17.02.2006. / 14:46

Autor: Ivan Duvnjak

SPLIT

Pas izgrizao tri djevojčice, gradske vlasti nemoćne

Unatoč velikom povećanju broja pasa i njihovih napada na ljude iz gradske uprave poručuju da mogu samo apelirati na vlasnike pasa, barem dok se kazne drastično ne povećaju

Nakon novog brutalnog napada psa na tri devetogodišnje djevojčice koji se dogodio u četvrtak u splitskom predjelu Brda veterinarka Zdenka Filipović za Nacional je u petak izjavila da ovaj problem u Dioklecijanovom gradu poprima ozbiljne razmjere. Iz gradske uprave Splita, odvjetnik Mile Marušić kazao je za Nacional da su za ovakvo stanje krive preniske kazne za nesavjesne vlasnike.

Rotvajler star godinu i pol dana ugrizao je djevojčicu za ruku i bacio na pod, drugu je zubima uhvatio za bedro, a treću je također ugrizao za ruku i vukao nekoliko metara. «Vlasnici nisu svjesni odgovornosti koju imaju. U zadnjim napadima radilo se o psima teškim preko 20 kilograma koji bi po zakonu morali biti na povodniku i s brnjicom. Ovo što se trenutno događa u Splitu je strašno. Ja se bavim životinjama kao profesijom i volim ih, no moram priznati da današnji vlasnici maltretiraju svoje sugrađane. U liftu, u parkovima i na dječjim igralištima, ti psi se kreću gotovo potpuno bez nadzora i plaše ostale ljude» istaknula je splitska veterinarka.
Veterinarka Zdenka Filipović tvrdi da su mjere poduzete od strane grada Splita za sada bez učinka, svaki dio grada ima određena područja za šetnju pasa, no vlasnici se na to ne obaziru. «Uz napade na ljude, pogotovo djecu, još jedan problem je sve naglašeniji. Pseći izmet na svakom koraku kvari sliku o Splitu kao atraktivnom turističkom odredištu» dodala je Zdenka Filipović.
Marušić pak kaže u obranu gradskih vlasti da su poduzeli sve što su mogli: «Mi smo organizirali higijenski servis i ove godine iz proračuna izdvojili 700 000 kuna za njegov rad. Donijeli smo i odluku o držanju pasa, ali naši komunalni inspektori koji su zaduženi za provođenje tih odredbi mogu naplatiti kaznu do svega 100 kuna. Mi jednostavno možemo samo apelirati na svijest vlasnika pasa, barem dok se kazne drastično ne povećaju.»
Podsjetimo, svega desetak dana ranije dogodio se još teži incident. Vučjak i rotvajler napali su dvojicu 14-godišnjaka pored poljudskog stadiona. Jednog je vučjak čak pokušao dohvatiti i za vrat. Na svu sreću nije uspio, no razderao je dječaka po ruci i nozi. Napadnuta djeca i njihovi roditelji u teškom su šoku pogotovo zbog reakcije vlasnika, naime, u slučaju napada na djevojčice vlasnik je rekao da je sve prenapuhano i da se radi o lakšim ozljedama, dok se kod prvog napada vučjaka i rotvajlera vlasnik krio sve dok ga policija nije pronašla.

Vezane vijesti

Video: Pas koji se panično boji Julije Roberts

Video: Pas koji se panično boji Julije Roberts

Popularna američka glumica Julia Roberts oduševljava svoje obožavatelje diljem svijeta. No, da njena karakteristična velika usta i prodorne oči mogu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika