Objavljeno u Nacionalu br. 535, 2006-02-13

Autor: Eduard Šoštarić

GAZETA

Nema mira na HRT-u

U borbu za HTV uskoro će se uključiti financijski inspektori

Zbrka oko Hrvatske televizije koju je izazvao Tomislav Marčinko, kada je nedavno optužio vodstvo HRT-a za izdaju nacionalnih interesa, izazvala je interes u institucijama Europske unije. Visokopozicionirani dužnosnik EU ovih je dana u razgovoru za Nacional iznio mišljenje da i taj incident pokazuje kako vlada Ive Sanadera nije odustala od preuzimanja nacionalne televizije. Premda u EU nitko izričito ne povezuje premijera i Marčinkov istup, Nacionalov sugovornik ipak ističe da dio HDZ-a sasvim sigurno nije odustao od eliminacije Mirka Galića i njegovih ljudi. Zanimljivo je da gotovo istovjetnu tezu zastupaju i pojedini članovi Vijeća HRT-a i televizijski urednici.
"Sanaderova vlada i dalje preko svojih ljudi vrši pritisak na Vijeće. Više nije riječ o otvorenim napadima, nego perfidnom pokušaju izazivanja nestabilnosti. Desno orijentiran dio Vijeća već je tri puta odbio izvještaj o vanjskim produkcijama, premda su sporne samo dvije-tri sitnice, i time stvaraju dojam da vodstvo HTV-a sudjeluje u sklapanju sumnjivih poslovnih ugovora", smatra jedan od vodećih urednika na Televiziji.
Do vodećih kadrova nacionalne televizije došla je informacija prema kojoj Financijska policija uskoro namjerava poslati dvojicu inspektora sa zadatkom provjere svih poslova s vanjskim producentskim kućama. Iako su inspekcije na Hrvatskoj televiziji gotovo svakodnevne, najnovija se tumači kao pokušaj kompromitacije Galića i suradnika. Da je Vijeće prihvatilo izvještaj ogradivši se od spornih dijelova, ne bi bilo razloga za intervenciju financijskih inspektora. Ovako mogu provjeravati poslove sve do lipnja, kada će se ponovno raspravljati o istom pitanju.
"Marčinko sasvim sigurno ima potporu desnice, iako sumnjamo da je iza skandala Ivo Sanader. Riječ je o neciviliziranom ispadu u kojem se prozivaju Srbi kao da smo se vratili u 1993., a to je retorika koja HDZ-ovoj vladi više nikako ne odgovara. Sanaderov cilj je ulazak u EU i sasvim sigurno se neće upuštati u ovakve eskapade", smatra jedan od najbližih Galićevih suradnika. Prema njegovim riječima, mnogo je veća vjerojatnost da je Marčinko instruiran od nekih osoba iz Zaklade za obranu Ante Gotovine. Kao dokaz svoje tvrdnje navodi istupe Ante Đapića i Ivića Pašalića, koji su se prošli tjedan izjasnili za provođenje lustracije.
Kada je riječ o Marčinku i Liliću, čak i najbliži Galićevi suradnici optužuju glavnog ravnatelja što ih je vratio na posao. Spominju i njegovu neshvatljivu odluku kojom mu je dodijelio koeficijent 15, kakav ima samo Marija Nemčić, što donosi plaću od 17.000 kuna. Pritom je nejasno bavi li se bilo čime bitnim kao savjetnik. Kako bi ih nečim zaposlio, Galić je Marčinka i Lilića zadužio da osmisle koncepciju Trećeg programa, a u prvoj varijanti uz njih su bili Aleksandar Kostadinov i Božo Sušec. Kostadinov se ubrzo povukao, poslije i Sušec, a o količini Lilićeva i Marčinkova uloženog truda govori podatak da treći kanal iz dana u dan osmišljava jedna osoba, Tanja Duboković i jedan suradnik. U početku je ideja zamišljena kao stvaranje sportskog kanala koji bi vodili Lilić i Marčinko a nadgledao Galić. Koliko je Treći program kvalitetno osmišljen, svjedoči podatak da je emitiranje najavljeno za kraj prosinca 2005., a sada se spominju travanj ili svibanj. Poznavatelji situacije na HTV-u tvrde da se ni tada neće ništa dogoditi.
Iako smatra da je nevin, i Mirko Galić odgovoran je za nastalu situaciju. Upravo je zahvaljujući njemu Marčinko imenovan direktorom izdavačke kuće Orfej, koja je trebala producirati HRT 3. Orfej je prilično bizarna institucija koja je godinama stvarala gubitke od 5 do 7 milijuna kuna. Čak ni članovi Vijeća HRT-a nisu znali zašto ga HRT-ovo vodstvo nije ugasilo. Onda im je dodijeljena organizacija "pljeskača", što je televizijski izraz za osobe koje u emisijama sjede na tribinama. Orfej je od njihovih honorara uzimao proviziju i tako sada napokon posluju pozitivno. Isto tako, potpuno je nejasno što radi Miroslav Lilić. "Njega je pregazilo vrijeme i nije sposoban koncipirati bilo kakav moderniji program. On je dio Galićevih kompromisa zbog kojih više nitko pretjerano ne očajava uslijed napada kojima je izložen ravnatelj HRT-a", pojašnjava jedan od urednika.

Vezane vijesti

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Tvrtka Allianz osiguranje je 2007. godinu zaključila s ukupnim premijskim prihodom od 1,06 milijardi kuna, što je 21,7 posto više nego u 2006. Time… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika