Objavljeno u Nacionalu br. 537, 2006-02-27

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Buvaču prijeti sudska tužba Ministarstva

Bivši veleposlaniku Japanu zbog knjige bi mogao i odgovarati

  Kontroverzna knjiga "U službi kod japanskog cara", koju je nedavno objavio bivši hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Buvač, zadnjih dana dobiva sve ozbiljnije prigovore. U toj je knjizi Buvač objavio svoje dnevničke zapise tijekom službovanja u Tokiju, koji su puni tračeva, privatnih podataka i informacija kojima, po mišljenju mnogih, ondje nije mjesto. Zbog odavanja poslovnih tajni i privatnih podataka, nekadašnjem novinaru Dragi Buvaču prijeti sudska tužba koju bi Ministarstvo vanjskih poslova moglo podnijeti protiv njega, jer ga Zakon o državnim službenicima obvezuje na čuvanje tajni i podataka koje je stekao tijekom svog službovanja, a ta je obveza na snazi i nakon prestanka njegove službe još pet godina. Kako ističu Nacionalovi izvori, Buvačeva knjiga naljutila je i japansku stranu, pa je prije nekoliko dana japanski veleposlanik u Hrvatskoj suradnicima ministrice Kolinde Grabar-Kitarović prenio nezadovoljstvo japanske vlade objavom tog pisma, no u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu Nacionalovu novinaru rečeno je da Japan još nije uložio nikakav službeni prigovor zbog Buvačeve knjige, među ostalim i zato što ju još nisu preveli na japanski, na čemu se posljednjih dana ubrzano radi.
  Buvačeva knjiga izazvala je iznenađenje i negativne reakcije u cijeloj diplomatskoj struci, o čemu je za Nacional nekadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rekao: "Dragu Buvača nikad nisam ni vidio ni čuo, ali smatram da je tom knjigom dovoljno rekao o sebi. On se možda poveo primjerom britanskog ambasadora u Sjedinjenim Državama koji je također nakon isteka službe napisao knjigu, no njegov britanski kolega iznio je zanimljive informacije i političke analize, dok se Buvačeva knjiga, na žalost, bavi samo tračevima i privatnim informacijama čije je iznošenje u javnost degutantno."
  Da je Drago Buvač krajnje kontroverzna osoba, potvrdio je i Nacionalov izvor iz Ministarstva vanjskih poslova: "Buvač je objavljivanjem svoje knjige prekršio brojne principe, no kod njega očito nema nikakvih moralnih kočnica. To što je objavio nije knjiga o Japanu ili odnosima naših dviju zemalja, nego najgore prizemno štivo. Uostalom, Buvaču očito bolesno treba pažnja, jer se kao veleposlanik u Japanu uopće nije iskazao, odnosno, bio je loš, neučinkovit i konfliktan čovjek, o čemu svjedoče brojne pritužbe koje su tijekom njegova mandata pristizale u Ministarstvo u Zagrebu. Naime, koliko god da je Japan daleko, naši sportaši i biznismeni često odlaze i onamo, i nekolicina njih imala je niz neugodnih susreta i problema s veleposlanikom Buvačem. Najekstremniji primjer bio je posjet Mirka Filipovića Japanu, kad ga je na prijem pozvao i sam japanski premijer. Međutim, Buvača uopće za to nije bila briga, tako da su Filipović i njegov tim poslali u Zagreb ogorčeno pismo u kojem su se žalili na takvo Buvačevo ponašanje."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika