Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Nacionalova redakcija

BELGIJA

Na dražbi nedavno nađene Hitlerove slike

Dosad nepoznate slike nacističkog vođe Adolfa Hitlera, koje je napravio dok je bio vojnik na zapadnom frontu u Prvom svjetskom ratu od 1916. do 1918. naći će se uskoro na dražbi u Velikoj Britaniji. Riječ je o 21 akvarelu i crtežu, koje će na prodaju dati dražbovaonica Jeffreys u malom mjestu Lostwithiel u engleskoj pokrajini Cornwall. Vlasnik tih slika je neki Belgijanac, koji se nije htio identificirati, a navodno su te slike sedamdesetak godina bile pohranjene na njegovu tavanu.
Na slikama su razne vedute iz sjeverne Francuske i Belgije, a sve prikazuju krajolik ili zdanja u radijusu od 15 kilometara od mjesta gdje je Hitler kao njemački vojnik bio stacioniran. Na većini slika je i njegov karakterističan potpis iz onog vremena. Zbog mogućnosti da je riječ o prijevari u tijeku je još uvijek stručna ekspertiza tih slika, a ono što je dosad otkriveno upućuje na to da su slike vjerojatno autentične. Papir na kojem su slike napravljene potječe iz onog vremena.
Hitler je imao ambiciju da postane slikar. Rodio se u malom mjestu na granici Njemačke i Austrije, majka mu je umrla kad je imao 19 godina, a tada je otišao u Beč nadajući se da će se zahvaljujući svojem slikarskom talentu uspjeti upisati se na slikarsku akademiju te postati profesionalni slikar. No njegove slike nisu impresionirale prijemnu komisiju te je odbijen. Ipak, nekoliko godina, sve do Prvog svjetskog rata. pokušavao je preživjeti od svojih slikarija, pa ih je prodavao na ulici, te preuzimao razne poslove crtanja reklama za trgovine i poduzeća u Beču. Nastavio je slikati i dok je živio u Münchenu, a potom i kad je mobiliziran kao vojnik na frontu.
Njegove slike stručnjaci smatraju vrlo lošim amaterskim radovima, ali one danas imaju stanovitu, ne baš osobito veliku, kolekcionarsku vrijednost s obzirom na to što je njihov autor poslije postao. Vjeruje se da bi te slike mogle na dražbi dosegnuti cijenu do 4000 funti po komadu.

Vezane vijesti

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Adolf Hitler kokainom je liječio sinuse i česte upale grla, ubrizgavao si je ekstrakt od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika