Objavljeno u Nacionalu br. 531, 2006-01-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

'Brisani prostor' na udaru povjerenstva

Goran Milić krajnje neukusno ishvalio Tuđmana

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
kaktus
I na kraju o Latinici, reče voditelj Danko Družijanić, pa nam se onda pročitala kratka vijest o tome kako je glavni ravnatelj predložio da "Latinica" ide dalje, da je uvijek bila dobra i nagrađivana, ali da ova zadnja o Tukiju ima propusta zbog kojih će Latiničari dobiti otkaz, ako se išta takvo ponovi. Dok smo mi slušali sažetak, oni radoznaliji mogli su na teletekstu HRT-a pročitati punu verziju. Da se ne zaboravi, ne oprosti i ne ponovi,
navodimo taj lijepi cjeloviti teletekst,obajvljen istog dana kad i vijest u Dnevniku, dakle, u utorak, 10. siječnja 2006: "Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić predložio je programskom vodstvu da emisija Latinice ide dalje, ali da se zbog propusta na temu ostavštine predsjednika Franje Tuđmana autoru Denisu Latinu i ostalima za koje je utvrđena odgovornost izrekne upozorenje pred otkaz.
Predložio je da nastavi s emitiranjem 'Latinice' zbog duge tradicije te emisije kao pokretača tema važnih za hrvatsko društvo, pri čemu su autoru dodijeljena brojna priznanja i nagrade za promicanje demokratskih vrijednosti.
U zaključcima HRT-a napominje se da treba voditi računa o utemeljenim primjedbama, profesionalnosti, nepristranosti priloga i rasprava i emisije u cjelini, te dalje prakticirati slobodu izbora tema i gostiju, uz profesionalnu autonomiju i odgovornost autora, urednika i suradnika.
Programskom vodstvu HRT-a predlaže se da osigura uvjete koji bi jamčili visoke profesionalne standarde i otklanjanje uočenih neprofesionalnosti emisije. 'Latinica' i slične emisije trebaju biti organizacijski tako postavljene da imaju posebnog urednika koji koordinira rad, sudjeluje u pripremama i odobrava objavljivanje emisije, pri čemu se ne smiju sputavati autorska ili novinarska sloboda i pravo na kritičnost, ističu na HRT-u." Kraj. Bilo je to tipično jugoslavensko komunističko priopćenje o uvođenju diktature, jer dobri nadurednik koji o svemu odlučuje, a ne sputava ničiju novinarsku slobodu, postoji samo u takvim priopćenjima.
Briljantna zamisao na koju se večeras komotno oslonio Galić rođena je šest dana ranije, u mudrim glavicama novinara Joška Martinovića, Damira Matkovića i Jure Ozmeca, koji su se na taj način kvalificirali za ljude koje je Galić napravio idiotima godine ili, u blažem slučaju, ispali su žrtve vlastite taštine i zavisti prema tuđoj uspješnoj emisiji. Pogledajmo njihov originalni i ekskluzivni
"ZAPISNIK POVJERENSTVA
sastavljen dana 4. siječnja 2006. u postupku utvrđivanja činjeničnog stanja i odgovornosti u vezi s emitiranom emisijom 'Latinica' od 12. prosinca 2005. Prisutni članovi Povjerenstva: Joško Martinović, predsjednik; Jura Ozmec, Damir Matković, Nevenka Šintić, Ivica Tomas. Povjerenstvo je pregledalo cijelu snimku emisije 'Latinica' te je saslušalo urednicu emisije Jagodu Bastalić, direktoricu programa Tanju Šimić i urednika i voditelja Denisa Latina, te je pregledalo dokumentaciju vezanu za gledanost 'Latinice', pisanu reakciju stožernog generala A. Tusa na izjavu sudionika emisije N. Ivankovića, pismo predsjednika 'Društva autora u medijima Article X' gosp. Denisa Kuljiša kao i podatke o reakciji javnosti.
Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja Povjerenstvo je z a k lj u č i l o:
U razgovornom (studijskom) dijelu emisije Povjerenstvo smatra da nije bilo povreda programskih obveza i načela, odnosno radnih obveza. U ostalom dijelu emisije prilozi (svi prilozi osim priloga Nataše Ban) su napravljeni površno pa se stječe dojam tendencioznosti. Iako po mišljenju urednika nije objavljen niti jedan netočan podatak Povjerenstvo smatra da su činjenice selektivno izmiješane i nedovoljno razdijeljene od komentara.
Uzevši u obzir visoku gledanost emisije, ali i njezin dugogodišnji doprinos demokratizaciji društva, Povjerenstvo smatra da bi urednike Latinice trebalo upozoriti kako se slične pogreške ne bi događale. Povjerenstvo smatra da je žestoka reakcija dijela javnosti na ovu emisiju prije posljedica okolnosti u kojima je emisija objavljena (nezadovoljstva zbog uhićenja generala Gotovine), nego samih tvrdnji izrečenih u emisiji (one su se u dosadašnjim emisijama 'Latinice' već pojavljivale kao i u drugim emisijama HRT-a).
Među uvjetima koji su i doveli do osnivanja ovog Povjerenstva je i nepostojanje jasne uredničke nadležnosti nad 'Latinicom', te je mišljenje Povjerenstva da je uspostava jasne uredničke nadležnosti neophodna. Što se tiče odgovornosti direktorice programa Povjerenstvo nije posebno utvrđivalo tu odgovornost s obzirom da je ona definirana Zakonom. Ovo mišljenje Povjerenstva dostavlja se glavnom ravnatelju HRT-a".
Cijela ta afera sad je zaključena, jer "Latinica" ide dalje. Do prvog skorog novog incidenta koji će izazvati isti hrvatski političari koji će na Latina i "Latinicu" nahuškati isti desničarski kal i najgori ološ, plus Žarka Puhovskog i Joškovo "Povjerenstvo" kao avangardu. Do tada bi se Sanader i hrvatski Sabor, zbog zagađenja koje su potaknuli, bar trebali ispričati hrvatskoj javnosti i Denisu Latinu i svim njegovim suradnicama i suradnicima.

BRISANI PROSTOR
Utorak, HRT 1, 21.05
četiri kaktusa
Vjerovali ili ne, na HRT-u postoji još zdravih snaga, ne stoje na mrtvoj straži protiv neprofesionalnosti "Latinice" samo povjerenici Martinović, Matković i Ozmec. Tu je i uvijek servilni Goran Milić, koji već trinaest godina, otkako je došao u Hrvatsku, čeka svojih pet ustaških minuta. Drugi prilog u svojoj večerašnjoj emisiji najavljuje ovako: "A sada jedno razmišljanje o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, potaknuti polemikama koje su se vodile proteklih tjedana na temu Tuđman – mediji. Unaprijed kažemo – naš prilog nije znanstven, nije ni profesionalno objektivan, samo je glazba jasno opredijeljena." Poslije ovih lijepih riječi išao je potpis "Ozana Bašić, pripremila" i nečuveno primitivan spot "Zlatnih dukata" za pjesmu "Sveto tlo hrvatsko". Stoje snaše ispod brda, pjevač počne sjetno "e, moj Franjo, svak' se klanj'o svemu što si činio", a onda one kao glas naroda zavijaju "oj Franina, k'o planina, domovina, o-oooj, sveto tlo-hrvatskooo". Uz tu divnu pjesmu išlo je sedam identičnih izjava koje su u nebo dizale pokojnika, a posebno se istakla Đurđa Adlešić s masnom kosom koju ni ovaj put nije stigla oprati, što je već uspjeh. Milić je to stvarno točno najavio kao jedno razmišljanje.
Oprostili bismo mu da ovim nasrtajem na "Latinicu" nije počeo mučiti starijeg čovjeka. Zadovoljno, s dva debela prsta provokativno trljuckajući bradu, upitao je g. Božu Novaka što misli o prilogu koji je upravo vidio. Ovaj 80-godišnji Savkin pionir, koji se u posljednje vrijeme voli predstavljati kao novinar, naravno da je pohvalio prilog, jer je cijelog života uvijek slušao što mu se zapovjedi. A povjerenički trio neka sad zbog neprofesionalnosti kazni Milića.

ŽIVOT JE LIJEP
Petak, HRT 1, 16.35
kaktus
Voditeljica nam obećava najslađim glasom da ćemo, između ostalog, saznati kako napreduje Uršulina trudnoća, ni manje ni više. Uršula je Uršula Tolj, članica skupine "Živahne, mlade i simpatične", koju čine još i Mirjana Hrga, Maja Vučić, Maja Sever i Mirna Zidarić. Pothvati članica ove fluidne TV grupe, što god one radile, ne izazivaju širu pozornost, najviše do 2 % gledanosti, što je kriterij za prijem u članstvo.


NEDJELJOM POPODNE
Nedjelja, HRT 1, 16.55
kaktus
Voditelj Ferlin hvali se kako se cijelo njegovo kino dva sata smijalo hrvatskom filmu "Što je muškarac bez brkova i bez reklame (on je goli Hribar)". Danas u 15.50 h u "Cinestaru", javljamo g. Ferlinu, nitko se ovoj promašenom i primitivnom djelcu nije smijao, osim (budimo objektivni) tri babe koje su povremeno kikotale na njima proste riječi.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika