29.06.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

KRIZA KOALICIJE

ČETIRI SCENARIJA ZA RASPLET KRIZE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

...

ČETIRI SCENARIJA ZA RASPLET KRIZE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Nakon što je u petak HSLS povukao zastupnike iz sabora i tako onemogućio izglasavanje Sporazuma o Nuklearnoj elektrani Krško, petostranačka vladina koalicija našla se u najtežoj krizi nakon 3 siječnja 2000 godine. Temeljno je pitanje hoće li se stranke dogovoriti i na taj način sačuvati «petorku» od raspada, ili će u slijedećih nekoliko dana doći do definitivnog raskola unutar Račanove vlade.
Iz dobro obaviještenih izvora bliskih vladi s kojima je kontaktirala redakcija Nacionala, postoje čak četiri scenarija prema kojima bi se moglo naći rješenje i izlaz iz sadašnje situacije. Prva, po kojoj će SDP i HSLS postići dogovor i tako za barem nekoliko slijedećih mjeseci sačuvati opstanak koalicije. Da bi do toga došlo, Budišini liberali bi se trebali vratiti u parlament i prestati opstruirati rješavanje NE Krško.
Druga varijanta predviđa da se 23 haeselesovca ne vrate u Sabor, uslijed čega bi Račan jako teško uspio sakupiti 76 zastupnika, koliko ih mora glasovati da bi se riješio sadašnji spor. U takvim okolnostima vjerojatno bi bila aktivirana treća opcija, a to je izlazak HSLS-a iz Vlade. Ivica Račan tada s HSS-om, HNS-om i LS-om može pokušati voditi manjinsku vladu, možda i uz podršku nekoliko Budišinih disidenata koji sjede u parlamentu. No, teško je vjerovati da bi takva vlada mogla opstati do kraja godine, tim više jer u saboru zbog nedovoljnog broja zastupnika ne bi mogli izglasati niti jedan zakon za koji je neophodna natpolovična većina zastupnika. A prihvaćanje Zakona o pravima nacionalnih manjina na kojemu ustrajava međunarodna zajednica i za čije je usvajanje neophodna dvotrećinska potpora, vjerojatno bi bilo neizvedivo.
Preostaje i četvrta varijanta, a to su prijevremeni izbori. Ostane li HSLS nepopustljiv, Ivica Račan može podnijeti ostavku i u tom slučaju parlamentarni izbori će se održati u rujnu i to prema postojećem izbornom zakonu koji Hrvatsku dijeli na deset izbornih jedinica.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika