Objavljeno u Nacionalu br. 530, 2006-01-09

Autor: Marko Ćustić

NAJSLUŠANIJI PODCAST NA SVIJETU

TV komičar u milijunima iPoda

S rastom popularnosti podcasta, vrste audio i video programa namijenjene konzumaciji u prijenosnimi playerima, pojavile su se i prve velike zvijezde na tom području: najuspješniji među njima je britanski komičar Ricky Gervais

Gervaisov podcast pretekao je po broju downloada podcaste najuglednijih svjetskih medijskih kuća, pa su se iza njega našli i NBC Meet the Press, ABC Nightline, muški magazin GQ, podcasti NBA košarkaške igre i portala za video igre IGN-a pa i tjedno obraćanje američkog predsjednikaGervaisov podcast pretekao je po broju downloada podcaste najuglednijih svjetskih medijskih kuća, pa su se iza njega našli i NBC Meet the Press, ABC Nightline, muški magazin GQ, podcasti NBA košarkaške igre i portala za video igre IGN-a pa i tjedno obraćanje američkog predsjednikaPodcast britanskog komičara Rickyja Gervaisa postao je u samo nekoliko tjedana najveći internetski fenomen. Podcast, vrsta besplatne internetske emisije namijenjene slušanju u prijenosnim audio playerima poput iPoda, već je dulje od godinu dana jedan od pojmova o kojima se najviše priča na internetu, a sada se Ricky Gervais zahvaljujući svojoj duhovitosti podcastom probio na prva mjesta top ljestvica.

Grubo pojednostavljeno, podcast je vrsta audio, a u posljednje vrijeme i video emisije, namijenjena konzumaciji u prijenosnim playerima. Druga ključna osobina podcasta je mogućnost automatskog downloada, a po sadržaju može sezati u najširem rasponu od vijesti, komentara, igranog programa, vremenske prognoze ili poezije, dok produkcijski može biti riječ o, primjerice, čitanom tekstu iz nekog tiskanog medija ili ekskluzivnom materijalu.

Gervaisov podcast pretekao je po broju downloada podcaste najuglednijih svjetskih medijskih kuća, pa su se iza njega našli i NBC Meet the Press, ABC Nightline, muški magazin GQ, podcasti NBA košarkaške igre i portala za video igre IGN-a pa i tjedno obraćanje američkog predsjednika. Pretekao je i druge popularne komičare poput Amerikanaca Larryja Davida i Ala Frankerna. Time je njegov uspjeh još neobičniji, jer SAD je još uvijek najjače internetsko tržište na svijetu pa bi se moglo očekivati da bi njihovi domaći komičari trebali imati više uspjeha.
Ipak, Gervais je veoma popularan i u Americi jer se i ondje, kao i u Hrvatskoj, prikazivala njegova humoristična serija "The Office".

Gervais ima francusko prezime po ocu koji je u Englesku došao tijekom II. svjetskog rata iz Quebeca, kanadske frankofone pokrajine. Ricky Gervais rodio se u Readingu 1961. Bio je najmlađi od četvero braće, a obitelj je živjela skromno, u općinskom stanu. Gervais je upisao biologiju na University College of London, jednom od pet vodećih britanskih sveučilišta, ali je uskoro prešao na filozofiju, što je na kraju i diplomirao. U Londonu je upoznao Jane Fallon, producenticu BBC-ja s kojom je već dulje od dva desetljeća u vezi.

Od 1982. je bio član neoromantičarskog pop dua Seona Dancing. Bend se nakon dva objavljena singla bez nekog uspjeha raspao 1984., a iduće je godine, na iznenađenje članova, njihova pjesma "More to Lose" postala veliki hit na Filipinima.
Idućih godina Gervais je uglavnom životario, s povremenim poslovima, poput organizatora koncerata na londonskom sveučilištu ili glazbenog urednika za neke BBC-jeve programe. Jedno je vrijeme čak bio i menadžer benda Suede.
Radijsku karijeru počeo je 1996. na londonskoj postaji XFM. Njegova radijska emisija odmah je postala popularna. Uz njega se u njoj pojavljivao Stephen Merchant, a uskoro su uključili u program i producenta emisije Karla Plinkingtona, koji je odmah postao glavni predmet Merchantove i Gervaisove sprdnje.

Istodobno je Gervais počeo dobivati i male uloge u filmovima i humorističnim serijama, pa je s Merchantom pripremio u kućnoj radinosti pilot epizodu serije "The Office". BBC-ju se pilot toliko svidio da su odmah potpisali ugovor sa Gervaisom za cijelu sezonu, koja je i emitirana 2001. Snimljena je još jedna sezona i dvije specijalne božićne emisije, a Gervais se proslavio ulogom Davida Brenta, šefa podružnice tvrtke za papir. Njegova mizoginija, netaktičnost, neznanje i nesposobnost u kombinaciji sa samouvjerenošću podsjetili su mnoge gledatelje na njihove situacije s posla pa je serija postala veoma gledana i u Americi, a Gervais je dobio za nju dva Zlatna globusa.

Priredio je i napisao još jednu seriju, "Extras", i glumio u njoj. Prikazana je početkom ove godine. To je priča o propalom glumcu, kojeg glumi Gervais, koji je osuđen na to da bude statist u filmovima, a u seriji su se glumeći sami sebe pojavili Kate Winslet, Patrick Stewart, Ben Stiller i drugi slavni glumci.

Djelić tog uspjeha htio je iskoristiti i britanski dnevni listi Guardian, koji ima jako posjećen web site s puno sadržaja koji se ne pojavljuju u tiskanim izdanjima novina. Oni su pozvali Gervaisa da za njih napravi seriju od dvanaest polusatnih podcasta. Gervais je pristao, i prva tjedna epizoda je emitirana 5. prosinca.
Ricky Gervais je ponovno okupio staru ekipu s XFM-a, Merchanta i Plinkingtona. Svaka se epizoda sastoji od nekoliko standardnih dijelova. Uvijek se komentira neka bizarna vijest iz svijeta, poput one o srbijanskom izumitelju stroja za seks. Standardna rubrika je Monkey News, vijesti o majmunima koje vodi Karl Pilkington.

Upravo iz njegove osobnosti proizlazi većina humora u podcastu. U Engleskoj se već neko vrijeme redovito u medijiam objavljuju sumnje u to da je Pilkington prava osoba: mnogi tvrde da je to unajmljeni glumac, jer sumnjaju da netko može biti toliko glup, neinformiran i naivan, a da ujedno trpi sva zlostavljanja i pogrde kojima ga Gervais i Merchant obasipaju.
Među smješnije Pilkingtonove eskapade svakako spada njegov prijedlog da suvremena znanost smisli metodu kojom bi se ograničio nekontrolirani rast stanovništva. Po njemu, bilo bi dovoljno na neki način spriječiti ljude da rađaju djecu u mladosti, da svi umuiru u 78. godini života, a da onda iz njih proklija pupoljak u kojem je novo ljudsko biće.
U svojim majmunskim vijestima tvrdio je da su prvi majmuni u svemiru, slani radi testiranja raketa i učinka boravka u svemiru na žive organizme, zapravo sami upravljali svemirskim brodovima. Ustvrdio je da su oni bili dresirani: iz kontrole leta davali bi im naredbe poput "skreni desno" ili "pritisni zeleni gumb", a nakon uspješno izvršene naredbe iz posebnog bi uređaja ispala banana za nagradu.

Takve i slične stvari Pilkington cijelo vrijeme zagovara posve ozbiljno, dok mu se Merchant i Gervais smiju, rugaju i glasno izražavaju svoju nevjericu. Možda je i zbog te jednostavne dinamike Gervaisov podcast postao najpopularniji na svijetu.
Riječ podcast kombinacija je riječi iPod, što je ime popularnog Appleova prijenosnog audio playera, i riječi broadcast, što znači emitiranje. Pojednostavljeno, podcast je vrsta audio, a u posljednje vrijeme i video emisije koja se može skinuti s interneta i slušati ili gledati u prijenosnom playeru poput iPoda. Da bi odgovarao definiciji podcasta, takav file mora biti moguće automatski skidati s interneta. To znači da zahvaljujući posebno pisanim skriptama kompjutor pretplatnika i server s podcastima često komuniciraju. Kad na server stigne novo izdanje podcasta, pretplatnikov ga kompjtor odmah downloada i preseli u priključeni iPod. Korisnik se ujutro probudi i na izlasku iz kuće uzme svoj iPod, a u njemu su već svi svježi podcasti na koje je pretplaćen.

Prva ideja o podcastu pojavila se tek 2000., iako ga je tehnologija omogućavala i prije. S godinama je prisutnost podcasta rasla pa je već 2004. to bio jedan od najčešće spominjanih pojmova na internetu, a u ožujku 2005. je, primjerice, John Edwards postao prvi američki mainstream političar koji je imao vlastiti podcast. Ovog mu se ljeta pridružio i predsjednik. Iako se početkom prošle godine u nekim medijima tvrdilo da je podcasst već na zalazu, pravi se boom dogodio ljetos.
Tada je Apple dodao podcaste u iTunes, aplikaciju potrebnu za spajanje iPoda na kompjutore koja služi i kao glazbeni player na osobnim kompjutorima. Podcasti su dodani i na MusicStore, Appleovu online trgovinu, a kako su besplatni, mogu se skidati iz cijelog svijeta. Tako je Apple zainteresirao najširu populaciju za podcast, koji je dotad bio rezerviran za internetski natprosječno pismene. Uskoro su se počele stvarati i top ljestvice, na čiji se vrh Ricky Gervais popeo čim se pojavio.

Gervaisovih 12 epizoda za Guardian sigurno neće biti kraj njegova angažmana na podcastima. Uostalom, s Merchantom i Pilkingtonom je uigran u istoj formi još od radijskih dana na XFM-u, a za svoje buduće projekte ne može zamisliti bolju promociju. Nedavno je izjavio da želi nastaviti pisati i režirati, dok ga gluma ne zanima. Iz tog razloga odbio je uloge u nizu filmova, od "Pirata s Kariba" do "Oceanovih 12".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika