14.02.2006. / 16:30

Autor: Ante Pavić

HAAŠKI TRIBUNAL

Milošević izlazi iz pritvora u Haagu

Beogradski list Kurir piše kako bi sudsko vijeće Haškog tribunala trebalo u srijedu donijeti odluku kojom će Slobodanu Miloševiću biti dozvoljen odlazak iz haaškog pritvora na liječenje u Moskvu. "To je gotova stvar. Milošević sigurno ide u Moskvu. Sve je dogovoreno i stavljeno na papir. Milošević je pristao na sve uvjete koji su mu postavljeni", tvrdi dobro obaviješten izvor Kurira blizak Tribunalu. Ruska je vlada početkom siječnja poslala garanciju Haaškom tribunala kojom jamči za Miloševića.Jedan od najbližih Miloševićevih suradnika Milutin Mrkonjić rekao je da je i on dobio neslužbene informacije da je pozitivna odluka Haškog suda "izvjesna".
Alexandra Milenov iz Ureda za odnose s javnošću Haškog tribunala nije mogla potvrditi kada će se razmatrati zahtjev za liječenje Miloševića u Moskvi, jer, kako je objasnila, Statut Tribunala ne propisuje rok  za odlučivanje.
Istaknula je da je Milošević morao potpisati "seriju obećanja'', o kojima nije željela govoriti i dodala da su te izjave "povjerljiv aneks", čije je otkrivanje zabranjeno. Kurirov izvor, međutim, otkriva da je riječ o nekoliko obećanja, od kojih je najznačajnije ono da Milošević nema ništa protiv da se proces nastavi i bez njega. "Iako se službeno priča da će Milošević ostati u Moskvi samo nekoliko dana, on zapravo tamo odlazi i s mogućnošću da se i ne vrati.  Naime, haški suci strahuju da bi Milošević mogao umrijeti prije kraja suđenja. Zbog toga su i pristali na dogovor da on ode u Moskvu, a oni nastave suđenje bez njega. Naravno, suđenje bi bilo okončano po kratkom postupku, i naravno, s osuđujućom presudom", navodi Kurirov sugovornik, koji tvrdi da je dogovoreno i da Milošević ostane izdržavati kaznu u Rusiji. U moskovskom Institutu Bakuljin sve je spremno za njegov doček. Posebno je preuređen jedan dio zgrade za prijem pacijenta, ali i prostorije za specijalno osiguranje te administraciju Haškog suda.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika