01.02.2006. / 13:03

Autor: Ante Pavić

BJANKO MANDATI

Vlada raspušta vlast u lokalnim jedinicama gdje je bilo trgovanja mandatima

Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček izjavio je u srijedu da će u četvrtak Vlada raspustiti predstavnička tijela u Velikoj Gorici te Požeško-slavonskoj i Dubrovačko - neretvanskoj županiji gdje je bilo nezakonitih radnji, trgovanja mandatima i bjanko ostavkama. Vlada će u tom gradu i županijama i imenovati povjerenike. Istaknuo je da će se izbori u tim lokalnim jedinicama održati u zakonskom roku, dakle u roku od 60 dana u kojemu povjerenik treba pripremiti grad, odnosno županiju za izbore i zajamčiti normalno funkcioniranje tih jedinica. Maček je odbacio tvrdnje da se na takav korak Vlada odlučila pritisnuta reakcijama javnosti i političkih stranaka. Dodao je da Hrvatski sabor raspravlja o Vladinom prijedlogu da se izmjeni Zakon o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela i tako spriječe kasnije manipulacije vijećničkim mandatima.

Državni tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu Antun Palarić najavio je u srijedu u Saboru da će Vladi predložiti predložiti raspuštanje predstavničkih tijela i raspisivanje novih izbora u jedinicama lokalne i područne samouprave za koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bjanko ostavki vijećnika. Napomenuo je da je Vlada, zbog slučajeva u predstavničkim tijelima Velike Gorice te Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje se vlast formirala na temelju bjanko ostavki vijećnika, zatražila i dobila stručno mišljenje Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. U tom mišljenju, kazao je Palarić, potvrđen je načelan stav Vlade da mandat pripada vijećniku, da mu se ne može oduzeti mimo njegove volje. Palarić je ocijenio da će navedene mjere, uz predložene zakonske izmjene, ubuduće spriječiti slučajeve da netko u ime a mimo volje vijećnika raspolaže mandatima.
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da bi Vlada već danas ili na sutrašnjoj sjednici mogla naložiti raspuštanje Gradskog vijeća Velike Gorice te skupština Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika