02.03.2006. / 15:00

Autor: Miljenka Čogelja

NUKLEARNI PROGRAM

Iran optužio SAD da sabotira ruski prijedlog, Indija i SAD postigle nuklearni sporazum

Iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Larijani optužio je u četvrtak u Moskvi Sjedinjene Američke Države da sabotiraju ruski prijedlog kompromisnog rješenja iranskog nuklearnog programa, prenijela je ruska agencija Interfax. «Inzistiranje američke strane na transferu iranskog nuklearnog predmeta Vijeću sigurnosti UN-a predstavlja uništenje ruskog prijedloga», izjavio je Larijani. Službena Moskva je predložila obogaćivanje urana za iranske nuklearne centrale u Rusiji uz pomoć u gradnji infrastrukture kako bi na taj način smirili napetost i strah Zapada da će Iran koristiti tehnologiju obogaćivanja za izradu nuklearnog oružja.

S druge strane američki predsjednik George Bush i indijski premijer Manmohan Singh nakon cjelonoćnog pregovaranja sklopili su sporazum kojim se Indiji nakon više desetljeća omogućava pristup zapadnoj tehnologiji i gorivu za atomske centrale. Glavni preduvjet bio je odvajanje indijskog nuklearnog programa na civilni i vojni dio. Ovim sporazumom bit će ukinute dosadašnje sankcije protiv Indije, a New Delhi će odobriti slobodan pristup kontrolorima njihovih civilnih atomskih postrojenja. Nakon što su indijski premijer i američki predsjednik pozdravili i pohvalili ovaj sporazum kao kamen temeljac strateškog partnerstva između SAD-a i Indije, Bush je izjavio kako «američki narod mora razumjeti da su trgovina i diplomatski odnosi s Indijom u njihovom interesu." Dolazak Georga Busha u Indiju bio je popraćen demonstracijama desetaka tisuća ljudi koji prosvjedovali protiv američke intervencije u Iraku i ujedno zahtjevali da Indija vodi neovisnu vanjsku politiku .

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika