02.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

NE KRŠKO

ČOVIĆ: NE PADA NAM NA PAMET ODREĆI SE NEČEGA ŠTO JE NAŠE

ČOVIĆ: NE PADA NAM NA PAMET
ODREĆI SE NEČEGA ŠTO JE NAŠE


«Hrvatska će elektroprivreda svoje pravo i interese u NE Krško braniti svim sredstvima, prije svega arbitražom» izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak, predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović. Prema službenom HEP-ovom stavu, nuklearka je iznimno važan elektroenergetski objekt i, dugoročno, za njega nema kvalitetne i adekvatne zamjene. Čović se, stoga, obvezao da će učiniti sve kako predmet ne bi dospio u zastaru s obzirom da krajnji rok za pokretanje arbitraže ističe slijedeće godine.
HEP-ovo «pravo» u nuklearci, koje je spomenuo Čović, iznosi 180 milijuna američkih dolara. Toliki je, naime, iznos koji Slovenija duguje Hrvatskoj za četverogodišnju obustavu isporuke struje. HEP-ov «interes» pak iznosi 200 milijuna dolara. To je iznos neotplaćenog HEP-ovog investicijskog kredita za Krško.
Nakon što HEP nije prihvatio ponudu slovenske vlade o preuzimanju električne energije po cijeni od 29,697 eura za megavatsat, jer međunarodni ugovor o nuklearci nije ratificiran, strujom iz nuklearke Krško i dalje raspolaže Slovenija. Ti su događaji proteklih dana izazvali do sada najveću krizu vladajuće koalicije u Hrvatskoj, ali i neslaganja između Drnovšekove vlade i oporbe koja je blokirala ratifikaciju slanjem teksta sporazuma na Ustavni sud.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika