18.03.2003. / 00:00

Autor: Mario Duspara


Američki predsjednik George W. Bush u svojem obraćanju naciji dao je ultimatum Iračkom vođi Saddamu Husseinu po kojem zajedno sa svojim sinovima mora napustiti Irak ili će uslijediti američki napad. To znači da bi Sadam Husein morao napustiti svoju domovinu do četvrtka u 02.15, odnosno 04.15 sati u Bagdadu. Bush je još jednom optužio Irak da posjeduje ‘’neka od najubojitijih oružja ikad proizvedenih’’, ali ponovno ne potkrijepivši svoje tvrdnje konkretnim dokazima. U svojim prijašnjim izjavama Hussein je rekao da živ neće napustiti Irak, a irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri potvrdio je da irački diktator ne namjerava napustiti zemlju. On je čak pozvao Busha da odstupi sa položaja američkog predsjednika.
Nakon Bushovog govora u Sjedinjenima američkim državama podignuta je razina sigurnosti zbog straha od terorističkih napada.
Američki napad na Irak nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali pravno gledano, Amerikanci smiju napasti jer rat u zaljevu iz 1990. godine nije formalno okončan, nego je sklopljeno primirje.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika