nadzirati Vladine poteze u vezi sa slučajevima haaških optuženika - hrvatskih generala. Upitan o optužbama da je objavio imena svjedoka u sudskim postupcima vezanim uz navodno počinjenje ratnih zločina u Osijeku, Đapić je odgovorio kako smatra da nije odao sudsku tajnu, ni prekršio zakon. Ustvrdio je da su njegove izjave s konferencije za novinare u Osijeku izvađene iz konteksta i da nije činio pritisak na pravosuđe. «Ne može se nikoga proglašavati ratnim zločincem, a da mu nije suđeno», naglasio je Đapić, napominjući da razne udruge nisu reagirale kada je jedan zaštićeni svjedok iznio niz optužbi na račun Branimira Glavaša. «Sada oni koji su ga neutemeljeno optuživali traže izlaznu strategiju optužujući mene», drži Đapić. Na upit o inicijativi za povrat posmrtnih ostataka poglavnika NDH Ante Pavelića, Đapić je rekao da to prije svega treba biti humanitarno, a ne političko pitanje i obiteljska stvar.

 

 

 

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika