Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

'Basler životno osiguranje lani je povećalo premiju 85 posto'

Igor Đurić, čelni čovjek Baslera, prvog švicarskog osiguravatelja u RH, govori o poslovnim rezultatima i planovima razvoja

Basler, prvi švicarski osiguravatelj u Hrvatskoj, ove godine obilježava petu godišnjicu poslovanja. U tom razdoblju ono je, kroz Basler osiguranje d.d. i Basler životno osiguranje d.d., ostvarivalo prosječni godišnji premijski prirast od 84 posto. U Basleru danas, zahvaljujući posebno prilagođenim proizvodima, policu osiguranja ima 60 posto doktora medicine i stomatologije, čime ono zauzima vodeću poziciju u liječničkom segmentu, a u 2005. tvrtka je ukupno ostvarila 4,5 milijuna eura premije. Jedinstvenost Basler osiguranja je u tome što je ono prvi slučaj u Hrvatskoj gdje se neprofitna organizacija udružila u mješovito poduzeće s nekom tvrtkom. Tako u vlasničkoj strukturi Baslera s po 24,99 posto sudjeluju Hrvatska liječnička komora i Hrvatska stomatološka komora, dok ostatak udjela drži švicarski vlasnik. O poslovanju osiguranja, budućim planovima razvoja i širenju na ostatak regije, razgovarali smo s predsjednikom Uprave Baslera u Hrvatskoj Igorom Đurićem.
NACIONAL: Kako procjenjujete poslovanje Baslera u Hrvatskoj u proteklih pet godina?
- Bitno je naglasiti kako je Basler osiguranje poslovalo s dobiti već nakon tri, a Basler životno osiguranje nakon četiri godine djelovanja na hrvatskom tržištu, što je za osigurateljni bizinis izuzetan uspjeh. U samo pet godina Basler je u Hrvatskoj u liječničkom segmentu ostvario tržišni udio od 60 posto.
NACIONAL: Kakve ste poslovne rezultate ostvarili u 2005.?
- Prošlu poslovnu godinu i Basler osiguranje d.d. i Basler životno osiguranje d.d. završili su s ostvarenom dobiti. Policirana premija Basler osiguranja d.d. iznosi 21,6 milijuna kuna što je povećanje od 37 posto u odnosu na 2004. Ostvarena dobit za godinu koja završava 31. prosinca 2005., iznosi 1,03 milijuna kuna. Prema nerevidiranim podacima Basler životno osiguranje d.d. ima zaračunatu premiju od 14,7 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na 2004., za 85 posto. Ostvarena dobit prošlu godinu iznosi 33.500 kuna. Omjer premija i šteta iznosi 1,8, a povrat na investicije je 10,43 posto.
NACIONAL: Kakvi su vam planovi razvoja u ovoj godini?
- Strategiju razvoja Basler osiguranja zasnivamo na proširenju i unaprjeđenju portfelja osiguranja u ciljnim segmentima tržišta putem jedinstvenih proizvoda koji će u kombinaciji sa proizvodima životnih osiguranja u potpunosti zadovoljiti potrebe naših klijenata. Proširit ćemo suradnju novim distributivnim kanalima u bankarskom sektoru. Od financijskih pokazatelja značajno je navesti da u 2006. planiramo dovesti omjer šteta na razinu od 53 posto, kombinirani omjer na 98 posto, a povrat na kapital na 8,8 posto. Strategija razvoja Basler životnog osiguranja u 2006. godini temelji se na proširenju prodajnih potencijala izgradnjom snažnog vlastitog prodajnog kanala uz permanentno unaprjeđenje back office strukture.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika