Objavljeno u Nacionalu br. 534, 2006-02-06

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Sjajni screwball

'Sportska groznica' braće Farrelly izvrstan je prikaz suvremenih muško-ženskih odnosa

Dean ŠošaDean ŠošaIako repertoar sve malobrojnijih hrvatskih kinodvorana već odavno nije bio tako bogat i šarolik, "Sportska groznica" braće Farrelly zaobišla je kina i svoju hrvatsku premijeru doživljava na DVD-u. Popularnost Petera i Bobbyja Farellyja posljednjih je godina prilično smanjena i hrvatski gledatelji baš i nisu ludi za bejzbolom, no teško je povjerovati da su svi opskurni američki hitići koje imamo prilike gledati u kinima isplativija roba od najnovijeg filma tvoraca megahitova "Svi su ludi za Mary" i "Glup gluplji". Šteta je tim veća jer je preskočen najbolji film koji su braća snimila još od 1998. i spomenute "Mary".

Braća Farrelly najzanimljiviji su redatelji filmskih komedija posljednjih 10-ak godina, iako ih brojni kolege preziru a domaći ne uvrštavaju u Filmski leksikon. Optuživani za vulgarnost, primitivizam i infantilnost, Farrellyjevi su među rijetkim filmašima koji još uvijek studiozno i odraslo pristupaju nekoć najpopularnijem filmskom žanru - komediji. Među stvarima za koje su braća optuživana najbesmislenija je ona da mrze svoje likove. Farrellyjevi vole junake priča koje pričaju i nisu hendikepirani, priprosti i debeli ti kojima se rugaju. Daroviti filmaši rugaju se nama i našim amoralnim i malograđanskim načinima na koje doživljavamo druge i slabije od sebe, načinima među koje spada i tzv. politička korektnost i filmska kritika svedena na pljuvanje po onome što ne razumije. Neozbiljna recepcija Farrellyjevih od brojnih kolega uzrokovana je činjenicom da braća djeluju unutar većini kritike još uvijek omraženog hollywoodskog sustava ispod čije površine obično grebu tek najokorjeliji filmofili poput Toma Gotovca koji je u kolumni svojedobno objavljenoj u Nacionalu zaključio kako je "Glup gluplji" najpametniji film te godine prikazan u kinu. Braća Farrelly itekako su ozbiljni autori koji svojim urnebesnim komedijama bližima apsurdu i nadrealizmu negoli današnjem Hollywoodu nenametljivo ali intrigantno propitkuju prirodu filmskog humora, razloge zbog kojih se smijemo i odnos koji imamo prema osobama koje se ismijavaju. Opisani pristup karakterizira sve njihove filmove, s tim da je ponajbolji među njima "Svi su ludi za Mary"- značajan i zbog sulude interpretacije screwball komedije, jednog od najzanimljivijih i najsubverzivnijih hollywoodskih podžanrova.

"Sportska groznica", snimljena prema glasovitoj "Nogometnoj groznici" (Fever Pitch) Nicka Hornbyja, nastavak je njihova bavljenja screwballom. Kako Farrellyjeve nije zanimao nikakav intertekstualni odnos s Hornbyjevim književnim predloškom, recimo samo da su ga interpretirali vrlo slobodno, a kako žive u državi u kojoj je nogomet popularan koliko i kod nas golf, predmet opsesije glavnog junaka nije nogomet nego njima omiljeni bejzbol. "Sportska groznica" sjajna je screwball komedija, oslonimo li se na njezinu definiciju kao humornog prikaza muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu, krcatog vratolomnim dijaloškim partijama, snažnim i emancipiranim ženskim likovima i subverzivnim prikazom klasnih i društvenih suprotnosti. Junaci Farrellyjevih su romantični i dobroćudni profesor, opsjednut bejzbolom i fanatičnom odanošću Boston Red Soxima, i ambiciozna poslovna žena koja će s njim započeti romantičnu vezu iako je kolegice upozoravaju da je on profesor i da, ako je dobar, zašto je ostao samac i u tridesetoj.

Njihova romanca započinje zimi, u pauzi između dviju sezona bejzbola, i naizgled je savršena, no čim dođe toplije vrijeme, profesorova ljubav prema bejzbolu sve je teže uskladiva s vezom kakvu bi željela bilo koja žena, a pogotovo neka "uspješnija" od njega. Priča o ljubavnim problemima profesora i uspješne poslovne žene u interpretaciji braće Farrelly, koji su se klasnim razlikama poigrali i u podjeli uloga (uspješnoj i slavnoj Drew Barrymore suprotstavljen je puno manje uspješan Jimmy Fallon), prerasta u univerzalnu borbu spolova, žena koje ne mogu shvatiti kako je moguće uživati u nečem toliko nesvrhovitom kao praćenje utakmica i muškaraca koji žele biti dio nečega većeg od sebe, gubitnički darujući ljubav onome što ih ne može povrijediti i prevariti. Brz, duhovit i povremeno sjetan film braće Farrelly jedan je od onih u kojima nema negativaca - razlike između spolova su toliko duboke da natkriljuju uobičajene podjele na dobro i zlo. Lakoća kojom Farrellyjevi nižu događaje, profiliraju likove i unutar jednostavne priče dodiruju neka fundamentalna pitanja muško-ženskih odnosa asocira na filmove starih majstora poput Lubitscha, Hawksa, Capre ili Prestona Sturgesa. Nagomilane i nepremostive razlike među spolovima braća Farrelly, naravno, okončavaju happyendom, pokazujući poput brojnih klasičnih autora da im je od cjelovitosti priča i svjetova kojima se bave ipak važniji osjećaj koji će gledatelj imati nakon izlaska iz kinodvorane. "Sportska groznica" je romantičan film, na onaj suptilan i otužan način kao i romantične pjesme legendarnog kantautora Nicka Draka, čija skladba "Northern Sky" podcrtava najemotivniji trenutak filma. Romantika, smijeh i zabava već dugo nisu najpoželjnije odrednice u prosudbi vrijednosti umjetničkih djela, no možemo se nadati da će onaj dio kritike kojem je glavno mjerilo vrijednosti filma pesimizam njihovih autora, na kraju progledati poput glavnog junaka najbolje hollywoodske komedije svih vremena, "Sullivanovih putovanja" Prestona Sturgesa.

CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Fever Pitch, am. romant. komedija, 2005.
R: Peter i Bobby Farrelly
GL: Drew Barrymore, Jimmy Fallon, Jack Kehler, Jessamy Finet, Ione Skye
FILM: 5
DVD: 3

SLOMLJENO CVIJEĆE
DISCOVERY
DVD+VHS

Nakon što je godinama bio guru brojnim mladim filmašima diljem svijeta, kultni američki filmaš Jim Jarmusch prepustio se i sam tuđim utjecajima, osmislivši "Slomljeno cvijeće" na tragu "Izgubljenih u prijevodu" Sofije Coppole i "Gospodina Schmidta" Alexandera Paynea, autora koji, pošteno govoreći, puno duguju nekim ranijim filmovima ovog pionira američke nezavisne scene. "Slomljeno cvijeće" odiše redateljskim minimalizmom, jezičnim i metafilmskim poigravanjima, montažnim elipsama i ostalim karakterističnim Jarmuschevim autorskim burgijama, i valja ga uvrstiti među kreativne vrhunce jednog od rijetkih suvremenih redatelja čiji je stil raspoznatljiv već nakon pet minuta gledanja bilo kojeg njegova filma.

Broken Flowers, am.-franc. humorna drama, 2005.
R: Jim Jarmusch
GL: Bill Murray, Jeffrey Wright, Sharon Stone, Jessica Lange, Tilda Swinton
FILM: 4
DVD: 2


AZIL
VTI
DVD+VHS

Drama "Azil" Davida Mackenzieja korak je unatrag u odnosu na prethodno djelce tog talentiranog škotskog redatelja, hvaljeni film "Mladi Adam". Priča o ženi uštogljenog liječnika, pomoćnika ravnatelja jedne izolirane psihijatrijske ustanove, koja se upušta u strastvenu vezu s pacijentom-zatvorenikom, osuđenim zbog okrutnog umorstva supruge, započinje zanimljivo, kao drama o muško-ženskim odnosima sredinom prošloga stoljeća, prožeta suptilnim nagovještajima neobuzdane seksualnosti glavne junakinje. Nažalost, nakon otprilike pola sata filma, Mackenzie odustaje od tematiziranja ljudi, okoline i epohe te se prepušta banalnom nizanju erotskih prizora i registriranju autodestruktivnih crta karaktera svoje glavne junakinje, koje na kraju pokopaju i nju i film.

Asylum, brit.-irska drama, 2005.
R: David Mackenzie
GL: Natasha Richardson, Hugh Bonneville, Gus Lewis, Ian McKellen
FILM: 2
DVD: 1


ZU RATNICI
BLITZ
DVD+VHS
"Zu ratnici" Tsuija Harka nešto su između nastavka i suvremene verzije dvadesetak godina starijeg filma tog hongkonškog majstora "Zu: Warriors of the Magic Mountain", iako se iz kriminalne kopije koju je domaći distributer objavio na DVD-u jedva može iščitati da je riječ o filmu. Narativno ionako teško uhvatljivo Harkovo djelce, u skraćenoj, 77 minuta kratkoj verziji posve je nerazumljivo, dok o navodno predivnoj vizualnoj komponenti možemo samo sanjariti, gledajući jezivi 4:3 format slike. Sve u svemu, ovo druženje s Harkom najuputnije je preskočiti i pričekati, nadajmo se, kinodistribuciju njegova najnovijeg filma "Chat gim" / "Seven Swords", s otvorenja prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

Shu shan zheng zhuan / Zu Warriors, hongk.-kin. fant. akcić, 2001.
R: Tsui Hark
GL: Ekin Cheng, Cecilia Cheung, Louis Koo, Zhang Ziyi

OSTALI NOVITETI

SERENITY: BITKA ZA BUDUĆNOST - BLITZ
VELIKI POHOD - UCD
GIMNAZIJA ZA HEROJE - CONTINENTAL
IZNOGUD - BLITZ
NOĆNI LET - BLITZ
KRLETKA - CONTINENTAL
ZAKOPANI SNOVI - CONTINENTAL

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika