Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Nacionalova redakcija

MAĐARSKA

Szabó surađivao s tajnom službom

Jedan od najvećih mađarskih filmskih režisera, oscarovac István Szabó priznao je da je svojedobno bio doušnik tajne službe, ali tvrdi da je to bio samo zato da spasi prijatelja od smrti. Prošlog je tjedna mađarski tjednik Élet és Irodalom objavio dugačak, dokumentirani članak u kojem je tvrdio da je Szabó od 1957. do 1963. pisao izvještaje o svojim znancima i prijateljima tajnoj službi pod pseudonimom Endre Kepesi. U njima je opisivao kako se njegovi znanci ponašaju, kakve stavove zauzimaju, što je zanimalo tajnu službu u to vrijeme komunističkog režima. Bilo je to u Mađarskoj vrlo osjetljivo razdoblje. Nakon velike pobune protiv komunističkog režima u jesen 1956. koju su slomili sovjetski tenkovi, ubivši u Budimpešti i drugim gradovima velik broj ljudi, počela je žestoka represija tijekom koje su pohapšeni mnogi ljudi koji su sudjelovali u pobuni ili su je simpatizirali, a prema nekim procjenama tada ih je smaknuto oko 2000.
Szabó, koji je za svoj film "Mefisto" 1981. dobio Oscara, priznao je da je surađivao s tajnom policijom, ali tvrdi da je to činio samo zato da zaštiti i pomogne kolegi koji je zbog svoje aktivnosti u pobuni mogao završiti na vješalima. On nije imenovao tog svojeg kolegu, ali je napomenuo: "Zahvalan sam za sudbinu koja me zadesila jer sam na kraju mogao biti ponosan na ono što sam učinio. Moj rad za tajnu policiju bio je najveća hrabrost u mom životu."
Bilo je to u doba dok je još bio student. Kad se počeo time baviti, imao je samo 19 godina. Osim "Mefista" snimio je još nekoliko zapaženih filmova, a često se bavio odnosom pojedinca i represivnog režima. U "Mefistu" se bavio sudbinom glumca koji je, da bi mogao razviti karijeru, surađivao s nacistima, u filmu "Pukovnik Redl" poznatim špijunom iz doba Austro-Ugarske, a u filmu "Stoljeće ljubavi i mržnje" ("Sunshine") sudbinom židovske obitelji i pod fašizmom i pod komunizmom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika